Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Υλικά, φιλικά στον "χρήστη"

Οι μονάδες των ειδικών επιχειρήσεων, ενδιαφέρονται πρωτίστως να έχουν άμεσα διαθέσιμα στα χέρια τους τα καταλληλότερα υλικά και τον καλύτερο εξοπλισμό. Η πρωτοτυπία και η άμεση αντίδραση σε οποιαδήποτε "πρόκληση", είναι ο στόχος! Δυστυχώς όμως αυτή η αμεσότητα στην προμήθεια υλικών "σκοντάφτει" πάντα στις περιορισμένες πιστώσεις και στις χρονοβόρες διαδικασίες προμήθειας, φαινόμενο που υπάρχει σε όλους τους στρατούς.

Αλλά τα γεγονότα "τρέχουν", οι εξελίξεις αλλάζουν ραγδαία και οι ειδικές δυνάμεις, όντας η αιχμή του δόρατος, πρέπει άμεσα να αναλαμβάνουν δράση. Η τεχνολογία τους πρέπει επίσης να είναι αιχμής! Τα υλικά τους και ο ιματισμός τους πρέπει να είναι ανθεκτικά, ελαφριά προστατευτικά, στο μέγιστο βαθμό. Τα υλικά επικοινωνιών τους να έχουν την δυνατότητα να εκπέμπουν και να δέχονται μηνύματα απ΄οποιαδήποτε θέση και χώρο και με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Υψηλή τεχνολογία, δορυφορική επικοινωνία, παγκόσμια λήψη και αναγνώριση σημείου στάσης, μεγάλη διάρκεια πηγών ενέργειας, μικρός όγκος και βάρος, πολλαπλή χρήση, ανθεκτικότητα σε υγρασία , καύσωνα, ψύχος, βρωμιά, κτυπήματα ακόμη και βλημάτων. Όχι όμως τόσο εξεζητημένα, που να περιορίζονται για χρήση μόνο από πολύ ειδικούς! Σήμερα όλοι χρησιμοποιούν την κινητή τηλεφωνία για επικοινωνία και αναζήτηση πληροφοριών, με χρήση οποιουδήποτε τρόπου, (φωνή, εικόνα, μήνυμα, διαδίκτυο). Κάτι τόσο εύκολο χρειάζεται για τους μαχητές των ειδικών δυνάμεων, ώστε να μπορούν να το μαθαίνουν σε πολύ μικρό χρόνο και να το χειρίζονται στο πεδίο, διακλαδικά. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό.

Η συλλογή πληροφοριών πάσης φύσεως που διευκολύνει την εκτέλεση της αποστολής, απαιτεί την ύπαρξη ειδικών αισθητήρων, μικρών σε όγκο και σε βάρος, κατάλληλα προγραμματισμένων να λαμβάνουν και να εκπέμπουν τις απαιτούμενες πληροφορίες για το είδος, την έκταση, τη θέση ,την κίνηση και τελικά την προσβολή του στόχου.Το ίδιο χρειάζεται για καταυγαστήρες όλου του οπτικού φάσματος για κατάδειξη στόχων.

Ο εξοπλισμός τους πρέπει να είναι πολλαπλής χρήσεως, ελαφρύς, απλός στον χειρισμό και φιλικός στον χρήστη. Τα μεταφορικά μέσα ομοίως, υψηλών προδιαγραφών, με δυνατότητα κινήσεως ή πλεύσεως σε οποιοδήποτε έδαφος ή υδάτινο χώρο αντίστοιχα, με μεγάλη αυτονομία. Ο οπλισμός τους επίσης εύχρηστος, με δυνατότητα λειτουργίας σε δύο τουλάχιστον διαμετρήματα και με ειδικά πυρομαχικά, κατάλληλα για  την διάτρηση "σκληρών στόχων" και τον εμπρησμό εύφλεκτων υλικών. Τα οπτικά μηχανήματα, απλά, εύχρηστα για ταχεία σκόπευση ακριβείας, ιδιαίτερα σε στενές συμπλοκές και σε κατοικημένους στόχους. Εκρηκτικές ύλες και μηχανισμοί μικρά σε όγκο και με μεγάλη ισχύ.

Η εξάρτυση και το αλεξίσφαιρο γιλέκο να συνδυάζονται, έχοντας το ελάχιστο δυνατό βάρος και όχι ν' αποτελούν δύο ξεχωριστά κομμάτια. "Οτιδήποτε σε βαραίνει, σε σκοτώνει", λένε οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων εννοώντας τον δύσχρηστο και βαρύ εξοπλισμό. "Φαντασθείτε τον εαυτό σας να σκαρφαλώνει ή να τρέχει. Τι δεν θα θέλατε να κουβαλάτε στη πλάτη σας;" Αυτή η κοινή λογική, αποτελεί και το βασικότερο κριτήριο για την προμήθεια υλικών ειδικών δυνάμεων.

Η μέθοδος σύνταξης τεχνικών προδιαγραφών είναι μεν μία ασφαλής μέθοδος για τον προσδιορισμό απαιτουμένων υλικών, αλλά χρονοβόρα και ίσως τελικά αντιοικονομική, όταν χρειάζεται συνεχής αναπροσαρμογή για την παρακολούθηση της εξελισσόμενης τεχνολογίας. Αυτό που χρειάζονται οι ειδικές δυνάμεις, είναι ο εντοπισμός επιχειρησιακής ανάγκης, η έρευνα στην αγορά για την αναζήτηση υλικών, η δοκιμή τους και τέλος η προμήθειά τους με συνοπτικές και διαυγείς διαδικασίες. 

Αν κάτι δεν κυκλοφορεί στην αγορά, πρέπει να προηγείται η σύνταξη επιχειρησιακής περιγραφής, του ζητούμενου προς απόκτηση υλικού και η πρόκληση ενδιαφέροντος της αγοράς για την κατασκευή προτύπων και την συμμετοχή σε διαγωνιστική αξιολόγηση. Το σημαντικώτερο είναι η ταχύτητα απόκτησης των αναγκαίων υλικών από τις μονάδες για επιχειρησιακή χρήση "τώρα"!

Προσοχή όμως! Ταχύτητα δεν είναι η βιασύνη, γιατί τα λάθη που γίνονται εξ αιτίας της σε καθυστερούν τελικά! Ταχύτητα είναι η μελετημένη κίνηση, που πετυχαίνει το μέγιστο αποτέλεσμα στο μικρότερο χρόνο. Βασικά πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε, πριν ξεκινήσουμε την αναζήτηση!.


Ανιχνευτής.


Πηγή




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.