Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Ανταρτοπόλεμος: Το μέτωπο του Ιράκ

Bookmark and Share
Eπιθέσεις στο Ιράκ με θύματα αστυνομικούς, στρατιώτες
A.P., AFP

ΒΑΓΔΑΤΗ. Νέο λουτρό αίματος σημειώθηκε χθες στο Ιράκ, όπου 23 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας βρήκαν τον θάνατο σε επιθέσεις εξτρεμιστών. Στη σουνιτική συνοικία Αζαμίγια της Βαγδάτης, έκρηξη βόμβας σκότωσε 16 αστυνομικούς. Ενοπλοι επιτέθηκαν έτσι σε μπλόκο της αστυνομίας στη συνοικία, ανοίγοντας αρχικά πυρ με αυτόματα όπλα, προτού πυροδοτήσουν αυτοσχέδιες βόμβες.

Χθες τα ξημερώματα, στο Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, ημιφορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη στην κεντρική πύλη στρατοπέδου του ιρακινού στρατού προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών.

Την ίδια ώρα στη Φαλούτζα, δύο αυτοσχέδιες βόμβες προκαλούσαν τον θάνατο επτά Ιρακινών στρατιωτών. Οι χθεσινές επιθέσεις υπογράμμισαν την ικανότητα των εξτρεμιστών να πλήττουν στόχους σε κάθε σημείο της χώρας και να ακυρώνουν τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης στη χώρα, πέντε μήνες μετά τις εκλογές.

Την ανικανότητα των Ιρακινών να συμφωνήσουν σε κυβερνητικό συνασπισμό κατήγγειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χοσιάρ Ζεμπαρί, που χαρακτήρισε την ολιγωρία του πολιτικού κόσμου «ντροπιαστική».

Το σιιτικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι εξασφάλισε την πρώτη θέση στις εκλογές του Μαρτίου, χωρίς ωστόσο να πετύχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ το κόμμα του σημερινού πρωθυπουργού, Νούρι αλ Μαλικί, ήλθε δεύτερο.

Aισιόδοξος ο Μπάιντεν

Την αισιοδοξία του για το μέλλον του Ιράκ εξέφρασε χθες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανέφερε ότι στοιχηματίζει πως δεν θα σημειωθεί έκρηξη βίας στη χώρα τον Σεπτέμβριο, παρά την αποχώρηση σημαντικού μέρους των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Ο κ. Μπάιντεν συμμετείχε στην τελετή καλωσορίσματος της διακριθείσας στο πεδίο της μάχης 10ης Ορεινής Μεραρχίας του αμερικανικού στρατού, που ολοκλήρωσε τη θητεία της στο Ιράκ. «Στοιχηματίζω ότι το Ιράκ δεν θα γνωρίσει έκρηξη βίας. Ας μην ξεχνούμε ότι θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε 50.000 μάχιμους στρατιώτες στη χώρα και μετά τον Σεπτέμβριο. Οι σκοτεινές δυνάμεις που θέλησαν να καταδικάσουν το Ιράκ στο χάος απέτυχαν, με τη δική σας βοήθεια», είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, απευθυνόμενος στους άνδρες της μεραρχίας ειδικών δυνάμεων.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.