Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Η εκπαίδευση της εφεδρείας

"Απόβαση" Ελλήνων εφέδρων στην Αυστρία

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010

Την εβδομάδα (26/6 - 2/7) ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διεθνής άσκηση/αγώνας Grenadier 2010 στο κέντρο εκπαίδευσης του Αυστριακού στρατού TUPL Marwiessen στην επαρχία Karnten. Η άσκηση/αγώνας απευθύνεται σε μόνιμα στελέχη αλλά και εφέδρους από Ευρώπη και Αμερική και οργανώνεται από την 7η Ορεινή ταξιαρχία του Αυστριακού στρατού , την ένωση αξιωματικών φρουράς Βιέννης και κατόπιν προσκλήσεως εθνικές ομάδες (για το 2010 ΗΠΑ ,Γερμανία ,Φινλανδία ,Ελλάδα) που σαν συνδιοργανωτές αναλαμβάνουν να βοηθήσουν στην οργάνωση , εκπαίδευση και λειτουργία Στεκ.

Η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων συμμετείχε με αποστολή 18 ατόμων από όλη την Ελλάδα (Θεσ/νίκη ,Αθήνα ,Κατερίνη ,Ξάνθη ) σαν συνδιοργανωτής αλλά και με τέσσερις ομάδες στο διαγωνιστικό μέρος. Από την Ελληνική αποστολή οργανώθηκε και εκτελέστηκε Στεκ αμφίβιων επιχειρήσεων στον ποταμό Drau χρησιμοποιώντας τα φουσκωτά σκάφη της λέσχης που μεταφέρθηκαν οδικώς από την Ελλάδα. Παράλληλα στο ελληνικό Στεκ έγινε χρήση συστήματος laser miles που παραχωρήθηκε μαζί με φορητό οπλισμό από τον Αυστριακό Στρατό.


Στο διαγωνιστικό μέρος του Grenadier οι ομάδες εκτέλεσαν ημερήσια Αλπική πορεία στο όρος Mirnock και διαγωνίστηκαν για διάστημα τριών ημερών σε αντικείμενα όπως Evade & Escape ,πρώτες βοήθειες μάχης ,αίτηση πυρών πυροβολικού ,αμφίβιες επιχειρήσεις , ρίψη χειροβομβίδας ,σημείο ελέγχου οχημάτων ,tactics κ.α. Επίσης την τελευταία μέρα έγιναν βολές με Steyr AUG, MG3 , Carl Gustav ,Steyr SSG69 και Glock 17. Η Ελληνική αποστολή άφησε άριστες εντυπώσεις σε όλα τα επίπεδα κέρδισε διακρίσεις και βραβεία σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο και δέχτηκε πρόσκληση συν διοργάνωσης και για το επόμενο Grenadier.


Η Λ.Εφ.Ε.Δ. συμμετέχει στο Grenadier ανελλιπώς από την πρώτη διοργάνωση , για τους Έλληνες έφεδρους είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνεκπαιδευτούν σε διάφορες τακτικές και αντικείμενα άλλα πάνω απ΄όλα να κανουν συντήρηση σε βολές με οπλισμό που αν και υπάρχει στο ελληνικό οπλοστάσιο (MG 3,Carl Gustav, Glock 17) δεν έχουν πρόσβαση και δεν εκπαιδεύονται στις μετεκπαιδεύσεις όταν και αν αυτές γίνονται.

Πηγή: Εν κρυπτώ

Σχόλιο Ανιχνευτού

Αξιόλογη προσπάθεια! Μπράβο παιδιά! Σας στήριξε το ΥΕΘΑ; Ίσως θα έπρεπε να τεθεί το θέμα της εφεδρείας σε νέα βάση. Άν και η μετεκπαίδευσή της προβλέπεται και προγραμματίζεται ανάλογα με τις περιστάσεις, τέτοιου είδους δραστηριότητες που αντανακλούν την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα στο εξωτερικό, θα πρέπει να προσέχονται από το Υπουργείο. Πάντοτε με την πρέπουσα ισορροπία.

Ο Ανιχνευτής



2 σχόλια :

  1. Ανώνυμος9/9/10, 7:44 π.μ.

    Υπάρχουν λοιπόν και τέτοιοι Έλληνες; ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αερομεταφερόμενος9/9/10, 11:04 π.μ.

    Για άλλη μια φορά οι έφεδροι της ΛΕΦΕΔ εκπροσώπησαν επάξια την Ελλάδα μας στο εξωτερικό και μας κάνανε υπερήφανους! Συγχαρητήρια και σε όλους τους έφεδρους απο κάθε γωνιά της Ελλάδος και της Κύπρου μας! ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.