Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Η αποτυχημένη καταδρομή

Παρουσιάσθηκε για λίγο στα ΜΜΕ,αλλά δεν συνεχίστηκε περισσότερο από 2 με 3 ημέρες αφού τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στις επιχειρήσεις στο Μάλι.

Αντάρτες Αλ Σαμπάμπ (Πηγή)
Αναφέρομαι στην καταδρομική επιχείρηση που οργάνωσαν οι Γάλλοι για να απελευθερώσουν τον Ντενί Αλέξ, τον Γάλλο κατάσκοπο, που είχε συλληφθεί  στη Σομαλία από προσωπικό της Αλ Σαμπάμπ, αφρικανικό παρακλάδι ή "ξάδελφος" της Αλ Κάιντα. Δεν θα παραμείνω στις ειδήσεις, που άλλωστε βγήκαν αρκετές στο μικρό χρονικό διάστημα που κυκλοφόρησε το νέο. 

Θα επιμείνω λίγο σ΄αυτή την καταδρομική ενέργεια, εξετάζοντάς την από στρατιωτικής πλευράς, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ανοικτές πηγές, και των δύο πλευρών.

Οι ειδικές επιχειρήσεις, διέπονται από συγκεκριμένο δόγμα και έχουν και αυτές τους κανόνες τους.

Ένας βασικός κανόνας της εκτέλεσης καταδρομικών επιχειρήσεων είναι η επίτευξη του αιφνιδιασμού. Χωρίς αυτό, οποιαδήποτε επιχείρηση είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Αν κατά τη σχεδίαση μιας τέτοιας επιχείρησης διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να πετύχει ο αιφνιδιασμός η επιχείρηση πρέπει να ματαιώνεται ή να αναβάλλεται γι' αργότερα.

Ένας άλλος κανόνας είναι η ασφάλεια διαρροής πληροφοριών περί επικείμενης ειδικής επιχείρησης, ακριβώς για τον παραπάνω λόγο.

Ομοίως απαιτούνται ακριβείς και νωπές πληροφορίες. Χωρίς αυτές, η σχεδίαση μπορεί να βασιστεί σε λανθασμένα δεδομένα και επομένως η λάθος εκτίμηση να οδηγήσει σε αποτυχία.

Αν πρόκειται για αεροκίνητη επιχείρηση, τότε όλοι οι παραπάνω κανόνες εφαρμόζονται με διπλή προσοχή!

Frenchcommandpo.jpg
Γάλλοι κομάντος της DGSE  ήταν αυτοί που συμμετείχαν στην καταδρομή. Από το καλοκαίρι βρίσκονται και στο Μάλι. Εδώ τους βλέπετε με Μ16. Έχουν μεγάλη ποικιλία ειδικού οπλισμού. (Πηγή φωτογραφίας)
Θεωρώ σίγουρο ότι οι Γάλλοι σχεδίασαν με βάση αυτές τις αρχές, αλλά κάπου τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο. Βασικά, έχασαν τον αιφνιδιασμό, αφού οι αντάρτες είχαν ειδοποιηθεί έγκαιρα για την άφιξή τους και τους περίμεναν. Αυτό σημαίνει, ότι είτε υπήρξε διαρροή πληροφοριών, είτε οι πληροφορίες που είχαν συλλεχθεί δεν ήταν αρκετά ακριβείς. Δεν καταλαβαίνω τι βοήθεια ή υποστήριξη τους παρείχαν τ' αμερικανικά drones.

Δεν αναφέρθηκε πουθενά η ύπαρξη περιπόλου αναγνώρισης, στο έδαφος, ή έστω άλλων ατόμων για παρακολούθηση του στόχου για τουλάχιστον 48 ώρες. Λογικά θα έπρεπε να υπάρχει, αλλά και πάλι δεν δικαιολογείται η έλλειψη βασικών πληροφοριών για το στόχο, αφού βρήκαν περισσότερη αντίσταση από την αναμενόμενη.

Η επιλογή ΖΠ ελικοπτέρων σχετικά μακριά από το στόχο,  στην πόλη Μπούλο-Μαρέρ, για να μην ακουστεί ο θόρυβος, ίσως έδωσε την δυνατότητα στους αντάρτες -παρατηρητές να συνεγείρουν τους δικούς τους, που κατά μια εκδοχή, ήταν γύρω στους 100 άνδρες.

Κανείς δεν αμφισβητεί τη δυσκολία αυτής της λεπτής επιχείρησης που εξελίχθηκε τόσο άσχημα. Πέρα από το στρατιωτικό σκέλος, έπρεπε ν΄ αντιμετωπισθεί και το πολιτικό πρόβλημα στην περιοχή. Μεγάλο μπέρδεμα! Μεγάλη πτήση από Τζιμπουτί προς τον στόχο. Και λέω Τζιμπουτί. γιατί εκεί έχουν οι Γάλλοι στρατόπεδο εκπαίδευσης και μονάδα της λεγεώνας των Ξένων. Προφανώς από εκεί θα ξεκίνησε η καταδρομική δύναμη.

Η επιχείρηση διάσωσης του ομήρου, από  αθόρυβη ενέργεια ταχύτητας, κατέληξε σε αιματηρή μάχη μεγάλης διάρκειας, ίσως πάνω από ώρα, που είχε σαν αποτέλεσμα την κατανάλωση των πυρομαχικών της καταδρομικής δύναμης και την απαγγίστρωσή της χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Η εγκατάλειψη τραυματία ή νεκρού στο πεδίο της μάχης δεν είναι κάτι που γίνεται εύκολα σε τέτοιου είδους ειδικές μονάδες και σίγουρα δεν είναι αυτό που πρεσβεύουν οι Γάλλοι κομάντος. Πρέπει να δέχτηκαν μεγάλη πίεση και όγκο πυρός που τους απαγόρευσε να παραλάβουν τον άτυχο σύντροφό τους. Κάτι ανάλογο με την περίπτωση Κατσάνη στην Κύπρο.

Ακόμη και η αποχώρηση φαίνεται να έγινε εσπευσμένα, με ένα ακόμη νεκρό πιλότο ή συγκυβερνήτη ελικοπτέρου τους. Υπάρχει ασάφεια για την τακτική εκτέλεση της επιχείρησης. Υπήρχαν τμήματα ασφαλείας; Υπήρχε τμήμα υποστήριξης; Αναφέρθηκε και η ύπαρξη επιθετικών ελικοπτέρων. Σε μια αεροκίνητη καταδρομή, επιδιώκεται αυτής της μορφής υποστήριξη και συνοδεία καταδρομικής δύναμης.

Υποπολυβόλα ΗΚ ΜΡ 7 με διόπτρα Aimpoint Micro T-1 αριστερά, ΗΚ ΜΡ 7  με διόπτρα Aimpoint CopmΜ3 στο κέντρο,
 πιστόλι GLOCK με καταδείκτη laser δεξιά,  και γεμιστήρες Magpul 5,56χ και τυφεκίου   SG 551. Υπάρχει και αεροφωτογραφία του στόχου που είχε ο Γάλλος κομάντος επάνω του. Τα τελευταία μοντέλα του είδους χρησιμοποιούν οι Γάλλοι με χρώμα παραλλαγής μάλιστα. (Πηγή φωτογραφίας)
Ειδικός εξοπλισμός και οπλισμός, είναι τα "λάφυρα πολέμου" μαζί με το άψυχο σώμα του νεκρού μαχητή, βγήκαν στο διαδίκτυο από τους αντάρτες για να δείξουν την τιμωρία προς τους απίστους και το ότι "οι νεώτεροι σταυροφόροι δεν θα γλυτώσουν από το σπαθί τους".

Δεν υπήρξε  σεβασμός προς τον "άπιστο"νεκρό, όπως φαίνεται!  Κατά τη δική τους άποψη ενήργησαν και ενεργούν σωστά σύμφωνα με τους κανόνες που θεσπίστηκαν από τη θρησκεία τους. Δεν θεωρούν ότι διαπράττουν κάτι αποτρόπαιο, όπως το βλέπουν οι "δυτικοί" !

Αν δεν το καταλαβαίνετε, ρίξτε μια ματιά στην ανακοίνωσή τους!

Ανιχνευτής




















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.