Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Πορείες..



Οι πορείες με φόρτο, ή όπως συνηθίζουμε να λέμε στο χώρο των ειδικών δυνάμεων με    μπέργκιν, είναι κάτι που απασχολεί το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων όλων των χωρών!

Οι πολύωρες πορείες, νυκτερινές επί το πλείστον, με πλήρη φόρτο και οπλισμό και σε οποιοδήποτε έδαφος, αποτελούν ένα από τα κύρια αντικείμενα εκπαίδευσης στο πρόγραμμα κατά τον εξαμηνιαίο ή ετήσιο κύκλο.

Ο σκοπός τους είναι να γυμνάσουν και να σκληραγωγήσουν το μαχητή-κομάντο, για ν' αντέχει σε παρατεταμένη διάρκεια καταπόνησης, να μπορεί να κινείται γρήγορα και εύκολα  με τα πόδια, μεταφέροντας το φόρτο μάχης που μπορεί να φτάνει και τα 30 κιλά, από απίθανα απόκρημνα και δύσβατα δρομολόγια, ώστε στο τέλος να μπορεί να προσεγγίσει αιφνιδιαστικά το στόχο του και να μπορεί να μάχεται έχοντας ακόμη αρκετές δυνάμεις. 

Ένας λόγος που συνεχίζει η παράδοση στις ελληνικές ειδικές δυνάμεις της διαγωνιστικής "πορείας-βολής" των 50 χιλιομέτρων, είναι και αυτός. Η πορεία δεν είναι ο αυτοσκοπός, αλλά το μέσον που θα σε φέρει κοντά στο στόχο.

Από εκεί και πέρα πρέπει να έχεις δυνάμεις να πολεμήσεις και ένα και δύο 24ωρα και ακόμη περισσότερο! Αν δεν είσαι έτοιμος σωματικά και ψυχικά να το κάνεις αυτό, τότε τα ποσοστά επιτυχίας της αποστολής, είναι πολύ λίγα έως ανύπαρκτα.




Η βολή αμέσως μετά το τέλος της πορείας, απεικονίζει ακριβώς αυτό! Δείχνει την φυσική κατάσταση ενός τμήματος και την ικανότητά του να αποδώσει μετά την πορεία. Εννοείται, ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από μόνα τους με μαγικά ..κόλπα! Απαιτείται προετοιμασία, με σωματική προπόνηση και αρκετές πορείες μικρότερων αποστάσεων με πλήρη φόρτο και οπλισμό, ώστε να συνηθίσει το σώμα στην αντιμετώπιση αυτού του είδους της καταπόνησης.

Παλιά θυμάμαι η προετοιμασία στις μονάδες, είχε τρέξιμο 6 έως 8 χιλιόμετρα με φόρμες και άρβυλα σχεδόν καθημερινά με ανάλογες ασκήσεις και μια φορά την εβδομάδα νυκτερινή πορεία με όλα .."τα δημόσια είδη" σου, για 10 ως 15 χιλιόμετρα. Μέσα στο εξάμηνο γινόταν και μια ημερήσια 25 χιλιόμετρα. Παράλληλα και αρκετές βολές για τη βελτίωση στη σκόπευση, αφού είχε προηγηθεί το πρωινό "ζέσταμα" με τρέξιμο ώστε να είσαι λαχανιασμένος όταν έφτανες στη γραμμή βολής.

Ένα σχετικό άρθρο σε αμερικανικό στρατιωτικό ιστολόγιο  δίνει προπονητικές οδηγίες προετοιμασίας των στρατιωτών για πορείες με μπέργκιν, προκειμένου να πετύχουν σε ανάλογα τεστ κατά την διάρκεια εκπαίδευσης σε διάφορα σχολεία. Διαβάστε παρακάτω λοιπόν, τι λέει ο προπονητής και συντάκτης του άρθρου, απόστρατος βατραχάνθρωπος.

"Χρειάζεται ενδυνάμωση των μυών της πλάτης και των ποδιών. Σίγουρα όλοι οι μύες πρέπει να είναι γυμνασμένοι, γιατί μεταφέρεις το όπλο σου και σηκώνεις βάρος, αλλά τη μεγαλύτερη καταπόνηση, τη δέχονται η πλάτη και τα πόδια. Έτσι λοιπόν, τρέξε για να γυμνάζεις τα πόδια και δυνάμωσε τη πλάτη σου κουβαλώντας το γυλιό σου κατά τη διάρκεια ασκήσεων τοπογραφίας!

Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι για να προετοιμαστείς κατάλληλα για πορείες με φόρτο και να μερικές ασκήσεις που προτείνω:

- 1η Περίπτωση: Ασκήσεις αντοχής και κάτω άκρων

    4-5 φορές την εβδομάδα



- 2η Περίπτωση: Ασκήσεις με ποδήλατο

    4-5 φορές την εβδομάδα

  • 5 λεπτά στατικό ποδήλατο με αυξανόμενη αντίσταση ανά λεπτό
  • Βαθιά καθίσματα 30 επαναλήψεις
  • Βυθίσεις κορμού με προβολή το ενός ποδιού 20 επαναλήψεις ανά πόδι
  • Ασκήσεις για τις γάμπες 30 επαναλήψεις
- 3η Περίπτωση: Ασκήσεις αντοχής
  • Ξεκίνα στατικό ποδήλατο, ανεβάζοντας το επίπεδο αντίστασης ανά λεπτό και φτάνοντας μέχρι το τελευταίο επίπεδο, όπου παραμένεις για 20 με 30 λεπτά, ή  όσο αντέχεις προσπαθώντας να κρατηθείς στη ζώνη των  80-90 στροφών ανά λεπτό. Στη συνέχεια άρχισε να μειώνεις αντίσταση ανά λεπτό κατά την αντίστροφη φορά. Άσκηση πυραμίδας δηλαδή. 
  • Η παραπάνω άσκηση πρέπει να συνδυάζεται με πορείες έχοντας φόρτο 25 κιλών σε αποστάσεις από 16 έως 30 χιλιόμετρα σταδιακά.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στη φροντίδα των ποδιών. Το κύριο μέλημα σε τέτοιου είδους δραστηριότητες με άρβυλα, είναι να αποφύγεις τις φουσκάλες και τις πληγές στις πατούσες.

Τα άρβυλα πρέπει να είναι "στρωμένα" και όχι καινούργια. Μια πολύ καλή λύση για να μπορέσεις να προσαρμόσεις καινούργια άρβυλα στο πόδι σου είναι να κάνεις ένα ..ντους φορώντας τα, και στη συνέχεια να κάνεις μια ..βόλτα με αυτά για ένα δίωρο. Το βρεγμένο δέρμα θα έλθει και θα πάρει τη φόρμα του ποδιού σου. Στη συνέχεια μόλις στεγνώσουν ένα καλό βάψιμο με την ειδική αλοιφή και ένα γυάλισμα, θα τα κρατήσουν μαλακά.

Ένας άλλος τρόπος για ν' αποφύγεις φουσκάλες είναι να βάλεις ενισχυτικές ελαστικές σόλες μέσα στ' άρβυλα, που θα απορροφούν τον κραδασμό κατά το βάδισμα. Εδώ χρειάζεται προσοχή στο μέγεθος των αρβύλων γιατί πολλές φορές βάζοντας τέτοιες σόλες μέσα, μπορεί να στενεύουν και να σου δημιουργήσουν αλλού το πρόβλημα.

Τέλος μια ακόμη συμβουλή, είναι να φοράς ένα λεπτό ζευγάρι κάλτσες, μέσα από τις στρατιωτικές μάλλινες, κατά τη διάρκεια πορειών η ασκήσεων. Έτσι προστατεύονται τα πόδια καλύτερα και δεν έρχεται το δέρμα σ' επαφή με λάσπες ή χώματα όπως συνήθως συμβαίνει, που δημιουργούν στη συνέχεια με το περπάτημα πληγές.

ΠΟΤΕ ΜΗ ΤΡΕΧΕΙΣ με βάρος!


Μπορείς να βαδίζεις γρήγορα, αλλά αν τρέχεις θα τραυματίσεις γόνατα, αστραγάλους και μέση! Όταν περπατάς, να κάνεις μικρούς και γρήγορους βηματισμούς. Σε κάθε βήμα να ισιώνεις το γόνατο, ώστε ν' ανακουφίζεις τους μύες των ποδιών.

 Όταν ανεβαίνεις ανηφόρες, μην πηγαίνεις ίσια αλλά κάνε ελιγμούς ζιγκ-ζαγκ, για να αποφύγεις την πρόωρη κόπωση των ποδιών. Όταν περπατάς φορτωμένος, κράτα το σώμα ίσιο, ώστε το βάρος να πέφτει καλά στα πόδια.

Αντίστροφα, όταν κατεβαίνεις κατηφόρα, λύγιζε τα γόνατα για ν' απορροφάς τον κραδασμό καλύτερα σε κάθε βήμα. Πρώτα οι φτέρνες καρφώνονται στην πλαγιά και μετά πατά το υπόλοιπο πέλμα. Έτσι έχεις καλύτερη ισορροπία και αποφεύγεις τα πεσίματα.

Περισσότερες οδηγίες, μπορείς να δεις στο φυλλάδιο προετοιμασίας  "Army SF Guidelines". Θα βρεις ειδικό πρόγραμμα προπόνησης πορειών με αυξανόμενη ένταση."

Όλα είναι καλά σαν ιδέες, αλλά δε είναι κάτι πρωτόγνωρο, αν φαντασθείτε ότι τα περισσότερα τα  λέει και ο δικός μας παλιός κανονισμός 175-1 "Στρατιωτική Φυσική Αγωγή" Σε επόμενο άρθρο θα πούμε κάτι περισσότερο γι' αυτό.

Night Ruck March

Πολύ παλιά, σε μια άσκηση με Αμερικανούς πρασινοσκούφηδες, τους είχαμε υποδεχθεί βράδυ στη ΖΡ και τους ανεβάσαμε στο βουνό! Δεινοπάθησαν για ν' ανέβουν όντας ασυνήθιστοι σε τέτοιες κινήσεις! Όπως μου είπε αργότερα ο ομαδάρχης τους, έκαναν προπόνηση ανεβοκατεβαίνοντας κερκίδες γηπέδου πριν έλθουν στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούσαν να φανταστούν τις πραγματικές συνθήκες. 

Πάντως η "Πορεία-Βολή" μένει ανεξίτηλη στη μνήμη όλων των παλιών κομάντος, όσα χρόνια και να περάσουν. Όσο για τις κάλτσες, το μυστικό είναι συχνές αλλαγές με στεγνές, αν δεν θέλετε να βγάλετε φουσκάλες!


Ανιχνευτής









Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.