Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Ειδική μονάδα "Ζ"


Σήμα της ειδικής μονάδας "Ζ"
Πρόσφατα βρέθηκε σε κάποια στρατιωτικά αρχεία, μια ξεχασμένη ερασιτεχνική ταινία, που περιλαμβάνει στιγμιότυπα από την εκπαίδευση Αυστραλών κομάντος κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, σε μυστική βάση τους στο νησί Fraser της Κουίνσλαντ.

Το φιλμ που είναι έγχρωμο, διατηρημένο σε πολύ καλή κατάσταση, δείχνει τον τρόπο εκπαίδευσης στο χειρισμό μαχαιριού, στις καταστροφές και στις διαβιβάσεις, καθώς και στη σωματική αγωγή.

Το προσωπικό που εκπαιδεύεται ανήκει στην περίφημη ειδική μονάδα "Ζ", που προοριζόταν να δράσει πίσω από τις γραμμές των ιαπωνικών στρατευμάτων. Η ειδική αυτή μονάδα, που έμοιαζε κατά κάποιο τρόπο με τον δικό μας Ιερό Λόχο Μέσης Ανατολής, έφερε σε πέρας, πάνω από 80 ειδικές επιχειρήσεις στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό ωκεανό, εκτελώντας διεισδύσεις εντός των κατεχομένων από τους Ιάπωνες περιοχών με υποβρύχια, με ψαροκάικα και με ρίψη αλεξιπτωτιστών, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες και να προβεί σε δολιοφθορές.

Εκπαίδευση προσωπικού στην χρήση ναρκών  Limpet για την καταστροφή πλοίων. (Πηγή)

Μια πολύ γνωστή επιχείρηση ήταν η καταδρομή στο λιμάνι της Σιγκαπούρης, και η πρόκληση καταστροφών στον ιαπωνικό πολεμικό στόλο που ελλιμενιζόταν εκεί. Η επιχείρηση Jaywick (Μπουρλότο), όπως ήταν η κωδική της ονομασία, ήταν ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στο γόητρο του αήττητου μέχρι τότε ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού.

Η εκπαίδευση του προσωπικού και η οργάνωση της ειδικής  μονάδας "Ζ", αποτέλεσε τη βάση για την μετέπειτα εξέλιξη των αυστραλιανών ειδικών δυνάμεων.

Δείτε ένα βίντεο με αποσπάσματα του ιστορικού φιλμ, πιέζοντας ΕΔΩ


Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.