Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Eιδικές Επιχειρήσεις: Ασφάλεια πληροφοριών

Bookmark and Share

Η σχεδίαση και η  εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων, προϋποθέτει τη λήψη αυστηρών μέτρων ασφαλείας διαρροής πληροφοριών. Ένας κυρίαρχος και απαραίτητος παράγοντας επιτυχίας των ειδικών δυνάμεων, είναι επίτευξη αιφνιδιασμού. Εάν δεν υπάρχει αιφνιδιασμός, είναι αναπόφευκτη η αποτυχία και καλόν είναι η επιχείρηση να ματαιώνεται ή ν΄αναβάλλεται.

Οι ειδικές επιχειρήσεις δεν στηρίζονται, όσο οι συμβατικές στην μεγαλύτερη δύναμη και στην υπεροπλία έναντι του αντιπάλου.Στηρίζονται περισσότερο στις ακριβείς και "νωπές" πληροφορίες και στην επίτευξη αιφνιδιασμού, μέσα από την χρησιμοποίηση ασυνήθιστων μεθόδων ενεργείας, νέων τεχνικών και τακτικών μάχης, ειδικών υλικών, απίθανων δρομολογίων προσέγγισης και ειδικών μέσων επικοινωνίας και  μεταφοράς.

Είναι αυτονόητο ότι μιλάμε για άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό που εφαρμόζει σωστά θεσπισμένους κανόνες αντίδρασης και τυποποιημένες οδηγίες ενεργειών για θέματα λειτουργίας μέσα στο τμήμα του, αιτήσεις πυρών υποστήριξης , υποβολή αναφορών κλπ.

Οι ακριβείς πληροφορίες προέρχονται από διάφορες πηγές και όργανα πληροφοριών, όπως πράκτορες, πληροφοριοδότες, περιπόλους αναγνωρίσεως, κυριευμένα, ή κλεμμένα έγγραφα του αντιπάλου και από ανακρίσεις αιχμαλώτων ή αυτόμολων στρατιωτών του αντίπαλου. Η καλή γνώση των συνηθειών και μεθόδων ενεργείας του αντιπάλου, χωρίς αυτός να  γνωρίζει,  ότι είναι γνωστά στον αντίπαλό του, κάνει την στρατιωτική εκτίμηση της κατάστασης πιο σωστή και σαφώς τις όποιες αποφάσεις περί του πρακτέου πιο αποτελεσματικές. Ο αιφνιδιασμός μπορεί να επιτευχθεί!

Εάν κάτι από όλα αυτά αποκαλυφθεί  από τον αντίπαλο, τότε όλα "αναποδογυρίζονται"! Ο αντίπαλος έρχεται σε πλεονεκτικότερη θέση και αιφνιδιάζει αυτός! Όπως έλεγε ο Μέγας Ναπολέων: " Αν ο εχθρός γνωρίζει τι πράττει ο εχθρός, τότε ο εχθρός νικά τον εχθρό".

Αυτό κατά κάποιο τρόπο έγινε με την διαρροή χιλιάδων αναφορών και εκτιμήσεων στο διαδίκτυο για το θέατρο επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν από το ιστολόγιο της Wikileaks (όνομα και πράγμα). Δεν μπορώ να εκφράσω με βεβαιότητα το ποιος φταίει και αν ο κατηγορούμενος Αμερικανός στρατιώτης έκανε λάθος ή εσκεμμένα διέρρευσε το αρχείο της ISAF.Το γεγονός είναι ότι η δημοσίευση αυτών των αρχείων έκανε μεγάλη ζημιά στη έκβαση των επιχειρήσεων.

Αποκαλύφθηκαν εκτιμήσεις, λάθη, αδυναμίες, γνώσεις περί των Ταλιμπάν, τεχνικές και τακτικές, δράση των ειδικών δυνάμεων, πηγές και όργανα πιθανόν, πληροφοριών, πληροφοριοδότες, διαδικασίες επικοινωνιών και άλλα πολλά. 

Δεν έχει σημασία αν τα αρχεία είναι παλαιότερα των 7 μηνών όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης του ιστολογίου. Με την δημοσίευσή τους, έδωσε "μασημένη τροφή" στους αντάρτες και όχι μόνο. Καταδίκασε σε θάνατο δεκάδες ανθρώπους που αποτελούσαν μέλη του δικτύου πληροφοριών, γιατί θα τους βρουν οι αντάρτες και δεν θα αισθανθούν άσχημα να τους αποκεφαλίσουν. Βλέπετε δεν είναι τόσο "ευαίσθητοι" σ' αυτά. Αναγκάζει την απ' αρχής εκπόνηση νέων διαδικασιών σε αντικατάσταση αυτών που αποκαλύφθηκαν. Γενικά ο άνθρωπος, έφερε "τα πάνω κάτω".

Μπορεί να ήλθαν στο φως της δημοσιότητας θάνατοι αθώων πολιτών από τα πυρά των συμμαχικών στρατευμάτων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί εγκληματική πράξη. Ξέρετε όμως πόσοι αθώοι πολίτες σκοτώθηκαν αποκλειστικά από τους αντάρτες; Πάνω από 2000 άτομα. Αυτά φαίνονται στα έγγραφα. Κυρίως από βομβιστικές επιθέσεις! Πως πρέπει να χαρακτηρισθούν αυτοί οι θάνατοι; "Τυχαίο γεγονός μη δυνάμενο να προβλεφθεί;" Μα επί τούτου γίνονταν οι ενέργειες αυτές!

Οι ειδικές επιχειρήσεις αποκαλύφθηκαν και πρέπει να αλλάξουν τακτική. Είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουν γιατί ένα ακόμα χαρακτηριστικό που έχουν οι ειδικές δυνάμεις είναι η ευκαμψία και η προσαρμοστικότητα  σε νέες καταστάσεις.

Προσέχετε κομάντος,


Ανιχνευτής

 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.