Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Τα έξυπνα κινητά

Bookmark and Share

Τα έξυπνα κινητά κάνουν ήδη πολλά πράγματα και τώρα φαίνεται πως στη λίστα των δυνατοτήτων τους έρχεται να προστεθεί μια ακόμα – πιο απρόσμενη από τις άλλες: στο μέλλον μπορεί να αποτελούν πολύτιμο όπλο στο πεδίο της μάχης.
Η αμερικανική εταιρία Raytheon (αυτή που κατασκευάζει τους γνωστούς αντιεροπορικούς πυραύλους «Πάτριοτ»), όπως ανακοίνωσε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης αεροναυπηγικής στο Φαρνμπόροου της Βρετανίας, αναπτύσσει λογισμικό που θα επιτρέπει στον στρατιώτη να εντοπίζει τους εχθρούς γύρω του χάρη στο κινητό τηλέφωνό του με λειτουργικό σύστημα Android.
  
Το λογισμικό θα επιτρέπει στον στρατιώτη να βλέπει στην οθόνη του κινητού του εικόνες του πεδίου της μάχης, οι οποίες θα έχουν ληφθεί σε πραγματικό χρόνο από δορυφόρους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με τόση λεπτομέρεια., ώστε να διακρίνει ακόμα και τους αριθμούς των πινακίδων των εχθρικών οχημάτων ή τα χαρακτηριστικά του προσώπου των αντιπάλων του.
  
Μέχρι στιγμής η Raytheon έχει δοκιμάσει το λογισμικό της σε συσκευές της Motorola και της HTC, με τη βοήθεια της Google που έχει δημιουργήσει την πλατφόρμα Android. «Η Google μας βοήθησε να ξεπεράσουμε τα όρια των τηλεφώνων», δήλωσε εκπρόσωπος της Raytheon, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, προσθέτοντας ότι η Google θα έχει οικονομικό όφελος, όταν ολοκληρωθεί το λεγόμενο Raytheon Android Tactical System (RATS) και βγει στην αγορά αμυντικών εξοπλισμών.
  
Ο αμερικανικός στρατός είναι ο κατ’ εξοχήν υποψήφιος πελάτης για το νέο σύστημα. Ήδη μέλη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ έχουν δοκιμάσει τη νέα τεχνολογία στο κινητό τους και έχουν δώσει σχετικές συμβουλές στη Raytheon για τη βελτίωσή της. Ενδιαφέρον έχει δείξει και ο στρατός της Ινδίας.
  
Κάθε συσκευή, που θα διαθέτει έγχρωμη οθόνη αφής, θα κοστίζει γύρω στα 500 δολάρια, δηλαδή περίπου όσο ένα κοινό έξυπνο κινητό τηλέφωνο. Η Raytheon θα παρέχει το λογισμικό κρυπτογράφησης και το σύστημα επικοινωνιών που θα είναι αναγκαία για να λειτουργεί η εφαρμογή σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας.
  
Η εφαρμογή θα επιτρέπει επίσης στους στρατιώτες να βρίσκονται σε επαφή με τις άλλες φίλιες δυνάμεις και να αλληλεπιδρούν μαζί τους ανάλογα με τις ανάγκες της μάχης. Για την πιθανή περίπτωση που κάποια συσκευή πέσει στα χέρια του εχθρού, θα εγκατασταθεί στα «μάχιμα» τηλέφωνα ένα ειδικό λογισμικό αναγνώρισης ταυτότητας, το οποίο θα επιτρέπει μόνο σε επιλεγμένους χρήστες να το «ξεκλειδώνουν» και να το χρησιμοποιούν. Επίσης μέσω GPS θα μπορεί να γίνεται ο εντοπισμός και η απενεργοποίηση του χαμένου κινητού.

Πηγή: Ελευθεροτυπία 

Σχόλιο ανιχνευτού

Ένα ακόμη άρθρο για το...έξυπνο κινητό!


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.