Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Γυναίκες - κομάντος;

Female Marines Participate In Marine Combat Training At Camp LeJeune
Διέλευση στίβου μάχης Πεζοναυτών (Πηγή)

Έχουν οι γυναίκες τη φυσική ικανότητα ν' αντέξουν τις κακουχίες και να καλύψουν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των μονάδων εκστρατείας-μάχης και ακόμη περισσότερο τις απαιτήσεις των ειδικών δυνάμεων;

Ερώτημα ρητορικό μεν αλλά και ουσιαστικό! Η απάντηση είναι απλή και δίνεται με αντίστοιχα ερωτήματα: Πολέμησαν στο παρελθόν γυναίκες στους μεγάλους πολέμους; Συμμετείχαν γυναίκες σε μάχες και ειδικές αποστολές;

Αν "ξεσκονίσουμε" λίγο τα βιβλία της ιστορίας, θα βρούμε μέσα πολλά περιστατικά γυναικών που ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της μάχης, ισάξια με τους άνδρες και ίσως σε αρκετές περιπτώσεις καλύτερα.

Το γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και αριθμό, ήταν θέμα φιλοσοφικής άποψης περί της ισότητας ή της ανισότητας των δύο φύλων, βασιζόμενη πρωτίστως στην μυική δύναμη και  στην καθιέρωση ανδροκρατικών θεσμών για το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία, στα κοινά και στην οικογένεια. Ας μην ξεχνάμε πότε για πρώτη φορά άρχισαν να ψηφίζουν οι γυναίκες στη χώρα μας!

Female Marines Participate In Marine Combat Training At Camp LeJeune
Εκπαίδευση γυναίκας του σώματος των Αμερικανών πεζοναυτών  στη ρίψη χειροβομβίδας από την ύπτια θέση (Πηγή)

Σας θυμίζω όμως αυτά που είπε και έκανε ένας πολύ παλιός στρατηγός και φιλόσοφος στην αρχαία Κίνα! Ο γνωστός Σουν Τσου στο βιβλίο του "Η τέχνη του πολέμου", περιγράφει πώς απλές γυναίκες μπορούν να μετατραπούν σε πολεμιστές, αρκεί να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση! Επομένως το πρόβλημα δεν είναι σωματικό ή ψυχοσωματικό! Είναι καθαρά πρόβλημα νοοτροπίας και αντίληψης!

Κατά καιρούς έρχονται στην επιφάνεια ειδήσεις από διαφορετικά σημεία του πλανήτη, σχετικά με την συμμετοχή γυναικών στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων και μάλιστα σε μάχιμες θέσεις! Άλλες χώρες το έχουν υιοθετήσει και άλλες όχι ακόμη στον απόλυτο βαθμό! Δεν συζητάμε για τις γυναίκες στις ανταρτικές δυνάμεις από όποια πλευρά και αν είναι! Οι γυναίκες αξιοποιούνται στο έπακρο!

Κάποιες χώρες ενεργοποίησαν ακόμη και την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία των γυναικών και άλλες σκέπτονται αν είναι σωστό ή όχι να τοποθετήσουν τις γυναίκες σε μάχιμα καθήκοντα! Όλοι παρουσιάζουν τα δικά τους επιχειρήματα, στηριζόμενοι στα δικά τους δεδομένα.

Αλλά παρά τη συμμετοχή των γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις των διαφόρων κρατών, παρατηρούμε πάλι διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση! Δεν μιλάω μόνο για περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης που δυστυχώς συμβαίνουν.

Δείτε τα κριτήρια  φυσικής κατάστασης! Υπάρχουν διαφορετικά για τους άντρες  και για τις γυναίκες! Τα κριτήρια των γυναικών, εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα απ' αυτά των αντρών. Φτάνουν μόνο το 80% των επιδόσεων των αντρών σε όλα τα τεστ.

Αν κοιτάξουμε τα καθηκοντολόγια, μάλλον τα περισσότερα προδιαγράφουν άντρες παρά γυναίκες. Δημιουργούμε στρατιώτες δεύτερης κατηγορίας! Που πάει η ισότητα; Περίπατο!

Εγώ θα μιλήσω για τις γυναίκες στις ειδικές δυνάμεις με δύο λέξεις: Καμιά εξαίρεση!. Όσες επιθυμούν να υπηρετήσουν στις ειδικές δυνάμεις θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες! Αρκεί να μπορούν να πληρούν όλα τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί και για τους άντρες.

Ένας μαχητής των ειδικών δυνάμεων είτε είναι άντρας είτε γυναίκα, πρέπει να αξιολογείται ακριβώς με την ίδια αυστηρότητα και τις ίδιες προδιαγραφές ανεξάρτητα φύλου. Οι συνθήκες μάχης, ή καταπόνηση και η σκληρότητα δεν υποχωρούν μπροστά στη γυναικεία ..ομορφιά! Η εκπαίδευση πρέπει να είναι κοινή.

Οι σφαίρες δεν αναγνωρίζουν βαθμούς και φύλο! Οι  απαιτήσεις των ειδικών επιχειρήσεων παραμένουν ίδιες! Η εμπειρία μου  έχει δείξει ότι υπάρχουν τέτοιου τύπου γυναίκες! Λίγες μεν αλλά πολύ καλές! Όπως είπα παραπάνω, είναι θέμα προπόνησης και εκπαίδευσης.


Αφγανές γυναίκες-κομάντος, μαζί με άντρες συναδέλφους τους. Καθ' εικόνα και ομοίωση με τους Αμερικανούς μέντορές τους! (Πηγή)
Οι Αφγανοί το έχουν καταλάβει πολύ καλύτερα από όλους τους άλλους, αφού ήδη χρησιμοποιούν στις επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων γυναίκες! Ένας ακόμη λόγος είναι η έρευνα γυναικείου πληθυσμού κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατά των ανταρτών αφού θεωρείται μεγάλη προσβολή η σωματική έρευνα γυναίκας από άντρα!

Στις δικές μας ειδικές δυνάμεις έχουμε αρκετά "αστέρια"! Θυμάμαι χαρακτηριστικά, κάποτε στον πύργο και στα βράχια εκπαίδευσης ορεινού αγώνα στο ΚΕΑΠ  βράδυ, μια εκπαιδευόμενη γυναίκα με τι άνεση ανεβοκατέβαινε τις διαδρομές, ενώ υπήρχαν άντρες που "κόμπιαζαν" και δίσταζαν.  Αλλά και σε πορείες με τον ίδιο φόρτο, τα κατάφερνε εξ ίσου καλά, αν και ήταν πιο λεπτός σωματότυπος σε σχέση με τους άντρες!

Γυναίκα εκπαιδευόμενη στο ΚΕΑΠ κατά τη διέλευση στίβου εμποδίων. Καμιά εξαίρεση.

Αργότερα στη μονάδα που τοποθετήθηκε έμαθα ότι τα πήγε πολύ καλά!

Γυναίκες -μαχητές, γυναίκες-κομάντος μπορούν να γίνουν, φτάνει να έχουν την θέληση γι' αυτό! Από την άλλη μεριά, όλες οι δοκιμασίες πρέπει να γίνονται χωρίς "ιπποτισμούς" των εκπαιδευτών και χωρίς, ούτε μια εξαίρεση! Εκπαίδευση και πάλι εκπαίδευση και όποιος αντέξει! Όχι απλά ένας πράσινος μπερές σε καλοχτενισμένα  μακριά μαλλιά και  μόνο ..δουλειά γραφείου! Αν θέλουμε γραμματείς, μπορούμε να τις τοποθετήσουμε χωρίς απαραίτητα να είναι των ειδικών δυνάμεων.

Έχετε δει την ταινία "GI Jane"; Ήταν κατά κάποιο τρόπο προφητική!


Ανιχνευτής













5 σχόλια :

  1. Δειτε λιγο τις φωτογραφιες και τις διαφορες των Ε.Δ στην Ελλαδα και την Αμερικη....
    1ον Κοιταξτε στιβο εμποδιων ...
    2ον Κοιταξτε πως ριχνουν χειροβομβιδα με ολοκληρο εξοπλισμο οπως θα ηταν στην μαχη....εμεις αν παμε...παμε με το βρακακι μας.
    3ον κοιταξτε εξοπλισμο οι Αφγανοι εμεις θα πολεμισουμε με εξαρτυσεις και κρανη της περιοδου του Βιετναμ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίκαιρο το άρθρο Ανιχνευτή, Συγχαρητήρια!Σε φόρουμ(ομάδα στο fb)νεώτεροι αμφισβήτησαν -με συναισθηματικά κριτήρια- αυτή την υπόθεση εργασίας(κάπως έτσι θα τη λέγαμε).Δεν υπήρχε η ενημέρωση αφενός και η ορθολογική προσέγγιση του θέματος.Είναι πραγματικά θέμα φιλοσοφίας και ευρηματικότητας "πού" θα πιάσει τόπο η παρουσία του αντίθετου φύλου στο στράτευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι γυναίκες έχουν αποδειχτεί από την φύση τους πιο σκληρές και δυνατές. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γυναίκες γεννούν.
    Προσωπικά μπαίνω στα 18 και σκοπός μου είναι να περάσω στρατό μέσω παννεληνίων και από κει και έπειτα να γίνω εκπαίδεύτρια.
    Όσο για τα αγωνίσματα οι δοκίμασιες των πλέον ειδικών δυνάμεων ψιλό είναι γελείες. Μιλώντας για τα αλεξίπτωτα που ξέρω ακριβώς τα αγωνίσματα..
    Από τα 4 κάνω προπονήσεις και τα τελευταία 7 χρόνια πρωταθλητισμό.. οτί δοκιμασίες είναι για να μπεις στις ειδικές δυνάμεις τις κάνω κάθε μέρα στην προπόνηση μου. Και πιστέψτε με υπάρχουν άπειρες κοπέλες που κάνουν το ίδιο και είναι πολύ πιο άξιες και δυνατές από κάποιους άντρες..
    Όσο για τα υπόλοιπα που κάνεις μέσα στην εκπαίδευση πορείες..με βάρος κλπ.. Πιστεύω πως είναι θέμα ψυχής!και όχι τόσο μυικής δύναμης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συφωνω στα παντα, συνεχίζω να κυνηγάω το το όνειρο ....συχαριτιρια για την τοποθέτηση !!!
    https://plus.google.com/communities/103701210391759557974

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συφωνω στα παντα, συνεχίζω να κυνηγάω το το όνειρο ....συχαριτιρια για την τοποθέτηση !!!😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.