Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

AΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: MEDEVAC

Bookmark and Share

 Η υγειονομική υποστήριξη  του μαχητού, επηρεάζει  σε μεγάλο βαθμό το ηθικό του στο πεδίο της μάχης. Εάν υπάρχει και λειτουργεί σωστά, τον κάνει να αισθάνεται ασφαλής, γνωρίζοντας ότι αν πάθει κάτι, δεν θα μείνει αβοήθητος.

Το  υγειονομικό προσωπικό, πρέπει να είναι άριστα εκπαιδευμένο, όχι μόνο στην ειδικότητά του ,αλλά και στα της μάχης, ώστε να μπορεί να αυτοαμύνεται αν χρειασθεί, σε επικίνδυνες καταστάσεις. Ιδιαίτερα αυτοί που ασχολούνται με την εκκένωση και διακομιδή τραυματιών από το πεδίο.

 Στο βίντεο που ακολουθεί, θα παρακολουθήσετε ένα πλήρωμα αμερικανικού ελικοπτέρου εκκενώσεως τραυματιών, γνωστό στα αγγλικά,  με την σύντμηση MEDEVAC (Medical Evacuation).Προσέξτε τον εξοπλισμό του ελικοπτέρου και τις διαδικασίες και ενέργειες που εκτελεί  το προσωπικό πάνω στο ελικόπτερο αλλά και  στο σταθμό διοικήσεως. Δείτε και ένα αμερικανικό ΚΙΧΝΕ(Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας). 

Το δικό μας στο Αφγανιστάν, το 2005-2006 που ήμουν και εγώ εκεί, ήταν μπορώ να πω, πολύ καλύτερο και έκανε θαυμάσια δουλειά, ομολογούμενη από όλους, ακόμη και από τους πιο αυστηρούς κριτές. Εκεί που "χώλαινε"  το προσωπικό για να είμαστε αντικειμενικοί, ήταν στην ατομική τους τακτική εκπαίδευση. Δεν ήταν απόλυτα έτοιμοι σαν μαχητές ενώ αντίθετα ήταν άριστοι γιατροί, και νοσοκόμοι. Είναι κάτι που πρέπει να προσεχθεί σε μελλοντικές περιπτώσεις.

To βίντεο είναι του 2008  και η αφήγηση είναι στ' Αγγλικά. Πιστεύω να μπορείτε να το καταλάβετε.

Ανιχνευτής

Πηγή: The Guardian



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.