Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Οι αισθητήρες πρόγνωσης κρανιοεγκεφαλικών τραυμάτων

Μετά από προσεκτική έρευνα τραυμάτων μάχης στα θέατρα επιχειρήσεων του Ιράκ και του Αφγανιστάν, διαπιστώθηκε ότι οι αιμορραγίες και  τα αιμορραγικά τραύματα κεφαλής, ήταν οι δύο κυριότερες αιτίες προκλήσεως θανάτων. Έχει υπολογισθεί ότι οι αιμορραγίες, προκαλούν σε ποσοστό 50%, επί του συνόλου τις θανατηφόρες απώλειες μάχης.

Κράνος με ενσωματωμένο αισθητήρα για έγκαιρη διάγνωση κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης (Πηγή)
Στο πεδίο της μάχης, πολλές φορές η αιμορραγίες που προκαλούνται από θραύσματα βλημάτων  και βολίδες είναι τόσο έντονες, που απαιτούν άμεσα πλην της αιμόστασης και παροχή ορού για την ανάνηψη του τραυματία και την εξισορρόπηση του οργανισμού μέχρι την μεταφορά σε ιατρική μονάδα. Και δεν είναι μόνο η απώλεια αίματος που πρέπει ν' αντιμετωπισθεί, αλλά και όλες οι άλλες παρενέργειες και αντιδράσεις του σώματος του τραυματία, λόγω της απώλειας αίματος. 

Αυτό που απαιτείται είναι η πολύ καλή εκπαίδευση του προσωπικού και η παροχή καλών συλλογών πρώτων βοηθειών. Ειδικότερα αυτών, που βοηθούν στο σταμάτημα της αιμορραγίας.

Στον τομέα αυτό έχουν γίνει ικανοποιητικά βήματα για τον έλεγχο αιμορραγικών τραυμάτων των άκρων. Για τραύματα  με μεγάλη επιφάνεια, που αποτελούσαν και πρόβλημα στην παροχή πρώτων βοηθειών στο πεδίο, πρόσφατα μετά από έρευνες, κατασκευάσθηκε και ήδη χορηγείται, ο  ατομικός επίδεσμος μάχης τύπου Ζ.(Combat Gauze Z-Fold) O νέος αυτός τύπος, μετά από σύντομη εκπαίδευση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε, επάνω σε τραύμα με μεγάλη επιφάνεια, ιδιαίτερα σε περιοχές του σώματος, που δεν μπορεί να εφαρμοσθεί άλλη μέθοδος αιμόστασης. Θεωρείται δε, σαν μία από τις καλύτερες 10 εφευρέσεις του 2008.

Είναι ενός μεγάλου μεγέθους επίδεσμος, συσκευασμένος σε ρολό, από συνθετικό ειδικό ύφασμα, εμποτισμένο με ειδική  ουσία που προκαλεί ταχεία πήξη του αίματος, γνωστή σαν καολίνη (kaolin). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για πολύ βαθιά τραύματα μαλακών ιστών, που προκαλούνται από εκρήξεις, καλύπτοντας επιφάνειες τραυμάτων εκτάσεως μέχρι και 30 επί 30 εκατοστών.

Οι πιο ύπουλες όμως αιμορραγίες είναι αυτές που δημιουργούνται από τραύματα κεφαλής. Ειδικότερα  αυτά που δεν είναι αρχικά ορατά, αλλά προκαλούν εσωτερική αιμορραγία, τα αποτελέσματα της οποίας φαίνονται μετά από λίγες ώρες ή και μέρες. Μέχρι σήμερα, παρά τις έρευνες  που έχουν γίνει, δεν έχει βρεθεί κάποιος κατάλληλος τρόπος διάγνωσης, χειρισμού και αντιμετώπισης τραυμάτων αυτής της μορφής στο πεδίο. Απαιτείται πάντοτε διακομιδή. Η περίθαλψη ήπιων τραυμάτων κεφαλής, βασίζεται κυρίως στην συμπτωματολογία τους.

Έγινε όμως κάτι άλλο. Με ειδική έρευνα και μετρήσεις, προσδιορίσθηκαν οι τιμές των δυνάμεων που προκαλούν τραυματικές βλάβες κεφαλής και προέρχονται είτε από βλήματα, είτε από εκρήξεις ή άλλα κτυπήματα. Όλες αυτές οι τιμές της στροφορμής βολίδων, ταχύτητος βλημάτων ή θραυσμάτων και εκρηκτικών κυμάτων, μετά από ειδική επεξεργασία, καταγράφηκαν στο λογισμικό ενός μικρού αισθητήρα, που μπορεί άνετα να προσαρμοσθεί στο εσωτερικό του κράνους του μαχητή. Σε κάθε κτύπημα καταγράφονται οι τιμές της πρόσκρουσης που μπορούν εύκολα με φορητό υπολογιστή παλάμης να αναγνωσθούν από νοσοκόμο ή γιατρό και να γίνει η διάγνωση της σοβαρότητας του κτυπήματος, για παραπέρα χειρισμό.

Ο αισθητήρας έχει την ονομασία HEADS(Head-borne Energy Analysis and Diagnostic System). Eπιπλέον, είναι εφοδιασμένος με μικρό φωτισμό τύπου LED που ενεργοποιείται και αναβοσβήνει, όταν το κτύπημα θεωρείται σοβαρό και τραυματικό. Και αυτό διότι με την ένταση του πεδίου της μάχης, έχει παρατηρηθεί ότι στρατιώτες μετά από κτύπημα κεφαλής, μη βλέποντας φανερά αίματα, συνεχίζουν να ενεργούν χωρίς άμεσα να καταλαβαίνουν την σοβαρότητα της κατάστασης και καταλήγουν μετά από κάποιο χρόνο, όταν πλέον είναι αργά. Ακόμη και αν δεν γίνει το τραύμα άμεσα αντιληπτό στο πεδίο, όταν οι στρατιώτες επιστρέψουν στη βάση τους, μέσω ειδικού συστήματος ανιχνεύσεως  αισθητήρων, ενημερώνεται μία  κεντρική μονάδα υπολογιστού για τις ενδείξεις σοβαρών τραυμάτων και πιθανών εγκεφαλικών αιμορραγιών και εντοπίζεται άμεσα ο τραυματίας -κάτοχος του αντίστοιχου αισθητήρα.

Με βάση τις παραπάνω έρευνες, σχεδιάζουν κατασκευαστικές  εταιρίες  την δημιουργία νέων κρανών και αλεξίσφαιρων γιλέκων, τα οποία θα επιτρέπουν στον μαχητή την άνετη κίνηση, ενώ ταυτόχρονα θα του παρέχουν την μεγίστη προστασία.

 Πέρα από αυτά όμως, η καλύτερη προστασία είναι η άριστη, σκληρή, συνεχής και ρεαλιστική εκπαίδευση , λέω εγώ. Έχει αποδειχθεί στην πράξη!

Ο Ανιχνευτής

Πηγή






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.