Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Aσφάλεια: Η φύλαξη των στρατοπέδων

«Ανατίναξαν» το σύστημα ασφάλειας των στρατοπέδων μας

| Εκτύπωση | 25/07/2010 | Της Ντίας Χαιλή

Ο διαχειριστής των αποθηκών παραμελούσε, σύμφωνα με μαρτυρίες που υπάρχουν, συστηματικά το καθήκον του και έδινε κλειδιά σε όλους, ακόμα και εργάτες, οι οποίοι δούλευαν στο στρατόπεδο, για να ανοίγουν τις αποθήκες όποτε χρειαζόντουσαν να πάρουν κάτι. 
Σύμφωνα με μαρτυρίες, φαίνεται ακόμα ότι ο ύποπτος δεν τηρούσε μητρώο και τίποτα δεν μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήξερε τελικά τι είχε και τι δεν είχε μέσα στις αποθήκες. Η κλοπή των εκρηκτικών έφερε και πάλι στο φως αυτό που όλοι εδώ και πολύ καιρό συζητούν. Τη χαλάρωση, δηλαδή, της ασφάλειας και του ίδιου του οικοδομήματος του κυπριακού στρατού.

Ο τρόπος και η άνεση με την οποία έδρασαν αυτοί που έκλεψαν τα πυρομαχικά, δημιουργούν ερωτηματικά για το κατά πόσον τελικά δεν κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στα χέρια των οποιωνδήποτε επιτήδειων και άλλα όπλα, πληροφορίες, ακόμα και απόρρητα έγγραφα της Ε.Φ. Το παρήγορο είναι που οι Αρχές ασφαλείας και η Ε.Φ., ενεργώντας ταχύτατα, κατάφεραν να βρουν ίσως μιαν άκρη, με τη σύλληψη δύο ατόμων.

Σύμφωνα, λοιπόν, και με τα όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο πρόκειται για το διαχειριστή, υπεύθυνο των αποθηκών του στρατοπέδου, 36 χρονών από την Πάφο, και 35χρονο πυροτεχνουργό από τη Λεμεσό, οι οποίοι υπηρετούσαν στο στρατόπεδο. Οι δύο ύποπτοι οδηγήθηκαν την περασμένη Παρασκευή ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησής τους. Όπως αναφέρθηκε από τον ανακριτή της υπόθεσης, οι δύο θεωρούνται ύποπτοι για παραμέληση υπηρεσιακών καθηκόντων, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, διάρρηξη και κλοπή εκρηκτικών υλών και παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών.

Οι δράστες, σύμφωνα με τον ανακριτή, φαίνεται να γνώριζαν ότι τα εκρηκτικά βρίσκονταν στη συγκεκριμένη αποθήκη, καθώς και τον τύπο των ειδικών κλειδαριών ασφαλείας, τις οποίες άλλαξαν με παρόμοιες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, ώστε να μην εγερθούν υποψίες από τυχόν ελέγχους. Ανέφερε, επίσης, ότι η Αστυνομία εντόπισε τις τρεις σπασμένες κλειδαριές εντός του στρατοπέδου, σε κοντινό σημείο από την αποθήκη, ωστόσο οι επιστημονικές εξετάσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Από τις έρευνες διαπιστώθηκε, επίσης, ότι ο πρώτος ύποπτος, ο υπεύθυνος των αποθηκών, δεν τηρούσε βιβλίο καταγραφής για το ποιοι και πότε εισέρχονταν στις αποθήκες και ότι παρέδιδε τα κλειδιά των αποθηκών σε βοηθούς του, οι οποίοι έκαναν χρήση των αποθηκών χωρίς την παρουσία του. Ακόμη, διαπιστώθηκε πως μόνο αυτός είχε στην κατοχή του κλειδιά των αποθηκών, ενώ σύμφωνα με τους κανονισμούς, έπρεπε να τα έχει και ο υποδιοικητής του στρατοπέδου.

Απουσίαζε αδικαιολόγητα
Όσον αφορά στον δεύτερο ύποπτο, ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε στο δικαστήριο πως, σύμφωνα με μαρτυρία, τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου που ήταν σε υπηρεσία ως επόπτης ασφάλειας, είχε αδικαιολόγητα εξαφανιστεί για περίπου 50 λεπτά με υπηρεσιακό όχημα. Συγκεκριμένα, ο 35χρονος, ενώ θα έπρεπε να πραγματοποιήσει πεζός έλεγχο στις δύο σκοπιές στις 3.30, μετέβη με όχημα της Ε.Φ. για έλεγχο στις 4.40, καταγράφοντας ωστόσο ως ώρα ελέγχου τις 5.00. Ο χρόνος των περίπου δέκα λεπτών που χρειάζεται για τον έλεγχο του στρατοπέδου, δεν δικαιολογεί την απουσία του για περίπου 50 λεπτά, επισήμανε ο αστυνομικός ανακριτής. Οι εξετάσεις κατέδειξαν, επίσης, ότι η σκοπιά που βρισκόταν κοντά στον περιφραγμένο χώρο, όπου εντοπίστηκε η παραβίαση, δεν επανδρώθηκε από σκοπό, μεταξύ των ωρών 2.00-4.00, της 21ης Ιουλίου. Η υπεράσπιση υποστήριξε από την πλευρά της πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν άμεσα τους υπόπτους με την υπόθεση και πως η Αστυνομία αναζητεί εξιλαστήρια θύματα, σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού.

Καλά οργανωμένη επιχείρηση

ΜΕΤΑ τις εξετάσεις στη σκηνή φάνηκε ότι οι δράστες πέτυχαν είσοδο, κόβοντας με έναν απλό κόφτη για σίδερα, τον οποίο χρησιμοποίησαν για να κόψουν και τις κλειδαριές τις αποθήκης, το συρματόπλεγμα, στη βόρεια μεριά του στρατοπέδου. Από εκεί διήνυσαν απόσταση 50 περίπου μέτρων και έφτασαν στην αποθήκη. Αφού πήραν τα εκρηκτικά διέφυγαν, χρησιμοποιώντας τον ίδιο δρόμο, ή διέφυγαν μέσω του στρατοπέδου. Εικάζεται ότι δεν πρέπει να ήταν περισσότερα από τρία άτομα, τα οποία πιθανόν να έκαναν μόνο μια διαδρομή μεταφέροντας τα εκρηκτικά. Η πιο κοντινή σκοπιά από την αποθήκη βρίσκεται σε απόσταση 150 περίπου μέτρων και μεταξύ 2-4 τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου δεν ήταν επανδρωμένη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σκοπός υπήρχε συνεχώς μόνο στην πύλη, ενώ οι άλλες έξι σκοπιές στο στρατόπεδο επανδρώνονται περιστασιακά. Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε η κλοπή, τα μέλη του ΤΑΕ Λεμεσού άρχισαν εξονυχιστικό έλεγχο της περιοχής, ευελπιστώντας ότι οι δράστες άφησαν τεκμήρια που θα τους προδώσουν.

Δίπλα από την αποθήκη εντοπίστηκαν κομμάτια των τριών κλειδαριών που έσπασαν οι δράστες, ενώ στο χωράφι που εφάπτεται του σημείου που εισήλθαν οι δράστες εντοπίστηκαν ίχνη από ελαστικά αυτοκινήτου, που δεν αποκλείεται να συνδέονται με το έγκλημα. Πληροφορίες για το ενδεχόμενο οι εκρηκτικές ύλες να προορίζονται για τρομοκρατική οργάνωση στην Ελλάδα, μετά τις αρχικές έρευνες έχουν αποκλειστεί σε ένα μεγάλο βαθμό.

Επεκτάθηκαν και αλλού οι έρευνες
 Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, σε δηλώσεις του αναφορικά με την πορεία των ερευνών, οι οποίες διεξάγονται από κοινού με την Αστυνομία και την Ε.Φ., δήλωσε ότι «την Πέμπτη το βράδυ, πέραν των ερευνών που έγιναν στα σπίτια των δύο υπόπτων, διενεργήθηκαν και άλλες έρευνες σε τρία σπίτια προσώπων που εργάζονται στο συγκεκριμένο στρατόπεδο, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί οτιδήποτε σε σχέση με την υπόθεση».

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς τα απώτερα κίνητρα των δραστών, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι «από τη στιγμή που δεν έχουμε εντοπίσει την εκρηκτική ύλη και δεν έχει αποκαλυφθεί η ταυτότητα των δραστών, θα ήταν παρακινδυνευμένο να τοποθετηθούμε ως προς τα κίνητρα, αλλά και την ποιότητα του χαρακτήρα των προσώπων που έχουν προβεί σ’ αυτή την ενέργεια».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει το ενδεχόμενο η Αστυνομία να προχωρήσει σε νέες συλλήψεις σύντομα, απάντησε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από το μαρτυρικό υλικό που θα έχουμε στη διάθεσή μας». Αναφορικά με το ως προς το πού δίδεται περισσότερη βαρύτητα, ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις και έχουν τεθεί κάτω από το μικροσκόπιο των ανακριτών». Ο κ. Κατσουνωτός σημείωσε ότι «προέχει να μην κινδυνολογούμε, να επιδείξουμε υπομονή και αυτοσυγκράτηση». Σε ερώτηση ως προς τον αριθμό των ατόμων που έλαβαν μέρος στην κλοπή της εκρηκτικής ύλης, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι, «από τα μέχρι τώρα τεκμήρια και το μαρτυρικό υλικό, υπάρχει μία εικόνα ως προς τον τρόπο δράσης». «Ωστόσο», κατέληξε, «δεν κρίνεται ούτε χρήσιμο ούτε σκόπιμο να τοποθετηθούμε δημόσια επί του θέματος».

Εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης
ΓΙΑ την κλοπή των εκρηκτικών ενημερώθηκε και η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής από τον υπουργό. «Η Βουλή των Αντιπροσώπων πρόθυμα θα εγκρίνει πιστώσεις για εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης στις μονάδες της Εθνικής Φρουράς» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιαννάκης Ομήρου. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Αριστοτέλους χαρακτήρισε ως ανησυχητικό φαινόμενο την κλοπή, τονίζοντας ότι σωστά έχουν διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας και σε άλλες αποθήκες. «Η κλοπή ποσότητας εκρηκτικών υλών από στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς είναι ένα ανησυχητικό και προκλητικό γεγονός, που πλήττει την αξιοπιστία της Εθνικής Φρουράς, κάμπτει το ηθικό των στελεχών της Δύναμης και δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο Επίτροπος Ασφάλειας του ΔΗΚΟ, βουλευτής Φύτος Κωνσταντίνου. Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι «επιβάλλεται να κλείσουν αμέσως όλα τα κενά σε τέτοιες μονάδες», προσθέτοντας πως «εντοπίζονται σοβαρές ευθύνες, οι οποίες πρέπει να αναληφθούν από τους αρμοδίους».

Η μεγαλύτερη κλοπή…
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ κλοπή υλικού που είχε συμβεί στην Ε.Φ. σημειώθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2002 από φυλάκιο στην περιοχή Ευρύχου. Τότε, τρεις κουκουλοφόροι, αφού ακινητοποίησαν τον σκοπό του φυλακίου, με την απειλή όπλου υποχρέωσαν τους υπόλοιπους άνδρες να εισέλθουν στην αποθήκη οπλισμού, όπου τους έδεσαν τα χέρια και αφαίρεσαν τον οπλισμό και μέρος των πυρομαχικών. Μεταξύ άλλων, άρπαξαν πέντε τυφέκια G3, ένα οπλοπολυβόλο και ένα ρωσικό αντιαρματικό όπλο RPG με ρουκέτες, καθώς και μεγάλο αριθμό σφαιρών. Ο οπλισμός βρέθηκε λίγες μέρες αργότερα σε περιοχή του χωριού Τόχνη. Σαράντα οκτώ ώρες μετά την πρωτοφανή επιδρομή σε βάρος φυλακίου της Εθνικής Φρουράς, εντοπίστηκε και εξαρθρώθηκε η ομάδα των κουκουλοφόρων που άρπαξαν το βαρύ οπλισμό για παράνομους σκοπούς. Συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν τρία πρόσωπα. Ο Αντώνης Νικολάου και ο Ευγένιος Zαχαρίου από τη Λεμεσό και ο Πανίκος Παπανικολάου από το Ζύγι.


Εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος

Η PG-2 είναι πλαστική εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος επιπέδου C4, που κατασκευάζει η EXPAL και προορίζεται για χρήση από μονάδες ειδικών δυνάμεων, κυρίως από τους ΟΥΚ (Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών) και τους ΛΟΚ. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του εκρηκτικού αυτού υλικού που μοιάζει με πλαστελίνη, υπόλευκου ή πράσινου χρώματος, πλάθεται εύκολα και μπορεί να πάρει το οποιοδήποτε σχήμα. Μπορεί να γεμίσει κενά, ρωγμές και τρύπες, έτσι ώστε να μην μπορεί κάποιος να το ανιχνεύσει εύκολα. Το υλικό μπορεί ακόμα να τοποθετηθεί πολύ εύκολα σε ανώμαλες ή σε καμπύλες επιφάνειες. Το C4 είναι πολύ σταθερό και δεν επηρεάζεται καθόλου από τους περισσότερους φυσικούς κραδασμούς, κάτι που το καθιστά εξαιρετικά ακίνδυνο, σε σημείο που να μπορείς να το μεταφέρεις ακόμα και στην τσέπη σου ή να το πλάσεις όπως θέλεις.

Το ακίνδυνο της εκρηκτικής αυτής ύλης φαίνεται ακόμα, σύμφωνα και με στρατιωτικά εγχειρίδια, από το ότι μπορείς να το πετάξεις, να το πυροβολήσεις, να του βάλεις φωτιά ή να το βάλεις ακόμα και σε φούρνο μικροκυμάτων. Η σύνθεσή του βασίζεται στην ουσία RDX, η οποία βρίσκεται εντός του πλαστικού πλέγματος. Το εκρηκτικό γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο με την τοποθέτηση σε αυτό ηλεκτρικού πυροκροτητή, ο οποίος φυλάσσεται σε διαφορετικό χώρο, με ελεγχόμενες συνθήκες. Το PG -2 χωρίς πυροκροτητή θα μπορούσε να ανατιναχθεί, σε οποιαδήποτε ποσότητα, με τη χρήση δυναμίτιδας («συμπαθητική έκρηξη»).


Σχόλιο Ανιχνευτού

O tempora, O mores!


Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.