Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Η νέα Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων του Ισραήλ

Το έμβλημα της νέας ισραηλινής Ταξιαρχίας Commando. Το μαχαίρι κομάντο, με το διπλό καμπυλωτό βέλος, σχηματίζουν το εβραϊκό γράμμα "Κουφ", με το οποίο αρχίζει στη γλώσσα τους η λέξη "Κομάντο". Το μαχαίρι αναδύεται από τη θάλασσα, ενώ από πίσω φαίνονται τα βουνά. Το διπλό βέλος δείχνει να συνδέει το όλο σκηνικό, απεικονίζοντας τη δυνατότητα της Ταξιαρχίας να ενεργεί από ξηρά, θάλασσα και αέρα και πέραν των ισραηλινών συνόρων. (Πηγή)
Λίγο πριν φύγει το 2015, οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, (IDF), πραγματοποίησαν την τελετή των εγκαινίων του νέου σχηματισμού ειδικών επιχειρήσεων, την Ταξιαρχία Commando, με την επίσημη ονομασία Ταξιαρχία ΟΖ, η οποία θα υπάγεται διοικητικά στην 98 Μεραρχία Πεζικού.

Στην ουσία υπό την νέα Ταξιαρχία, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, διατέθηκαν όλες οι ειδικές μονάδες του στρατού ξηράς. Γι' αυτό και παραμένει μέσα στα πλαίσια του Όπλου του Πεζικού, κάτω από την προαναφερόμενη Μεραρχία.

 Είχε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο, η πρόθεση των Ισραηλινών για την δημιουργία ενός τέτοιου σχηματισμού, ο οποίος θα διατίθεται κατά περίπτωση υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της δικής τους Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, ή ενδεχομένως και  του Στρατηγείου Επιχειρήσεων Βάθους.

Ο πρώτος  Διοικητής της Ταξιαρχίας,  Συνταγματάρχης Δαυίδ Ζίνι, παλιός καταδρομέας, που έχει υπηρετήσει στην γνωστή ειδική μονάδα Sayeret Matkal, μιλάει κατά τη διάρκεια της τελετής. Δίπλα του παρακολουθεί ο προϊστάμενός του, Ταξίαρχος Γιούρι Γκοντίν, διοικητής της 98 Μεραρχίας Πεζικού. (Πηγή)
Ο Ισραηλινός Α/ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Γκάντι Άιζενκοτ, κατά τη διάρκεια της τελετής, τόνισε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτού του σχηματισμού, μετά την ραγδαία εξέλιξη των γεγονότων γύρω από και μέσα στη χώρα τους. Άλλωστε μνημονεύεται ο ρόλος των ειδικών δυνάμεων και στο θεσμικό τους κείμενο "IDF Strategy" (Στρατηγική των Ενόπλων Δυνάμεων), που δημοσιεύτηκε (για πρώτη φορά σε μέσα ενημέρωσης) το καλοκαίρι του 2015: 

"Εκτέλεση επιχειρήσεων αιφνιδιασμού, που θα στοχεύουν σε κέντρα βάρους στα μετόπισθεν του εχθρού με τη χρήση ειδικών δυνάμεων και άλλων επίλεκτων μονάδων, που θα διοικούνται από νέες δομές διοίκησης

εννοώντας προφανώς, επιχειρήσεις βάθους.

  Ο Στρατηγός Άιζενκοτ, όντας ένας εμπειροπόλεμος αξιωματικός, όπως φαίνεται στο βιογραφικό του, προδιέγραψε την οργάνωση της Ταξιαρχίας αυτής, με βάση τα διδάγματα από τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006 και την επιχείρηση "Protective Edge" (Προστατευτική Άκρη) στη Λωρίδα της Γάζας το 2014.

Η τελετή των εγκαινίων έλαβε χώρα στην περιοχή Ein Harod, στο βόρειο Ισραήλ, όπου σύμφωνα με την βιβλική παράδοση, ο Κριτής Γεδεών, διάλεξε τους άνδρες του για την συγκρότηση του στρατού του.



Ανιχνευτής








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.