Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Αφγανιστάν: Η "διαρροή"

AddThis Social Bookmark Button

Afganistan_468x384

Ένας Αμερικανός στρατιώτης που κρατείται στο Κουβέιτ, και πιθανολογείται ότι διέρρευσε ένα βίντεο μιας «σοβαρής γκάφας» του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, είναι ένα «πρόσωπο κλειδί» για την πρόσφατη δημοσιοποίηση χιλιάδων μυστικών αρχείων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

Ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ βρίσκεται σήμερα σε αμερικανική στρατιωτική φυλακή στο Κουβέιτ. Του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από τις αρχές Ιουλίου για την παραβίαση του στρατιωτικού κανονισμού. Θεωρείται ύποπτος για την διαρροή στην ιστοσελίδα Wikileaks ενός βίντεο που δείχνει την επιδρομή ενός ελικόπτερου του αμερικανικού στρατού το 2007, που προκάλεσε το θάνατο των δύο υπαλλήλων του πρακτορείου Ρόιτερ και αρκετών άλλων ατόμων στην Βαγδάτη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Τζεφ Μορέλ, ο στρατιώτης Μάνινγκ είναι «προφανώς ένα άτομο-κλειδί» στην υπόθεση της διαρροής περίπου 92.000 διαβαθμισμένων εγγράφων την Κυριακή από τον ιστότοπο Wikileaks που ρίχνουν φως στον πόλεμο στο Αφγανιστάν από το 2004.
Ο Μορέλ, μιλώντας σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, δεν θέλησε να πει περισσότερα για πιθανή εμπλοκή του Μπράντλεϊ σε αυτές τις νέες διαρροές. «Το μόνο που μπορώ να πω για το ζήτημα αυτό είναι ότι ο Μάνινγκ είναι ένα πρόσωπο κλειδί. Δεν γνωρίζουμε όμως ακόμη με ποιον τρόπο», τόνισε ο Μορέλ.

Επίσημη έρευνα των ΗΠΑ

Ο αμερικανικός στρατός άρχισε επίσημα σήμερα έρευνα για την δημοσιοποίηση από την ιστοσελίδα Wikileaks δεκάδων χιλιάδων εμπιστευτικών στρατιωτικών εγγράφων σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Η έρευνα ανατέθηκε στο Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών του Στρατού, που ήδη χειρίζεται τον φάκελο του στρατιώτη Μπράντλει Μάνινγκ 22 ετών, ο οποίος συνελήφθη το Μάιο

Ο Μάνινγκ πιθανολογείται ότι διαβίβασε στην ιστοσελίδα Wikileaks ένα βίντεο που δείχνει την επιδρομή ελικοπτέρου του αμερικανικού στρατού το 2007, που προκάλεσε το θάνατο δύο υπαλλήλων του Ρόιτερ και αρκετών άλλων ατόμων στην Βαγδάτη.
 
Ο συνταγματάρχης Ντέιβ Λάπαν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ωστόσο, δήλωσε ότι η υπηρεσία θα ερευνήσει «σε ένα ευρύτερο φάσμα» σχετικά με τις διαρροές που οδήγησαν στην αποκάλυψη 92.000 στρατιωτικών εκθέσεων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν από το 2004 έως το 2009. «Η εν εξελίξει έρευνα σχετικά με τη διαρροή των εγγράφων στην Wikileaks δεν εστιάζεται σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, έχει ένα ευρύτερο φάσμα», δήλωσε.


Πηγή: The Insider


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.