Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Ηλεκτρονικό περιοδικό με υπογραφή...Αλ Κάιντα



news-al-qaeda-threatens-world-cup-gamesτης Στέλλας Κουρμουλάκη -

Ενώ μέχρι σήμερα η Αλ Κάιντα στηριζόταν σε αραβικές ιστοσελίδες, ώστε να μεταφέρει τα μηνύματά της, φαίνεται πως οι ανάγκες άλλαξαν…

Προφανώς, προσβλέποντας στη στρατολόγηση νέων μελών στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η τρομοκρατική οργάνωση «ανέβασε» στο Διαδίκτυο το πρώτο της online περιοδικό στην αγγλική γλώσσα.


Ο λόγος για το «Inspire», του οποίου φέρεται να είναι διαχειριστής ο βραχίονας της Αλ Κάιντα στην Υεμένη. Την επίβλεψη πρέπει να έχει ο ίδιος ο επικεφαλής για θέματα προπαγάνδας της οργάνωσης, Ανουάρ Αλ Αουλακί.


Σύμφωνα, πάντως, με την υπηρεσία επιτήρησης των ιστοσελίδων εξτρεμιστικού περιεχομένου, SITE Intelligent Group, η πρώτη εμφάνιση του περιοδικού στο Διαδίκτυο συνοδεύτηκε από πάρα πολλά προβλήματα. Από τις 67 σελίδες που «ανέβηκαν», μόνο οι τρεις περιείχαν υλικό έτοιμο προς ανάγνωση. Σε όλες τις υπόλοιπες σελίδες εμφανιζόταν ένας δυσνόητος κώδικας ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τα άρθρα τα οποία περιλαμβάνονται στο νέο ιστότοπο, κινούνται από το «πώς να φτιάξεις βόμβα στην κουζίνα της μαμάς σου», μέχρι την ευχή «Μακάρι οι ψυχές μας να θυσιαστούν για εσένα». Το τελευταίο άρθρο, μάλιστα, φέρει την υπογραφή του ίδιου του Αλ Αουλακί. Ο τελευταίος έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει στην Υεμένη. Οι αμερικανικές αρχές θεωρούν ότι τα κηρύγματά του μέσω Διαδικτύου έχουν υποκινήσει αρκετές από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ. Στο εισαγωγικό κείμενο του «Inspire» υπάρχει, επίσης, η παρότρυνση προς τους αναγνώστες να συνεισφέρουν με τα δικά τους άρθρα και παρατηρήσεις.

Πάντως, οι δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εμφάνιση του πρώτου περιοδικού της Αλ Κάιντα στα αγγλικά αποτελεί μια ακόμα ένδειξη ότι οι επιθέσεις των μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών των ΗΠΑ στα κρησφύγετα της οργάνωσης έχουν αποδυναμώσει σημαντικά τον πυρήνα της. Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό του Ινστιτούτου Μπρούκινγς και πρώην στέλεχος της CIA, Μπρους Ρίντελ «Είναι σαφές ότι στόχος του νέου τους περιοδικού είναι να στρατολογήσουν νεαρά άτομα στην Αμερική και τη Βρετανία».

Πηγή: The Insider ,    Γκάρντιαν


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.