Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

"Πράσινα" Πυρομαχικά


Ένα νέο φυσίγγιο αντικαθιστά το χρησιμοποιούμενο από το 1980 έως τώρα, φυσίγγιο Μ855 5.56 χιλ. Ονομάζεται Μ855 Α1 EPR ( Enhanced Performance Round) και ήδη πιλοτικά, ποσότητες έχουν αποσταλεί στο Αφγανιστάν για δοκιμές από αμερικανικά στρατεύματα και ειδικότερα από τους Πεζοναύτες.

Το Μ855 Α1 έχει χαρακτηριστικά που ελαχιστοποιούν τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του διαμετρήματος 5,56 χιλ. και 7,62 χιλ. Είναι διατρητικότερο σε «σκληρούς στόχους», αξιόπιστο, ακριβέστερο σε όλες τις αποστάσεις, αφήνει αισθητά λιγότερη λάμψη κατά τη έξοδο της βολίδας από το στόμιο της κάνης και επιτυγχάνει μεγαλύτερο βεληνεκές.

Κατά τη διάρκεια ειδικών δοκιμών, σε ίδιους τύπους στόχων, αυτό το φυσίγγιο έφερε καλύτερα αποτελέσματα από το αντίστοιχο 7,62 χιλ. Εβλήθησαν πάνω από 1 εκατομμύριο βολίδες σε αντιπαράθεση με το φυσίγγιο 7,62 χιλ αλλά και με το κοινό υπάρχον φυσίγγιο 5,56 χιλ. Θεωρείται δε, σαν το καλύτερο φυσίγγιο κοινής βολίδας που έχει παραχθεί ως τώρα.

Μία άλλη ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει, είναι ότι δεν περιέχει μόλυβδο, αλλά ειδικό κράμα μετάλλων, γεγονός που το καθιστά «πράσινο πυρομαχικό». Ο αμερικανικός στρατός μειώνει κατά 2000 τόνους ετησίως την χρήση μολύβδου, συμβάλλοντας έτσι και στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως ανακοινώνουν επίσημα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Το Μ855 Α1 μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους τύπους τυφεκίων 5,56 χιλ. χωρίς πρόβλημα.


Ανιχνευτής

Πηγή: US Army news




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.