Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Ειδικές επιχειρήσεις: Στρατιωτική υποβοήθηση ειδικών δυνάμεων ΗΠΑ στις Φιλιππίνες

Bookmark and Share



Παραμένουν «δεσμευμένες» οι ΗΠΑ για τη βοήθεια κατά των ανταρτών προς τις Φιλιππίνες
 
Οι ΗΠΑ παραμένουν «δεσμευμένες» στην παροχή βοήθειας στο στρατό της χώρας που μάχεται εναντίον των ισλαμιστών μαχητών στο νότο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν «δεσμευμένες» στην υποστήριξη των προσπαθειών που καταβάλει ο στρατός των Φιλιππίνων να «περιορίσει» τους Μουσουλμάνους αντάρτες, δήλωσε χθες Τρίτη κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ασιατικής χώρας Μπενίνιο Ακίνο.


Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Πολιτικά Θέματα Γουίλιαμ Μπερνς είπε πως η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να βοηθά την Μανίλα στην προσπάθειά της να «αποκαταστήσει την ειρήνη» στην περιοχή Μιντανάο, στις νότιες Φιλιππίνες.

Οι ΗΠΑ από το 2002 διατηρούν εκατοντάδες στρατιώτες στο Μιντανάο ως εκπαιδευτές των δυνάμεων που πολεμούν Ισλαμιστές αντάρτες -περιλαμβανομένων και των μαχητών της οργάνωσης που κατηγορείται για τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία της χώρας.

Πέραν της στρατιωτικής βοήθειας, η Ουάσινγκτον παρέχει αναπτυξιακή βοήθεια στο Μιντανάο, όπου η αυτονομιστική εξέγερση μουσουλμανικών παρατάξεων τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει στοιχίσει περί τις 150.000 ζωές.

Ο Μπερνς - τρίτος τη τάξει στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - θα μεταβεί αεροπορικώς στο Κοταμπάτο Σίτι, στο Μιντανάο, αργότερα σήμερα Τετάρτη.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο ταξιδεύει στο Μιντανάο ο Μπερνς είπε ότι «είναι απλώς μια ένδειξη της συνεχιζόμενης δέσμευσής μας να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση των Φιλιππίνων και το λαό των Φιλιππίνων και [στο] Μιντανάο ώστε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μεγαλύτερες δυνατότητες ώστε να υπάρξουν οικονομικές ευκαιρίες. Είναι μια συνεχιζόμενη προσπάθεια» .

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης θα επισκεφθεί έργα που χρηματοδοτεί η υπηρεσία για την διεθνή ανάπτυξη των ΗΠΑ (USAID) και τους εκπαιδευτές του στρατού των ΗΠΑ εκεί.

Περίπου 500 άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ εκπαιδεύουν Φιλιππινέζους στρατιώτες στο Μιντανάο που πολεμούν την Άμπου Σαγιάφ, οργάνωση η οποία θεωρείται συνδεδεμένη με την Αλ Κάιντα και η Ουάσινγκτον περιλαμβάνει στον κατάλογο των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο Μπερνς μετά τη συνάντησή του με τον Ακίνο δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις σε όλα τα πεδία. Οι Φιλιππίνες είναι πρώην αποικία των ΗΠΑ και ένας από τους στενότερους συμμάχους της χώρας στην Ασιατική περιφέρεια.

Ο Μπερνς είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ που έχει συναντηθεί με τον Ακίνο αφότου ο νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων ανέλαβε καθήκοντα την 30ή Ιουνίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.