Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Οι Βρετανοί SBS



Η Ειδική Υπηρεσία Σκαφών ή όπως είναι περισσότερο γνωστή με το αγγλικό της όνομα SBS (Special Boat Service), είναι η μονάδα ειδικών δυνάμεων του βρετανικού βασιλικού ναυτικού. Υπάγεται όμως επιχειρησιακά στη  Διεύθυνση των  βρετανικών ειδικών δυνάμεων (UKSF) επιπέδου μεραρχίας, που έχει διακλαδικό χαρακτήρα και στην οποία συγκαταλέγονται οι SAS, το Σύνταγμα Ειδικής Αναγνώρισης, (SSR,Special Reconnaisance Regiment), το Συγκρότημα Υποστηρίξεως Ειδικών Δυνάμεων (UKSF Support Group), το 18ο Σύνταγμα Διαβιβάσεων Ειδικών Δυνάμεων (18 UKSF Signals) και κατά περίπτωση μεταφορικά  αεροσκάφη και ελικόπτερα της Βασιλικής  Αεροπορίας (RAF) και  ταχύπλοα σκάφη του Βασιλικού Ναυτικού (RN).

Το όνομά τους το πήραν κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, όταν οργανώθηκαν, με επιδίωξη να παραπλανούν τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών ως προς το είδος της μονάδας. Οι SBS είναι ανεξάρτητη μονάδα των Βρετανών πεζοναυτών, επιπέδου τάγματος και διοικείται από αντιπλοίαρχο ή αντισυνταγματάρχη, ανάλογα με την προέλευσή του. Η έδρα της βρίσκεται στην πόλη Poole στο Dorset μαζί με το 1ο συγκρότημα των πεζοναυτών (1 Assault Group) και την 148 πυροβολαρχία  προκεχωρημένης παρατήρησης πεζοναυτών (148 Commando Forward Observation Battery).

Το έμβλημά τους, ένα ξίφος με τα κύματα κάθετα προς την λεπίδα του, έχει την φράση "By   Strength and Guille" που σημαίνει " Με δύναμη και πανουργία", υποδηλώνοντας ότι δεν αρκεί μόνο η δύναμη για να καταφέρει κάποιος το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά χρειάζεται η σκέψη, η γνώση, η φαντασία , η πρωτοτυπία και η ευστροφία, χαρακτηριστικά των ειδικών δυνάμεων.

Οργάνωση

Η συγκρότηση της μονάδας  SBS  περιλαμβάνει 4 λόχους (squadrons).
  • Λόχοι C και X, οι 2 "πράσινοι" όπως αποκαλούνται λόχοι, με εξειδίκευση στις αμφίβιες ενέργειες και τεχνικές διείσδυσης  , αλλά με δυνατότητα εκτέλεσης και χερσαίων επιχειρήσεων.
  • Λόχος Μ  με εξειδίκευση στις ναυτικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις (επιχειρήσεις εναντίον πειρατών, απελευθέρωση ομήρων σε πλοία, κατάληψη υπόπτων πλοίων κλπ)
  • Λόχος Ζ  πλωτών μέσων, με πληρώματα χειρισμού μίνι υποβρυχίων ειδικών επιχειρήσεων, λέμβων και ταχέων σκαφών.
Η μονάδα έχει δύναμη περίπου 250 μαχητών. Κάθε λόχος διοικείται από αξιωματικό βαθμού ταγματάρχη ή πλωτάρχη, ανάλογα με την προέλευση, αν και τελευταία, η έλλειψη αξιωματικών εθελοντών του ναυτικού, έχει οδηγήσει στην υποχρεωτική τοποθέτηση αξιωματικών SAS.




Oι λόχοι αποτελούνται από 3 ή 4 διμοιρίες (Troops)  των 16 ανδρών που διοικούνται από αξιωματικό βαθμού λοχαγού. Κάθε διμοιρία, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να μοιρασθεί σε περιπόλους 4 ανδρών, σε ζεύγη για χρήση κανό, ή σε ομάδες 8 ανδρών για επιβίβαση σε λέμβους ή ταχέα σκάφη. Στο Αφγανιστάν, όπου οι SBS συμμετέχουν και συνεχίζουν να λαμβάνουν μέρος  στις  ειδικές επιχειρήσεις, συγκροτούν μεγαλύτερα τμήματα επιχειρήσεων, μέχρι και πλήρη λόχο. Με άλλα λόγια εφαρμόζουν την βασική αρχή των ειδικών δυνάμεων, "προσαρμογή στο στόχο".

Επιλογή

Η υπηρέτηση στους SBS όπως και στους SAS, είναι εθελοντική από  προσωπικό όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, το οποίο να έχει ήδη υπηρεσία 18 μηνών και να υπολείπονται ακόμη 3 χρόνια υπηρεσίας( για τους επαγγελματίες οπλίτες).

Οι επιθυμούντες δοκιμάζονται και αξιολογούνται με τις ίδιες διαδικασίες και για τα δύο είδη μονάδων και υποχρεωτικά πρέπει να είναι άνδρες. Δεν επιτρέπεται σε γυναίκες η υπηρεσία σε αυτού του είδους τις μονάδες. Η αξιολόγηση γίνεται με τη μέθοδο της επιλογής σε 5  στάδια.  Αποτυχία σε οποιοδήποτε στάδιο, σημαίνει την επιστροφή του υποψήφιου στην μονάδα του. Τα στάδια επιλογής περιλαμβάνουν.

1ο στάδιο (5 ημέρες)

 Περιλαμβάνει ενημέρωση για τις ειδικές δυνάμεις, συνέντευξη και τέστ γνώσεων τοπογραφίας, ανάγνωσης χάρτου και σωματικής κατάστασης.

2ο στάδιο-Αντοχή (4 εβδομάδες)

Ένα δύσκολο στάδιο που δοκιμάζει την φυσική και ψυχική αντοχή των υποψηφίων με διάνυση αποστάσεων τρέχοντας και με πολύωρες πορείες και βαρύ φόρτο μέσα σε στίβους τοπογραφίας και δύσβατο έδαφος. Κάθε εβδομάδα οι αποστάσεις γίνονται μεγαλύτερες και ο φόρτος βαρύτερος. Την 4η εβδομάδα γίνεται η "μεγάλη πορεία" (the long drag)  απόστασης 40 χλμ σε δύσβατο έδαφος που πρέπει να γίνει σε χρόνο μικρότερο από 20 ώρες. Σ' αυτό το στάδιο "κόβονται" πολλοί.

3ο στάδιο-Αρχική εκπαίδευση ( 4 εβδομάδες)

Διδάσκονται οπλομηχανήματα ,  τακτική περιπόλων, καταστροφές και τεχνικές των ειδικών δυνάμεων. Οι υποψήφιοι που δεν τα πηγαίνουν καλά στις εξετάσεις και γενικά στις επιδόσεις, επιστρέφουν στη μονάδα τους.

4ο στάδιο-Εκπαίδευση στη Ζούγκλα (6 εβδομάδες)

Η εκπαίδευση γίνεται μέσα στα τροπικά δάση της Μπελίζ της Βρετανικής Ονδούρας στην  κεντρική λατινική Αμερική. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει, τοπογραφία, τακτική περιπόλων, επιβίωση και εκτέλεση επιχειρήσεων στο περιβάλλον ζούγκλας. Η αξιολόγηση ολοκληρώνει την εκπαίδευση.

5ο στάδιο-Επιβίωση Μάχης (4 εβδομάδες)

Περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στην απόδραση και διαφυγή καθώς και στην αντίσταση στην ανάκριση σε περίπτωση σύλληψης από το εχθρό. Είναι μία πολύ απαιτητική εκπαίδευση που προϋποθέτει την ύπαρξη καρτερίας του μαχητού σε μεγάλο βαθμό. Οι υποψήφιοι πιέζονται πολύ, ενώ οι εκπαιδευτές τους παρακολουθούν πολύ προσεκτικά και τους αξιολογούν σε κάθε τους ενέργεια. 

Όσοι ολοκληρώσουν με επιτυχία τα παραπάνω 5 στάδια,  και έχουν δηλώσει γι' αυτό, λαμβάνουν τον μπερέ των SAS και τοποθετούνται στη μονάδα τους και στον αντίστοιχο λόχο τους. Οι υποψήφιοι όμως για τους SBS, περνούν από ένα ακόμη στάδιο, το οποίο δοκιμάζει την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν το υγρό στοιχείο και αν πετύχουν θα πάρουν τον πράσινο μπερέ.

Αμφίβια  εκπαίδευση {Swimmer canoeist (SC3) training course}(3-4 μήνες)


Περιλαμβάνει εκπαίδευση βατραχανθρώπων σε όλες τις καιρικές συνθήκες, επιβίωση στη θάλασσα, κολύμβηση, κανό, υποβρύχιες καταστροφές,  αναγνώριση ακτής, και τεχνικές επιτήρησης και έρευνας. Οποιαδήποτε αποτυχία έχει σαν αποτέλεσμα την επιστροφή του αποτυχόντα στη μονάδα του, έστω και αν πέρασε τα στάδια των SAS. Πρέπει να έχει κάποιος μεγάλη θέληση, για να ολοκληρώσει με επιτυχία.

Μετά από την ένταξη όσων πέτυχαν στη μονάδα, ακολουθεί ένας κύκλος προκεχωρημένης εκπαίδευσης σε ειδικότητα και εκπαίδευση αλεξιπτωτιστού. Αν και η συμμετοχή στις τάξεις των SBS είναι διακλαδική, το μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών προέρχεται ακόμη από τις μονάδες πεζοναυτών.

Αποστολές
 
Οι αποστολές που αναλαμβάνουν καλύπτουν όλο το φάσμα των ειδικών επιχειρήσεων. Από την στιγμή όμως που οργανώθηκε το σύνταγμα ειδικής αναγνώρισης (SSR) και το συγκρότημα υποστήριξης ειδικών δυνάμεων (SFSG) τόσο οι SBS όσο και οι SAS ασχολούνται πολύ περισσότερο με άμεσες επιθετικές ενέργειες, ιδιαίτερα στον αγώνα εναντίον τρομοκρατών και ανταρτών. Ειδικότερα οι αποστολές που αναλαμβάνουν οι SBS είναι:
  • Ναυτικές  αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις
  • Επιχειρήσεις απαγόρευσης διακίνησης ναρκωτικών από θαλάσσης
  • Καταστροφή εχθρικών ναυτικών φυλακίων, σταθμών, λιμένων και πλοίων
  • Δολιοφθορές και προσβολές εχθρικών ζωτικών εγκαταστάσεων στα μετόπισθεν του εχθρού
  • Ανορθόδοξος πόλεμος 
  • Αναγνώριση και έλεγχος ακτών και βυθομετρήσεις στα πλαίσια αμφιβίων επιχειρήσεων
Επιχειρησιακή εκπαίδευση

Η επιχειρησιακή εκπαίδευση του προσωπικού των SBS κατά την διάρκεια της παραμονής τους στη μονάδα,περιλαμβάνει:
  • Αμφίβια εκπαίδευση σε όλα τα πλωτά μέσα
  •  Καταδύσεις με συσκευές ανοικτού και κλειστού κυκλώματος
  • Διεισδύσεις με έξοδο από υποβρύχιο και αντίστροφα αποχωρήσεις με είσοδο σε υποβρύχιο
  • Υποβρύχια αναγνώριση βυθού ακτών λιμένων, πλοίων.
  • Αναγνώριση ακτής
  • Υποβρύχιες καταστροφές
  • Βολές φορητού και ομαδικού οπλισμού
  • Μάχη εκ του συστάδην (CQB, Close Quarter Battle)
  • Αγώνα κατοικημένων τόπων
  • Εκπαίδευση αλεξιπτώτου στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης (HALO/HAHO), συμπεριλαμβανoμένων αλμάτων στην θάλασσα. Οι SBS είναι οι πρώτοι διδάξαντες.
  • Αεροκίνητες επιχειρήσεις και ταχεία καταρρίχηση με όλες τις μεθόδους
  • Ορεινό αγώνα και τεχνική αναρρίχηση
  • Ασκήσεις ανορθόδοξου πόλεμου
  • Διαβίωση και επιχειρήσεις σε αρκτικές συνθήκες , σε τροπικά κλίματα και σε έρημο
  • Τεχνικές εγκατάστασης παρατηρητηρίων
  • Τακτικές ασκήσεις σε συνδυασμό όλων των παραπάνω
Καθημερινά όταν δεν βρίσκονται σε άσκηση ή σε επιχειρήσεις, αφιερώνουν αρκετό χρόνο στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης και σε εκπαίδευση μάχης σώμα με σώμα. Επίσης κατά τακτά χρονικά διαστήματα επαναλαμβάνουν εκπαίδευση κατά ειδικότητα.

Οπλισμός

Το οπλοστάσιό τους, περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία όπλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με την περίπτωση. Εφαρμόζουν την αρχή διατήρησης ειδικής αποθήκης οπλισμού. Αυτά είναι:
  • Diemaco C8 carbine (τύπου Μ16)
  • HK MP5 Sub Machine Gun
  • HK53 Assault Carbine
  • G3 Sniper/ Assault Rifle
  • Sig Sauer p226 Pistol
  • FN Minimi Para Light Machine Gun
  • GPMG Machine Gun FN 7,62 mm
  • L96A1 Sniper Rifle
  • HKP11 Underwater Pistol (Πιστόλι βυθού βεληνεκές 15μ στο βυθό, 50 μ στην επιφάνεια)
  • Flashbang Stun Grenade ( Χειροβομβίδες κρότου -λάμψης)
Υλικά

Πλωτά μέσα

Klepper Canoes


Arctic 22 Rigid Inflatable

Rigid Raiding Craft

Το σκάφος διεισδύσεως FB MIL- 50 είναι κατασκευής της Ιταλικής  εταιρίας  Fabio Buzzi  με 3 κινητήρες Seatec των 1000 hp και με μέγιστη ταχύτητα 70 κόμβων.


Ειδικό σκάφος κατασκευασμένο από ισχυρό πλαστικό με σχήμα που διαπερνά τα κύματα  είναι κατασκευής της εταιρίας Halmatic και έχει 2 κινητήρες των 750 hp. Έχει μήκος 13 μέτρα και πλάτος 3 μέτρα. Μεγίστη ταχύτητα 60 κόμβοι. Διαθέτουν και το LIRC Enforcer-46  της ίδιας εταιρίας παρομοίου τύπου.

Stealth Boat 


Νέο σκάφος που πρόκειται να αντικαταστήσει τα 2 προηγούμενα. Είναι κατασκευής VT Halmatic με μέγιστη ταχύτητα τους 60 κόμβους.

Avon Rigid Inflatables

Υποβρύχια οχήματα

Μίνι υποβρύχιο μεταφοράς 6 ανδρών (SDV,Swimmer Delivery Vehicle)
Ηλεκτροκίνητο με αυτοδυναμία μέχρι 36 ναυτικά μίλια



Υποβρύχιο όχημα μεταφοράς βατραχανθρώπων (DPV, Diver Propulsion Vehicle)



Μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα αναγνώρισης (UUV, Unmanned Underwater Vehicle)


Λοιπός ειδικός  εξοπλισμός

Περιλαμβάνει ειδικό ιματισμό ανάλογα με το περιβάλλον των επιχειρήσεων, όργανα ημερήσιας και νυκτερινής σκόπευσης και παρατήρησης, εκτοξευόμενες ανεμόσκαλες και σχοινιά, καταδυτικό υλικό, κλπ. Σε ό,τι αφορά οχήματα, χρησιμοποιούν τα δοκιμασμένα και πετυχημένα Land Rovers, αλλά και τα  Quad Bikes 4 x 4 για δύσβατα εδάφη που δεν μπορεί να περάσει αυτοκίνητο.

Ιστορία  

Η ιστορία των SBS ξεκινά από το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο  με αμφίβιες καταδρομές στη Μεσόγειο, στις ιταλικές ακτές αλλά  και στο Αιγαίο πέλαγος μαζί με τον ελληνικό Ιερό Λόχο. Η ιδιαίτερη ικανότητα αμφίβιας διείσδυσης που είχαν, τους έκανε πρώτους σε προτίμηση για είσοδο και έξοδο πρακτόρων από τις κατεχόμενες χώρες.

Στην 10ετία του'50 συμμετείχαν με Αμερικανούς καταδρομείς στις επιχειρήσεις της Κορέας όπου εκτέλεσαν πολλές αμφίβιες καταδρομικές επιχειρήσεις στις βορειοκορεατικές ακτές.

Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου χρησιμοποιήθηκαν για την διείσδυση ή αποχώρηση πρακτόρων από σοβιετικά εδάφη , αναγνωρίσεις και στρατιωτική εκπαίδευση σε σύμμαχες χώρες της Μ. Βρετανίας.

Στις 10ετίες '70, '80 και΄90, χρησιμοποιήθηκαν στη Βόρειο Ιρλανδία  σε αποστολές κυρίως αναγνώρισης και εντοπισμού στόχων που είχαν καθορισθεί.

Ειδικότερα το 1982 συμμετείχαν στον πόλεμο των Φώκλαντ σε αναγνωρίσεις και συλλογή πληροφοριών αλλά και σε άμεσες επιθετικές ενέργειες σε συνεργασία με τους SAS.

Το 1987 δημιουργείται το Συγκρότημα ειδικών δυνάμεων και η μονάδα υπάγεται επιχειρησιακά σε αυτό.

Το 1991 συμμετέχουν στην επιχείρηση Dessert Storm στο Ιράκ σε ένα μεγάλο αριθμό ειδικών επιχειρήσεων, δολιοφθορών, αναγνωρίσεων και διασώσεως ομήρων.

Το 2000 συμμετέχουν μαζί με τους SAS σε αποστολή διάσωσης ομήρων από αντάρτες στην Αφρικανική Σιέρα Λεόνε, σε μία επιτυχημένη επιχείρηση γνωστή με το κωδικό όνομα  "Barras".

Το 2001 συμμετέχουν στις ειδικές  επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και εμπλέκονται σε αιματηρές μάχες.

Το 2002 εμπλέκονται σε επιχειρήσεις εναντίον εμπόρων ναρκωτικών στην Καραϊβική.

Το 2003 συμμετέχουν στην δεύτερη εκστρατεία στο Ιράκ και αναλαμβάνουν  πολλές αποστολές αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών και ανορθόδοξου πόλεμου.

Μέχρι σήμερα συμμετέχουν στις ειδικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν


Ανιχνευτής

Πηγές:  Special Boat Service
             Elite UK Forces
             Shadow spear  
                                                                                   


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.