Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Απόδραση-Διαφυγή-Επιβίωση

Εκπαίδευση στην επιβίωση (Πηγή ΓΕΣ)
Ένα από τα πιο πολύτιμα και χρήσιμα αντικείμενα εκπαίδευσης του κάθε μαχητού και πολύ περισσότερο, του μαχητού Ειδικών Δυνάμεων, είναι αυτό: "Απόδραση-Διαφυγή-Επιβίωση".

Ειδικά, όταν κάποιος είναι υποχρεωμένος λόγω αποστολής, να διεισδύσει σε εχθρική ή εχθροκρατούμενη περιοχή, πρέπει να είναι προετοιμασμένος για όλα, αφού οι πιθανότητες να εντοπιστεί  και να "κυνηγηθεί" είναι αυξημένες.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι "σώνει και καλά" θα συλληφθεί και θ' αποτύχει. Η σωστή εκπαίδευση δημιουργεί το "γνώθι σ' αυτόν", δηλαδή μαθαίνει κάποιος το πόσο μετράει και τι αντοχές και σωματικές δυνατότητες έχει! 

Οι γνώσεις δημιουργούν την αυτοπεποίθηση και η πρακτική εξάσκηση την εξοικείωση στη διαβίωση κάτω από δύσκολες συνθήκες. Όλα αυτά συντελούν στην ψυχολογική προετοιμασία του μαχητού που είναι ο βασικότερος παράγοντας επιτυχίας σε μια αποστολή. Σκληρή εκπαίδευση λοιπόν! Αυτό το αντικείμενο το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους τους εφέδρους που έχουν την θέληση και την επιθυμία να εκπαιδεύονται τακτικά στον ελεύθερο χρόνο τους.

Όλοι οι στρατοί του κόσμου εντάσσουν μέσα στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα αυτό το είδος της εκπαίδευσης"Resistance to Interogation-Escape and Evasion, R2I-E and E" (Αντίσταση στην Ανάκριση-Απόδραση και Διαφυγή) γιατί το θεωρούν απαραίτητο ειδικά για προσωπικό που χαρακτηρίζεται σαν "prone to capture", δηλαδή με αυξημένες πιθανότητες σύλληψης, όπως πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων και προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων. Η εκπαίδευση είναι επίσης γνωστή και σαν SERE (Survival-Evasion-Resistance-Escape)

Εκπαίδευση στην επιβίωση στο ΚΕΑΠ. (Πηγή ΓΕΣ)
Στις δικές μας Ειδικές Δυνάμεις αυτού του είδους η εκπαίδευση γίνεται στο ΚΕΑΠ και στις μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων. Στην Πολεμική Αεροπορία, για τους πιλότους τους, πρόκειται να  οργανωθεί ένα ειδικό σχολείο διαφυγής ιπταμένων, όπως το ονομάζουν. Μέχρι σήμερα οι πιλότοι περνούσαν εκπαίδευση τέτοιου είδους, είτε τον χειμώνα στον Όλυμπο στο ΚΕΟΑΧ, είτε στο ΚΕΑΠ. Σκέφτηκαν ότι είναι καλύτερα έτσι, αν και κατά την άποψή μου, θα έπρεπε τέτοιου είδους εκπαιδεύσεις να είναι ενιαίες στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων. Δηλαδή, ένα Κέντρο εκπαίδευσης πλαισιωμένο αν θέλετε με διακλαδικό προσωπικό!

Εκπαίδευση στην κατασκευή καταλύματος στο ΔΙΚΕΕ. (Πηγή ΓΕΣ)
Υπήρχε όμως και ένα πολύ καλό σχολείο στο Διεθνές Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης (ΔΙΚΕΕ) στη Γερμανία, όπου το παρακολουθούσε ελληνικό προσωπικό όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Τώρα μου φαίνεται ότι το έχουν αλλάξει, αφαίρεσαν το μέρος της επιβίωσης και διαφυγής και άφησαν μόνο το τελευταίο τμήμα, (το παλιό R2I). Tο μετέτρεψαν σε Σχολείο αντιμετώπισης συνθηκών σύλληψης και ομηρίας. (Conduct after Capture Cource)

Αλλά oι τεχνικές επιβίωσης είναι χρήσιμες παντού και σε οποιοδήποτε. Ποτέ μη λες ποτέ! Κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο και κάποιες βασικές τεχνικές είναι απαραίτητες σε όλους. "Μάθε τέχνη κι' άστηνε και άμα πεινάσεις ... πιάστηνε".

Παρακάτω  έχω μια σειρά 4 βίντεο που παρουσιάζουν την εκπαίδευση  που εκτελούν οι SAS στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Είναι αρκετά κατατοπιστικά!


Ανιχνευτής









Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.