Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Το βελτιωμένο σύστημα σκόπευσης



Η επιδίωξη κάθε σκοπευτή και ειδικότερα Ελεύθερου Σκοπευτή, είναι να κτυπήσει το στόχο με την πρώτη σφαίρα. Για να γίνει αυτό εφικτό, απαιτούνται υπολογισμοί αποστάσεως, ανέμου, υγρασίας, θερμοκρασίας περιβάλλοντος, ατμοσφαιρικής πίεσης, ταχύτητας κίνησης του στόχου, φωτισμού και σωστής παρατήρησης. 

Όλα αυτά αναλύονται και με τη βοήθεια του "ζευγαριού" παρατηρητού, ο σκοπευτής, χρησιμοποιώντας και ρυθμίζοντας τη σκοπευτική του διόπτρα επιχειρεί να πετύχει το στόχο του με μια βολή. Η επανάληψη στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι "...η μητέρα της μάθησης", όπως λέει το γνωστό γνωμικό, αλλά "η...αρχή του τέλους" για τον Ελεύθερο σκοπευτή που αρχίζει και εντοπίζεται με πολλές και δυσμενείς συνέπειες.

Για να ελαχιστοποιηθεί η περίπτωση επανάληψης βολής από ένα Ελεύθερο Σκοπευτή, κατασκευάστηκε η κατάλληλη διόπτρα από αμερικανική εταιρεία, που χρηματοδοτήθηκε αδρά γι' αυτό! Το πρόγραμμα που ξεκίνησε από το 2007, με μέριμνα της Υπηρεσίας Μελετών και Ερευνών DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency)  του αμερικανικού ΥΕΘΑ, σαν αποτέλεσμα επιχειρησιακής απαίτησης από τις διαπιστώσεις και τις εκθέσεις στα  σύγχρονα θέατρα επιχειρήσεων Ιράκ και περισσότερο του Αφγανιστάν, σήμερα έχει ολοκληρωθεί και το αποτέλεσμα είναι η διόπτρα ή καλύτερα το σύστημα σκόπευσης "One Shot XG".

Μετά από τους μέχρι τώρα προβλεπόμενους κύκλους δοκιμών, αναμένεται προς το τέλος Ιουνίου 2012 μία ακόμη, που θα αφορά στην προσαρμογή στο μικρότερο δυνατόν μέγεθος, βάρος και  όγκο και στη μεγαλύτερης διάρκειας παροχή ενέργειας, όπως και στο μέγιστο βεληνεκές. Το τελικό προϊόν θα περάσει από δοκιμές και αξιολογήσεις πεδίου, που θα περιλαμβάνουν προσαρμογή επί διαφόρων τύπων τυφεκίων Ελεύθερου Σκοπευτού και εκτέλεση βολών, από ένα άτομο, περιορίζοντας δραστικά την ανάγκη παρατηρητού. Ακόμη θα περιλαμβάνει την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας και σε διόπτρες παρατήρησης.

Ο σκοπευτής, έχοντας αυτό τον τύπο διόπτρας, θα μπορεί να παρατηρεί, να μετρά αποστάσεις και να υπολογίζει τα βαλλιστικά δεδομένα, αυτόματα. Η διόπτρα  μόνη της, θα αναλύει όλες τις κλιματικές και ατμοσφαιρικές παραμέτρους καθώς και τα φυσικά φαινόμενα που επηρεάζουν την βαλλιστική τροχιά των βλημάτων και θα εμφανίζει τα δεδομένα στην οθόνη παρατήρησης του σκοπευτού. Θα έχει δυνατότητα εγκλωβισμού στόχου και εκτέλεσης βολής ημέρα και νύκτα με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. 

Πολύ σύντομα, το όνειρο των Ελεύθερων Σκοπευτών, θα γίνει πραγματικότητα, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί!  Ίσως και όλων των σκοπευτών! Θα δείξει!


Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.