Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

"Φορητές" κεραίες


Ο  "έξυπνος" ιματισμός, αποτελεί πλέον το μέλλον των υλικών του μαχητού. Μία από τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται, παράλληλα με την αντοχή και προσαρμογή του στρατιωτικού ιματισμού, στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και στο περιβάλλον, είναι και η πολλαπλή χρήση του σε διάφορες δραστηριότητες.

Για παράδειγμα, κράνη ή αλεξίσφαιρα γιλέκα με αισθητήρες, για ιατρικές γνωματεύσεις τραυμάτων, χιτώνια που παρέχουν θερμότητα σε χαμηλές θερμοκρασίες, στολές με δυνατότητα ηλεκτρικών εκκενώσεων και παραγωγής υπερήχων, ικανών να απωθήσουν έντομα , ερπετά ή ζωύφια από τον μαχητή.

Εδώ βλέπουμε μία ακόμη εφαρμογή, με ενσωμάτωση κατάλληλα επεξεργασμένης κεραίας που θα επιτρέπει στον χειριστή να έχει δορυφορική ή και ηλεκτρομαγνητική επικοινωνία με τη βάση του ή με άλλους μαχητές και να κάνει χρήση των δυνατοτήτων GPS.

Η έρευνα που διεξάγεται τώρα επικεντρώνεται κυρίως στην ευπλασία του υλικού ώστε να προσαρμόζεται εύκολα στις σωματομετρικές διαστάσεις του μαχητού που θα φέρει την κεραία, στην αντοχή του  στις δύσκολες καταστάσεις του πεδίου της μάχης αλλά και στα πλυσίματα της στολής, δεδομένου ότι θα είναι ραμμένα  , κεραία και στολή μαζί.

 Πηγή: gizmag


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.