Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Ανταρτοπόλεμος: Οι διασυνδέσεις των Κούρδων

Τι συμβαίνει στην Τουρκία;

  • Τούρκοι στρατιωτικοί βοηθούν Κούρδους αντάρτες
  • Ο γιός του Μπασμπούγ έχει φίλο μέλος του ΠΚΚ

Έρευνα για να εξεταστεί η πιθανότητα να υπήρξαν στρατιωτικοί που είχαν σχέσεις και βοηθούσαν Κούρδους αντάρτες ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει ο τουρκικός στρατός, ύστερα από δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Bugun».
Η εφημερίδα δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα αποσπάσματα ηχογραφημένων τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ δύο Τούρκων αξιωματικών το 2007, στις οποίες αναφέρονται στους Κούρδους αντάρτες με τη φράση «τα παιδιά μας».
Ο ένας από τους συνομιλητές παραπονιέται, επειδή υπήρξαν μεγάλες απώλειες στο στρατόπεδο των ανταρτών του PKK, έπειτα από μία επίθεση του τουρκικού στρατού με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Ο αξιωματικός ακούγεται να ζητάει να αλλάξει η πορεία του μη επανδρωμένου αεροσκάφους και ο άλλος αξιωματικός του απαντά: «Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Ο στρατηγός Γκιουράκ ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές Αρχές άνοιξαν την έρευνα αμέσως μόλις έλαβαν τις ηχογραφημένες συνδιαλέξεις από την υπηρεσία πληροφοριών, τον Οκτώβριο του 2007.

Ο Μπασμπούγ ο νεότερος έχει φιλίες με μέλος του ΠΚΚ

Σαν βόμβα έσκασε χθες η φωτογραφία-είδηση που δημοσίευσε ισλαμιστική εφημερίδα στην Τουρκία όπου εμφανίζονται ένας άντρας του ΡΚΚ που συνελήφθη πέρυσι, μαζί με τον γιο του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ.

Η εφημερίδα «Βακίτ» δημοσίευσε τη φωτογραφία και έγραψε ότι ο άντρας του ΡΚΚ είναι ο Χασάν Λαλά, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 9 Απριλίου 2009 μαζί με άλλα μέλη του ΡΚΚ. Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για σχετικό έγγραφο της Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης σχετικά με τον Λαλά και το υλικό το οποίο βρέθηκε κατά τις έρευνες που είχαν γίνει στην κατοικία του. Στο υλικό αυτό περιλαμβάνονταν και διάφορες φωτογραφίες του Λαλά, μεταξύ των οποίων και η φωτογραφία του μαζί με τον γιο του Μπασμπούγ, Μουράτ Μπασμπούγ.

Σχετικά με το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο διέψευσε το περιεχόμενο της είδησης, αλλά όχι τη φωτογραφία. Στην ανακοίνωση υπογραμμίστηκε ότι «πρόκειται για φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν από τρία χρόνια μεταξύ φίλων». Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι ο Λαλά είχε επαφές και με γιους και άλλων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων και ότι ο Λαλά είχε μιλήσει με τον γιο του Μπασμπούγ για τη μετάθεση κάποιου πιλότου της πολεμικής αεροπορίας.
Σημειώνεται ότι ο στρατηγός Μπασμπούγ αναμένεται να αποστρατευτεί λόγω ορίου ηλικίας κατά τις κρίσεις που θα γίνουν στο τέλος του μήνα στις ένοπλες δυνάμεις. Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο η «Βακίτ» δημοσιοποίησε μία πληροφορία που καίει τον Μπασμπούγ ο οποίος ουσιαστικά είναι απόστρατος. Ο «ακήρυχτος πόλεμος» μεταξύ του πολιτικού Ισλάμ και των ενόπλων δυνάμεων μπορεί να είναι ένας λόγος, αφού πέρα από τον Μπασμπούγ, η υπόθεση πλήττει γενικά τις ένοπλες δυνάμεις. Ισως ένα συμπληρωματικό ερώτημα είναι αν το δημοσίευμα της εφημερίδας ήταν ο προπομπός για παρόμοιες αποκαλύψεις.

Πάντως, η υπόθεση του στρατού ήταν επίκαιρη και με αφορμή κάτι άλλο. Ο προσκείμενος στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης Μεχμέτ Αλί Σαχίν, δήλωσε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο εσωτερικός κανονισμός των ενόπλων δυνάμεων και συγκεκριμένα το άρθρο 35 του κανονισμού. Το τελευταίο είναι αυτό που στην πράξη προσφέρει «νομιμότητα» στα πραξικοπήματα, αφού ως αποστολή των ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται «η προστασία της χώρας εναντίον εξωτερικών εχθρών και η υπεράσπιση και προστασία της Τουρκικής Δημοκρατίας όπως αυτή ορίζεται στο Σύνταγμα».

Πηγή: Ας μιλήσουμε επιτέλους

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.