Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Ανταρτοπόλεμος: Η ενέδρα

Η ενέδρα αποτελεί συνηθισμένη τακτική των ανταρτών. Χρησιμοποιείται για την προσβολή κινουμένων στόχων, φαλάγγων αυτοκινήτων και στρατευμάτων. Ένας από τους πολλούς σκοπούς της είναι και κατάρριψη του ηθικού του εχθρού και η ανύψωσή του στις τάξεις των ανταρτών με αντίστοιχη προσέλκυση ντόπιου πληθυσμού.

Κάτι τέτοιο συνέβη στην επαρχία  Χελμάντ, όπου σταθμεύουν Αμερικανοί πεζοναύτες, στις αρχές Ιουλίου 2010. Οι αντάρτες που παρακολουθούσαν προσεκτικά τις κινήσεις των αντιπάλων και την χρήση των κανόνων εμπλοκής τους, δίνοντας ερεθίσματα χωρίς πυρά, αφού οι πεζοναύτες δεν πυροβολούν αν δεν δεχθούν πυρά, τους παρέσυραν σε ανοικτή περιοχή με τον ήλιο κατά πρόσωπο, τον αέρα να  δημιουργεί ανεμοθύελλα στο ξηρό τοπίο, και εκδήλωσαν την ενέδρα. Η όλη ενέργεια έγινε σε 5 μόνο λεπτά, ικανά να κάνουν τους πεζοναύτες να "φάνε" χώμα για να γλιτώσουν, μη μπορώντας να ζητήσουν υποστήριξη αφού δεν έβλεπαν καλά ,λόγω ανέμου. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα, αυτή τη φορά.

Η τακτική που ακολουθούν είναι να κρύβονται στην έρημο, να έρχονται ξαφνικά με μοτοσυκλέτες, να ενεδρεύουν, να κτυπούν και να εξαφανίζονται! Συνήθως προτιμούν διασταυρώσεις, ανοικτά μονοπάτια κατά μήκος καναλιών που προσφέρονται για παγιδεύσεις και οργάνωση "ζωνών θανάτου". Διαδοχικές ενέδρες είναι προσφιλής μέθοδος και τώρα τελευταία ξεκίνησαν και τις εκρηκτικές ενέδρες. (Δηλαδή ενέδρες με παγιδευμένα εκρηκτικά και αυτοσχέδια βλήματα). Προσπαθούν να κάνουν την ζωή δύσκολη στους ξένους "εισβολείς".

Η σωστή εκπαίδευση προφυλάσσει από κακοτοπιές."Πήγαινε  πάντοτε από εκεί που περπατιέται πιο δύσκολα. Όχι από τα εύκολα μονοπάτια!"

Γιατί μου θυμίζουν τους κανονισμούς μας όλα αυτά; Μήπως είναι πάντα επίκαιρα;


Χαιρετώ καταδρομικά

Ο Ανιχνευτής

Πηγή: TIME


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.