Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ



Τα εγκαίνια θα τελέσει την Τρίτη 20 Ιουλίου 2010 και ώρα 20:00 η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄. Το πρόγραμμα διαλαμβάνει, στο πρώτο του μέρος, την ομιλία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μάκη Οικονομίδη, καθώς και χαιρετισμό του έντιμου Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα και της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Μετά την περιήγηση στους χώρους του Μουσείου, θα ακολουθήσει, ώρα 21:00, το θεατρικό δρώμενο ‘‘Μνήμες Πατρίδας’’ το οποίο θα παρουσιάσει η Νέα Θεατρική Ομάδα υπό τον Φώτο Φωτιάδη. Χώρος εκτέλεσης, τα Προπύλαια του Παρθεναγωγείου Φανερωμένης. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον Άγνωστο Στρατιώτη και αποκλειστικός χορηγός της είναι η Επιτροπή του Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης.

Η παράσταση αρχίζει με τους ‘‘Πέρσες’’ του Αισχύλου. Περιγράφεται η ναυμαχία της Σαλαμίνας και η μεγάλη νίκη των Ελλήνων. Ακολουθεί απόσπασμα από το έργο του Ευριπίδη ‘‘Ιφιγένεια εν Ταύροις’’. Στη χώρα των Ταύρων, οι Ελληνίδες σκλάβες ιέρειες της Αρτέμιδος και συντρόφισσες της Ιφιγένειας εμφανίζονται με τη νοσταλγία της πατρίδας. Η επόμενη σκηνή εστιάζεται στο έργο ‘‘Κωνσταντίνος Παλαιολόγος’’ του Νίκου Καζαντζάκη, στη χρονική στιγμή όπου ο απεσταλμένος του σουλτάνου ζητεί την παράδοση της Πόλης. Ακολουθεί το κυπριακό δημοτικό τραγούδι της πάλης του Διγενή με το χάροντα και το Σαρακηνό. Στη συνέχεια προβάλλονται αποσπασματικά κείμενα των απαγχονισθέντων αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Το θεατρικό ολοκληρώνεται με απόσπασμα από το έργο του Κυριάκου Χαραλαμπίδη ‘‘Αμμόχωστος Βασιλεύουσα’’.

Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Φώτος Φωτιάδης, τα κοστούμια η Δήμητρα Χριστοδούλου, τη μουσική η Τζιορτζίνα Στρατή κι ο Χρίστος Λοιζίδης, τον ήχο και το φωτισμό  η εταιρεία Soundbizz Plus Light. Βοηθός σκηνοθέτης είναι ο Νίκος Κορομίας.

Τα τραγούδια από την ‘‘Αμμόχωστο Βασιλεύουσα’’ είναι συνθέσεις του Μάριου Τόκα και το ‘‘Τραούιν του Διενή’’ του Χρίστου Φιλίππου.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Ηλέκτρα Φωτιάδου, Χριστιάνα Λάρκου, Ειρένα Αβρααμίδου και Μιχάλης Κορομίας.


Σχόλιο Ανιχνευτού: 

Μπράβο κομάντος! Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι αξιέπαινες. Να'στε πάντα καλά!

Ο Ανιχνευτής

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.