Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Οι ΟΥΚ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού



ΟΥΚ! Με αυτή την ιαχή, τρέχαμε, γυμναζόμασταν, κολυμπούσαμε και περνούσαμε τον στίβο εμποδίων και άλλα πολλά, κάποτε, την δεκαετία του...'70 όταν ήμουν εκπαιδευόμενος στην ΜΥΚ. Είμαι...παλιός, όπως βλέπετε! Φαντασθείτε ότι το σχολείο που"πέρασα" ήταν διψήφιο! Ανεξίτηλες εμπειρίες, βαθιά ριζωμένες μέσα μου ακόμη και σήμερα. Συνήθειες που δεν έχουν ξεχασθεί, μαζί με τα πρόσωπα εκπαιδευτών, συμμαθητών, προσωπικού και διοικήσεως της Σχολής.

Σκληρή εκπαίδευση πέρα από τα όρια της αντοχής, ακραίες καταστάσεις επικινδυνότητας, εθισμός στην κακουχία, το χρονόμετρο ήταν εχθρός μας, οι επαναλήψεις σωματικών ασκήσεων δεν είχαν όριο!

Πηγή
 Μπήκαμε γύρω στους 140 και τερματίσαμε λιγότεροι από ..20, προς έκπληξη πολλών για τον...μεγάλο αριθμό επιτυχόντων τότε!

Και όμως, το αποτέλεσμα φάνηκε στο τέλος! Όταν το να κολυμπάς μίλια, ήταν κάτι απλό, το να τρέχεις ώρες, ήταν φυσιολογικό, το να παίρνεις ασταμάτητες κάμψεις και έλξεις, συνηθισμένο και το να κάνεις νυκτερινές ασκήσεις, καταδύσεις και εξόδους από υποβρύχιο, πολύ...ενδιαφέρον και γιατί όχι, τελικά ευχάριστο!

Πηγή
Είμασταν όλοι νέοι, καλογυμνασμένοι, με μεγάλη αυτοπεποίθηση για το τί μπορούσαμε να κάνουμε και σίγουροι για τον εαυτό μας  ότι θα τα καταφέρναμε σε οποιαδήποτε αποστολή. Και να σας πω και κάτι, για το κίνητρο που με έκανε να επιχειρήσω αυτή την προσπάθεια. Δεν ήταν μόνο τα "εξάμηνα" και τα επιδόματα, πολύ σημαντικά και αυτά!

Ήταν η πρόκληση για κάτι πιο δύσκολο που θα ανέβαζε κάποιον, στην κατηγορία των καταξιωμένων και των εκλεκτών. Ήταν το κύρος που διέπνεε ο "τίτλος" του ΟΥΚ σε όλους τους άλλους . Ήταν η πεποίθηση, ότι έτσι γίνεσαι πιο χρήσιμος και αποτελεσματικός για την πατρίδα σου. 

Αυτοί είναι οι ΟΥΚ. Άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του ΠΝ, αποφασισμένοι για όλα, σε κάθε σημείο της πατρώας επικράτειας, οποιαδήποτε στιγμή! 

Δείτε και δύο  βίντεο που παρουσιάζουν τους βατραχανθρώπους του ΠΝ, και την εκπαίδευσή τους στο σχολείο. 

  ΟΥΚ!

 Ανιχνευτής

Πηγή βίντεο: ΑLTER- Αθέατος κόσμος, you tybe evonymos




3 σχόλια :

  1. Όλοι μας εμπνεόμεθα από τις Ειδικές Δυνάμεις - πόσο μάλλον από τις Ο.Υ.Κ. - άσχετα με το αν δεν είχαμε την τύχη να υπηρετήσουμε σε αυτές.

    Το αν θα πρέπει να υπαχθούν σε έναν ενιαίο Κλάδο, δεν είμαστε οι αρμόδιοι για να το κρίνουμε, αλλά πολύ πιθανόν αυτή θα ήταν η ενδεδειγμένη ενέργεια αν κρίνουμε από τη λειτουργία της JSOCOM.

    Για να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, θα έπρεπε το πνεύμα και η εκπαίδευση των Ε.Δ. να διαχυθούν προς όλα τα υπόλοιπα Όπλα, τουλάχιστον του Σ.Ξ.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποστολές - επιχειρήσεις του συγχρόνου πεδίου μάχης, αλλά και το εύρος του ελλαδικού νησιωτικού χώρου, απαιτούν τουλάχιστον για το ΠΖ, να αγγίζει τα επίπεδα εκπαίδευσης, ετοιμότητας κι αποτελεσματικότητας των Ε.Δ. Εξάλλου, αντικείμενα Ε.Δ. αν και περιλαμβάνονται θεωρητικώς στην αποστολή του ΠΖ, δυστυχώς, διδάσκονται σπανίως ή ποτέ στην πράξη. (Χαρακτηριστικά εκπαιδευτής Λοχαγός, σε σχετική ερώτησή μου κατά την εκπαίδευσή μας σε Ναρκοπόλεμο, απήντησε: "Το ΠΖ παιδί μου κάνει τα πάντα").

    Λαμβανομένων υπ' όψιν των γεωστρατηγικών δεδομένων της περιοχής μας, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έπρεπε στο σύνολό τους να αποτελούν μία Ειδική Ταχυκίνητη Δύναμη με ουσιαστική-στρατηγική αξιοποίηση της εφεδρείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δόξα και Τιμή στους ΟΥΚάδες μας.
    Είναι αποδεδειγμένα οι καύτεροι Έλληνες πολίτες, συνειδητοποιημένοι και με απόλυτο Εθνικό φρόνημα.
    Κρίμα που δεν μπόρεσα να γίνω, με έφαγε βλέπεις το Ανθυποπλοιαρχιλίκι.

    Μακάρι ο γιός μου να γίνει ΟΥΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.