Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Η στρατιωτική σωματική αντοχή

Οι συνθήκες του πολέμου σήμερα απαιτούν από το μαχητή υψηλή μαχητική ικανότητα. Η μαχητική ικανότητα μπορεί να θεωρηθεί σαν συνισταμένη τριών ικανοτήτων:
  1. Μεγάλη σωματική αντοχή
  2. Μεγάλη ψυχική αντοχή
  3. Θέληση να είναι κάποιος ικανός
Η σωματική αντοχή αναφέρεται στην ικανότητα του μαχητή να στέκεται ή να βαδίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να τρέχει σε οποιοδήποτε έδαφος, να αντέχει στο κρύο και στη ζέστη και να έχει την ικανότητα να περνάει πάσης φύσεως εμπόδια στο πεδίο της μάχης.

Η ψυχική αντοχή εξαρτάται από τα φυσικά προσόντα, αλλά καλλιεργείται με την εκπαίδευση  και την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση, χωρίς να παύει να επηρεάζεται από τις σωματικές ικανότητες του ατόμου.

Η θέληση του να είναι κάποιος ικανός, πηγάζει από την πίστη προς τον αγώνα και από το αίσθημα της αυτοπεποίθησης που δημιουργείται από την επίγνωση των πνευματικών και σωματικών ικανοτήτων του ατόμου.

Αυτή η αυτοπεποίθηση γεννά το θάρρος ανάληψης αποστολών ή ανάληψης ευθυνών και είναι η αναγκαία προϋπόθεση για ν' αποκτήσει ένα τμήμα την θέληση για τη νίκη

"Στρατιωτικός Κανονισμός 175-1 Στρατιωτική Φυσική Αγωγή ΓΕΣ/3ο ΕΓ (1962)"

Η σωματική αντοχή για ένα μαχητή δεν περιορίζεται μόνο στην καλή φυσική κατάσταση. Είναι αναγκαίο να χρησιμοποιεί αυτή τη φυσική κατάσταση για να αντιμετωπίζει όλες τις δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις στο πεδίο της μάχης. Πρέπει να αποκτήσει μυϊκή συναρμογή για να αντέχει στις συνεχώς επαναλαμβανόμενες κινήσεις που χρειάζεται να εκτελεί κατά τη μάχη. 




Πρέπει να αποκτήσει την ικανότητα να πλησιάζει τον στόχο του, χωρίς να είναι εξαντλημένος και καταπονημένος, έτοιμος να καταρρεύσει. Και αυτό θα το πετύχει μόνο με σκληρή προπόνηση μέσα από ένα καλά μελετημένο πρόγραμμα φυσικής αγωγής μάχης.




Ο μαχητής πρέπει να αξιολογείται για την φυσική του κατάσταση κατά τακτικά χρονικά διαστήματα, ώστε να εξακριβώνεται αν διατηρεί την μαχητική του ικανότητα ή όχι. Αλλά πώς πρέπει να αξιολογείται; Με κάμψεις, αναδιπλώσεις, δρόμο αντοχής ή με  κινήσεις και ενέργειες που θα εκτελέσει στο πεδίο της μάχης, γιατί εκεί προορίζεται να ενεργήσει;




Για παράδειγμα δεν θα ήταν πιο κατάλληλος τρόπος αξιολόγησης η μεταφορά τραυματία σε συγκεκριμένη απόσταση,  η μεταφορά πυρομαχικών,  η υπερπήδηση εμποδίων ή  η πορεία σε ανώμαλο έδαφος με φόρτο και οπλισμό;




Ερωτήματα παλιά αλλά πάντα επίκαιρα! Καταστάσεις που σήμερα, ίσως και αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, κάποιοι στρατιώτες αντιμετωπίζουν στο πεδίο της σύγχρονης μάχης. Ξέρετε τι παθαίνουμε στο στρατό; Μετά από  χρόνια ειρηνικής περιόδου, αρχίζουμε σιγά-σιγά να ξεχνάμε τις εμπειρίες των επιχειρήσεων και γινόμαστε περισσότερο "χαλαροί", για να μην πω μαλθακοί!

Δεν δίνουμε σημασία σε τόσο απλά αλλά απαραίτητα αντικείμενα όπως είναι η σωματική κατάσταση και η στρατιωτική φυσική αντοχή. Δεν χρειάζεται να το αποδείξω! Μπορείτε να το διακρίνετε εύκολα και μόνοι σας. Μόλις αρχίσουν οι επιχειρήσεις ή κάποιο θερμό επεισόδιο και διαπιστωθεί η αδυναμία, επανερχόμαστε στα "σύγκαλά" μας και αναζητούμε την "σοφία" των παλιών.

Αυτό συνέβη και στον αμερικανικό στρατό. Οι τελευταίες επιχειρήσεις στο τραχύ έδαφος του Αφγανιστάν, απέδειξαν την αδυναμία του στρατιωτικού προπονητικού τους συστήματος και του τρόπου της αξιολόγησης. Αξιολογούσαν την φυσική κατάσταση με την καθαρή αθλητική της μορφή, σαν να επρόκειτο οι μαχητές να λάβουν μέρος σε αθλητικούς αγώνες! Όχι με την έννοια της αντοχής στην καταπόνηση, όπως πολύ ωραία την περιγράφει ο παλιός αλλά επίκαιρος κανονισμός, απόσπασμα του οποίου σας παραθέτω παραπάνω, για να σας δείξω από πότε έχουν προβλεφθεί όσα τώρα γίνονται ξανά πράξη, στον πιο σύγχρονο στρατό του κόσμου.




Μέσα  στους επόμενους 6 μήνες, ο αμερικανικός στρατός, υιοθετώντας την πρακτική των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων και του σώματος των Πεζοναυτών, αλλάζει τελείως την δοκιμασία φυσικής κατάστασης που εφάρμοζε ως τώρα. Δεν θα εξετάζει το προσωπικό του σε ασκήσεις που είχε, όπως  κάμψεις,  έλξεις και  τρέξιμο με αθλητικά. Με βάση τις παρατηρήσεις και τις διαπιστώσεις, σε απαιτήσεις σωματικού έργου από το θέατρο επιχειρήσεων, θα εξετάζει το προσωπικό του σε συγκεκριμένες δοκιμασίες. Η διαφορά έγκειται στην εξέταση της μαχητικής ικανότητας και όχι απλά της φυσικής κατάστασης. Δείτε  το "μενού",πιέζοντας τη λέξη: ΤΕΣΤ. Το νέο σύστημα δοκιμασίας, ονομάζεται "Δοκιμασία Στρατιωτικής Φυσικής Ετοιμότητας"(Army Combat Readiness Test, ACRT).



Η προπόνηση και η εξάσκηση θα είναι πλέον τακτικής μορφής και με την αξιολόγηση θα αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητά της. Θα παρουσιάζει στους διοικητές την πραγματική εικόνα μαχητικής ικανότητας του προσωπικού τους. Οι Βρετανοί έχουν κάτι ανάλογο.



Όλα αυτά τα ωραία πράγματα θα τα βρείτε και  μέσα στον ΣΚ 175-1, που έχει γραφτεί ξέρετε από ποιούς; Από τους παλιούς ιερολοχίτες που μετά τον πόλεμο, υπηρέτησαν στις Δυνάμεις Καταδρομών.Έχω κυριολεκτικά ρουφήξει το περιεχόμενο και των 2 τόμων και το έχω εφαρμόσει με θεαματικά αποτελέσματα, σε όποια μονάδα και αν ήμουν!

Όπως βλέπετε, ανακαλύπτουμε ξανά τον ..τροχό!

Ανιχνευτής

Πηγή: Μilitary.com







3 σχόλια :

  1. ανιχνευτή το έχεις διαβάσει?:
    http://www.public.gr/prod/books/english/literature/essays/generation-kill/prod800100pp/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Generation Kill!
    Πολύ καλό, αν και αυτοί οι πεζοναύτες που "ανοίχθηκαν" στον δημοσιογράφο, αντιμετώπισαν προβλήματα με την υπηρεσία τους. Θα ήθελες να σχολιάσεις κάτι επάνω σ' αυτό το βιβλίο; Ξέρεις αν έχει μεταφρασθεί στα ελληνικά; Αν δεν έχει, πιστεύεις ότι θα ήταν καλή ιδέα να γίνει μετάφραση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το κατέβασα online από scribd και το εκτύπωνα στην δουλειά κρυφά...
    τελικά το παρήγγειλα από ένα γτ ήθελα να το έχω.

    είδα τη σειρά που βασίζεται στο βιβλίο και μου άρεσε και έτσι το έψαξα.

    δεν έχει μεταφραστεί αλλά και παλι θα χάσει πολύ σαν φρασεολογία ετσι δεν είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.