Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Sua Sponte

To 75 Σύνταγμα Rangers ανήκει στις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και έχει έδρα στο Fort Benning της πολιτείας Georgia. Είναι ένα Σύνταγμα ευέλικτο, άρτια εκπαιδευμένο,  και αποτελεί μία  ταχυκίνητη δύναμη, ικανή να αναλάβει ποικιλία συμβατικών και ειδικών επιχειρήσεων.

Εκπαιδεύεται ανελλιπώς για την εκτέλεση αεραποβατικών και  αεροκινήτων επιχειρήσεων με δυνατότητες ελαφρού πεζικού στο έδαφος, όπως και για άμεσες επιθετικές ενέργειες-με τη σύγχρονη ορολογία-που περιλαμβάνουν καταδρομές, ενέδρες, διείσδυση και αποχώρηση (από ξηρά, θάλασσα και αέρα), καταλήψεις αεροδρομίων, διάσωση προσωπικού και ανάκτηση ειδικού υλικού από εχθρική ή εχθροκρατούμενη περιοχή καθώς και επιχειρήσεις προς υποστήριξη άλλων συμβατικών δυνάμεων. Κάθε Τάγμα του Συντάγματος, έχει επιχειρησιακή ετοιμότητα 18 ωρών για ανάπτυξη οπουδήποτε στον κόσμο.



Το λογότυπο των Ρέϊντζερς, "Rangers lead the way" (Οι Ρέϊντζερς ανοίγουν τον δρόμο), βγήκε τον 2ο ΠΠ και συγκεκριμένα κατά την απόβαση των συμμάχων στην Νορμανδία. Εκεί, κατά την διάρκεια της απόβασης στον τομέα "Λευκού Σκύλου" της ακτής απόβασης "Ομάχα" ο Στρατηγός Norman Cota  υποδιοικητής της 29 Μεραρχίας Πεζικού που είχε κάνει απόβαση, κάτω από πυκνά πυρά γερμανικών πολυβόλων, πλησίασε ήρεμα τις θέσεις του 5ου Τάγματος Rangers που είχε καθηλωθεί στην ακτή, και ρώτησε: "Τι στολή είναι αυτή;" (δηλαδή ποιοί είστε;). Κάποιος φώναξε: "Το 5ο Rangers". O Στρατηγός απάντησε: "Ανάθεμα! Οι Ρέϊντζερς ανοίγουν τον δρόμο", υπονοώντας να προχωρήσουν. Έτσι και έγινε! Η φράση του Στρατηγού έμεινε πλέον μέχρι σήμερα. Σε συντομία χρησιμοποιείται από το προσωπικό του Συντάγματος η σύντμηση με τα αρχικά των λέξεων, δηλαδή, RLTW.

Το λογότυπο του Συντάγματος όμως  είναι άλλο: "Sua Sponte", παρμένο από τα λατινικά. Σημαίνει " Με τη θέλησή του" δηλαδή εθελοντές. Το προσωπικό του, είναι 4 φορές εθελοντές. Μία η κατάταξη στο στρατό, δύο η σχολή αλεξιπτωτιστών, τρεις το Σχολείο Ρέϊντζερς και τέταρτη η υπηρέτηση στο Σύνταγμα. Επομένως όποιοι είναι εκεί, μόνοι τους το διάλεξαν.

Η οργάνωση του Συντάγματος περιλαμβάνει:
  • Το 1ο Τάγμα (1/75)  Ft. Stewart, Ga - Hunter Army Airfield
  • Το 2ο Τάγμα (2/75) Ft. Lewis, Wa
  • Το 3ο Τάγμα (3/75)  Ft. Benning, Ga, 
  • Ειδικό Τάγμα/75 Συντάγματος




Κάθε Τάγμα αποτελείται από 3 ή 4 Λόχους Κρούσεως από Λόχο Υποστηρίξεως και από Λόχο Διοικήσεως. Ακολουθεί τη δομή του Πεζικού. Η δύναμη κάθε Τάγματος κυμαίνεται στους 580 άνδρες. Συνήθως έχουν δύναμη αυξημένη κατά 15%, για να καλύπτουν άδειες και εκπαιδεύσεις, ώστε να μην μειώνεται η δύναμή τους από τέτοιες δραστηριότητες. 

 Το Ειδικό Τάγμα  ενεργοποιήθηκε σχετικά πρόσφατα, τον Ιούλιο του 2006, για την αντιμετώπιση των αναγκών στα θέατρα επιχειρήσεων του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Παρέχει αποτελεσματική διοίκηση και έλεγχο στο διοικητή του Συντάγματος, όπως και λειτουργίες αναγνώρισης, πληροφοριών και επιτήρησης της περιοχής ενεργείας των μονάδων. ( Command Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance Reconnaissance, C4I SR). Αποτελείται από 4 Λόχους:
  • Λόχο Αναγνωρίσεως. Διαθέτει δυνατότητα εκτέλεσης αναγνώρισης παντού στον κόσμο προς όφελος του Συντάγματος αλλά και άλλων διοικήσεων ειδικών επιχειρήσεων. Το προσωπικό του είναι επιλεγμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο σε όλες τις τεχνικές διείσδυσης από ξηρά, θάλασσα και αέρα.( Ελευθέρα πτώση HAHO-HALO).
  • Λόχο Επικοινωνιών. Έχει δυνατότητα παγκόσμιας επικοινωνίας και επαφής με μονάδες του Συντάγματος, όπως και με άλλες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων
  • Λόχο Στρατιωτικών Πληροφοριών. Έχει δυνατότητα συλλογής πληροφοριών με κάθε τρόπο, (όργανα, πηγές, υποκλοπές κλπ) και ανάλυσης πληροφοριών προς υποστήριξη των επιχειρήσεων.
  • Λόχος Εκπαιδεύσεως. Λειτουργεί το Σχολείο Επιλογής των υποψηφίων εθελοντών Ρέϊντζερς, Σχολείο τακτικής μικρών κλιμακίων( προετοιμάζει προσωπικό του Συντάγματος για το Σχολείο Ρέϊντζερς) και Προπαρασκευαστικό Σχολείο Νοσοκόμων Ειδικών Επιχειρήσεων( προετοιμασία για το κύριο σχολείο).




Το Σύνταγμα, έχει λάβει μέρος  σε όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις της πρόσφατης αμερικανικής ιστορίας, μέχρι και τελευταία στο Αφγανιστάν. Η πρώτη μονάδα που συγκροτήθηκε το 1942 εκπαιδεύτηκε στη Σκωτία από Βρετανούς κομάντος και χρησιμοποιήθηκε στη Βόρειο Αφρική. Πολέμησαν στην Ευρώπη και στον Ειρηνικό, εκείνη την εποχή. Μετά τον 2ο ΠΠ διαλύθηκαν για να ξαναοργανωθούν μονάδες, στον πόλεμο της Κορέας.





Αναδιοργανώθηκαν για τον πόλεμο του Βιετνάμ σε 75ο Σύνταγμα το 1969. Έδρασαν σαν τμήματα αναγνώρισης μακράς ακτίνας δράσης και με τη μορφή ανεξάρτητων λόχων ανέλαβαν πολλές καταδρομικές επιχειρήσεις. Μετά το Βιετνάμ, διαπιστώθηκε η επιχειρησιακή αναγκαιότητα ύπαρξης τέτοιων καταδρομικών τμημάτων, με δυνατότητα ενέργειας και σαν ελαφρύ πεζικό και το Σύνταγμα επανασυστάθηκε σταδιακά από το 1974 μέχρι και το 1982. Μία από τις πιο τραγικές μάχες της 10ετίας του '90 που έλαβαν μέρος οι Ρέϊντζερς, ήταν η μάχη του Μογκαντίσου.



Ένας Ρέιντζερ, καλύπτει περιοχή κατά τη διάρκεια αποστολής κάπου στο Ιράκ (Πηγή)
Μία άλλη αξιόλογη επιχείρηση  κατά τον πόλεμο του Ιράκ, ήταν η αστραπιαία κατάληψη του φράγματος Χαντίθα στον Ευφράτη ποταμό, τον Απρίλιο του 2003, αποτρέποντας έτσι την καταστροφή του από τις αμυνόμενες ιρακινές δυνάμεις για πρόκληση πλημμύρας με ανυπολόγιστες ζημιές και θανάτους μεταξύ   αμάχων αλλά και συμμαχικών δυνάμεων.

Για να γίνει κάποιος Ρέιντζερ πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρώσει τη βασική στρατιωτική εκπαίδευση πεζικού των 9 εβδομάδων, στη συνέχεια να αποκτήσει την ειδικότητά του, με εκπαίδευση διάρκειας ανάλογης με την ειδικότητα και να καταλήξει στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών, όπου πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία, τη βασική εκπαίδευση αλεξιπτωτιστού.

Μετά από τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών, όλοι οι υποψήφιοι Ρέϊντζερς και ανάλογα με το βαθμό τους διέρχονται από το πρόγραμμα επιλογής (Ranger Assessment and Selection Program, RASP 1 &2).  Αυτό στην ουσία είναι σχολείο επιλογής, και δεν έχει  σχέση με το Σχολείο Ρέϊντζερς. Το Σχολείο επιλογής 1, έχει διάρκεια 8 εβδομάδες και ο σκοπός του είναι να "ξεκαθαρίσει" τους ικανούς να ενταχθούν στο Σύνταγμα. Το παρακολουθούν όλοι οι υποψήφιοι εθελοντές νέοι αλλά και παλιότεροι οπλίτες και υπαξιωματικοί, προερχόμενοι από άλλες μονάδες, μέχρι το βαθμό του επιλοχία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όλοι να έχουν εκπαιδευτεί σαν αλεξιπτωτιστές. Εκεί μαθαίνουν όλα τα αναγκαία αντικείμενα για να μπορούν να υπηρετήσουν σε κάποια από τις μονάδες του Συντάγματος.

Το πρόγραμμα είναι δύο φάσεων (Ι Φάση από 1η-4η εβδομάδες, ΙΙ Φάση από 5η-8η εβδομάδες).  Περιέχει πολύ έντονη φυσική καταπόνηση που ξεκινά από την 1η εβδομάδα. Για να ξεκινήσεις μόνο το σχολείο, πρέπει να πετύχεις σκορ 60% της δοκιμασίας σωματικής κατάστασης του αμερικανικού στρατού. Την 2η εβδομάδα οι υποψήφιοι μεταφέρονται σε μια απομονωμένη εκπαιδευτική περιοχή του Fort Benning,  γνωστή με τ' όνομα "Cole Range".





Ο χρόνος μοιάζει να μην περνά για τους εκπαιδευόμενους. Είναι μία "διαβολοβδομάδα" (Hell Week), παρόμοια με αυτή των SEALs. Εβδομάδα ειδικά σχεδιασμένη για να τους φτάσει  στα όρια της σωματικής και ψυχικής τους αντοχής. Συνολικός χρόνος ύπνου όλη την εβδομάδα περίπου 4 ώρες. Περιπλανήσεις στο δάσος νυκτερινές ώρες, σε ασκήσεις τοπογραφίας και τακτικής περιπόλων, είναι συνεχείς και χωρίς διάλειμμα. Στατιστικά το 20% των υποψηφίων δηλώνει διακοπή εκπαίδευσης από την πρώτη νύκτα. Αν είναι χειμώνας, το ποσοστό φτάνει και το 40%.





Οι επόμενες 2 εβδομάδες της Ιης Φάσης είναι αφιερωμένες στην έντονη φυσική αγωγή μάχης με πορείες, στίβους εμποδίων, δρόμους αντοχής και κυρίως στην εκπαίδευση παροχής πρώτων βοηθειών στο πεδίο της μάχης γνωστών σαν "Ranger First Responder,RFR". Κανείς δεν ξεκινά τη ΙΙη Φάση αν δεν έχει "πιάσει" στα σωματικά τεστ:
Επιπλέον, για να συνεχίσει ένας εκπαιδευόμενος στην επόμενη φάση πρέπει να έχει πετύχει βαθμολογία τουλάχιστον 80% στα παρακάτω αντικείμενα:
Επίσης θα πρέπει να έχει πετύχει στη βαθμολόγηση από τους συνεκπαιδευομένους  του (peer evaluation) και στο ψυχομετρικό τεστ.

Η ΙΙη φάση είναι ακόμη πιο απαιτητική. Κατ' αρχήν για να θεωρηθεί ένας εκπαιδευόμενος επιτυχής,  πρέπει να έχει πετύχει βαθμολογία 80% στη δοκιμασία φυσικής κατάστασης του στρατού. Κατά τη διάρκεια των 4 εβδομάδων αυτής της φάσης γίνεται εκπαίδευση στα παρακάτω αντικείμενα: 
  • Σχολείο οδήγησης μάχης (οδήγηση οχημάτων του Συντάγματος με δύσκολες και αντίξοες συνθήκες μάχης)
  • Μάχη σώμα με σώμα
  • Προκεχωρημένη εκπαίδευση σε βολές μάχης
  • Εκρηκτικές ύλες-καταστροφές
  • Ορεινός αγώνας, εκμάθηση κόμβων
  • Τεστ κολύμβησης μάχης
  • Εκπαίδευση σε ταχεία καταρρίχηση από ελικόπτερο, τεχνικές αναρτήσεως και εκκενώσεως περιπόλων από εχθρική περιοχή (Fast Rope Insertion Extraction System, FRIES-Combat Extraction)




Το RASP 2 που δέχεται αρχαίους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς, έχει διάρκεια μόνο τριών εβδομάδων. Από όσους παρουσιάζονται, συνεχίζουν μόνο αυτοί που πετυχαίνουν ποσοστό 80% και άνω στη δοκιμασία φυσικής κατάστασης του στρατού. Την πρώτη εβδομάδα διεξάγονται τα παρακάτω:
  • Δρόμος 5 μιλίων σε χρόνο μέχρι 40 λεπτά
  • Πορεία 12 μιλίων με πλήρη φόρτο σε χρόνο 3 ωρών
  • Γραπτές εξετάσεις στη ιστορία των Ρέϊντζερς και σε αντικείμενα τακτικής με παραδεκτό ποσοστό επιτυχίας 80%
Η δεύτερη εβδομάδα περιλαμβάνει:
Τέλος η τρίτη εβδομάδα, είναι εβδομάδα συνεντεύξεων και ψυχομετρικών τεστ.



Εκπαίδευση στην εκτέλεση σύντονης πορείας μς φόρτο (Πηγή)


Μετά την ολοκλήρωση του σχολείου επιλογής, οι επιτυχόντες τοποθετούνται σε ένα από τα 4 Τάγματα του 75 Συντάγματος και μέσα σε δύο χρόνια υποχρεούνται, εφόσον κριθούν κατάλληλοι από την ιεραρχία τους, να περάσουν και το σχολείο Rangers.  Λέγεται ότι είναι δύσκολο πολύ να "μπείς" στο Σύνταγμα, αλλά ακόμη πιο δύσκολο να παραμείνεις, γιατί οι απαιτήσεις είναι πολλές και επίπονες.





Η εκπαίδευση δεν σταματά σε ένταση. Επιδιώκεται η διατήρηση της μαχητικής ικανότητας και επιχειρησιακής ετοιμότητας, στον ύψιστο βαθμό. Γι' αυτό εκτελούνται επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις και ασκήσεις με πραγματικά πυρά, σε όλα τα είδη εδάφους και καιρού. Εφαρμόζεται ένα εξειδικευμένο προπονητικό  πρόγραμμα όλο το χρόνο και αξιολογούνται όλοι στη ειδικότητά τους συχνά.




Πάνω το διακριτικό του Σχολείου Ρέϊντζερς και κάτω το διακριτικό  μονάδας, που απονέμεται μετά την επιτυχία από το σχολείο επιλογής του Συντάγματος

 Σε όσους αποφοιτούν από το σχολείο επιλογής,απονέμεται σε ειδική τελετή και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μνημείου των Ρέϊντζερς, ο χακί μπερές, και το διακριτικό του προσωπικού του Συντάγματος. Το τελευταίο,για να μην υπάρχει σύγχυση, δεν είναι αυτό που παίρνουν όσοι βγάζουν το Σχολείο των Ρέϊντζερς. Είναι περισσότερο διακριτικό μονάδας και όχι σχολείου. Εδώ μπορείτε να προσέξετε στη φωτογραφία που ακολουθεί, μία γρανιτένια πλάκα που βρίσκεται στο χώρο τελετών του Συντάγματος και το τι γράφει.
 
"Πρέπει να θυμόμαστε ότι ένας άνδρας είναι όμοιος με κάθε άλλον και ότι άριστος είναι όποιος έχει εκπαιδευτεί πιο σκληρά" (Θουκυδίδης) (Πηγή)



Έχει μεγάλη πέραση ο πρόγονός μας εκεί!






Το προσωπικό, κατά την διάρκεια της υπηρεσίας σε μονάδα των Ρέϊντζερς, έχει τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί ανάλογα με την ειδικότητα και τα καθήκοντα σε προχωρημένα σχολεία του στρατού, όπως, σχολείο αρχηγών ρίψεων, ελευθέρου σκοπευτού, ανιχνευτού, ελεύθερης πτώσης, δυτών μάχης, επιβίωσης-διαφυγής κλπ.

Οι μονάδες του Συντάγματος διαθέτουν τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό σε μέσα  και υλικά. Από πλευράς φορητού και ομαδικού οπλισμού έχουν:
Από πλευράς εκρηκτικών υλών χρησιμοποιούν πλαστικές ύλες και τυποποιημένα γεμίσματα C4. Επίσης διαθέτουν  Νάρκες τύπου M18A1 Claymore


Πηγή: Army Rangers.com
          The 75th Ranger Regiment
          Shadowspear




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.