Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Αντιανταρτοπόλεμος

Bookmark and Share
Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κλιμακούμενη κουρδική στρατιωτική δράση, επιστρατεύοντας εκ νέου ομάδες πληρωμένων εκτελεστών, που έχουν ως αποστολή την δολοφονία στελεχών και συμπαθούντων του ΡΚΚ. Με εντολή της τουρκικής κυβέρνησης, και σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ασφάλειας, ο Τουρκικός Στρατός στρατολόγησε άλλους 600 εθελοντές “άντρες ειδικών κλιμακίων”, οι οποίοι είναι νυν και πρώην καταδρομείς, στοιχεία του υποκόσμου και φανατικοί Τούρκους εθνικιστές. Οι ομάδες αυτές, που έγιναν γνωστές από μεγάλο αριθμό απαγωγών και εκτελέσεων χωρίς δίκη Κούρδων αγωνιστών κατά την δεκαετία του 1990, αναμένεται να αναπτυχθούν σύντομα στις νοτιανατολικές επαρχίες της Τουρκίας καθώς και στις πόλεις του Εύξεινου Πόντου. Αυτήν την περίοδο οι ομάδες στελεχώνονται από 300 παρακρατικούς στο Χακάρι, 130 στο Σιρνάκ, 210 και 225 σε Ντερσίμ και Ντιγιάρμπακιρ αντίστοιχα. Ο αριθμός των εθελοντών που προθυμοποιούνται να συμμετάσχουν στα κλιμάκια αυτά, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Ασφαλείας είναι πάνω από χίλια άτομα.

Παράλληλα αποκαλύφθηκε η στρατιωτική συνεργασία με τη Δαμασκό για τη προσβολή καταυλισμών του ΡΚΚ εντός συριακού εδάφους με βάση πληροφορίες που παρέχουν τα τουρκικά UAV Heron. Σύμφωνα με τη γνωστή ισραηλινή ιστοσελίδα Debka.com από τις αρχές Ιουλίου τουρκικά Heron πραγματοποιούν πτήσεις εντός του εναέριου χώρου της Συρίας, διαβιβάζοντας συντεταγμένες των καταυλισμών Καμισλί, Αλ Ασάκα, Καράτσουκ και Ντιβάρ, οι οποίοι πλήττονται στη συνέχεια από τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας. Στη Συρία υπολογίζεται ότι υπάρχουν 2.000 μέλη του ΡΚΚ. Σημειώνεται ότι η χρήση των Ηeron  έγινε κατόπιν προσωπικής εντολής του πρωθυπουργού Εrdogan παραβιάζοντας σχετική συμφωνία με το Τελ Αβίβ που φοβάται τη διαρροή ευαίσθητων τεχνολογιών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, λόγω των γνωστών σχέσεων Συρίας-Χεζμπολλάχ.

Μόλις το τελευταίο τριήμερο, Κούρδοι αντάρτες σκότωσαν έξι Τούρκους στρατιώτες σε νυχτερινή επίθεση κατά φυλακίου στη νοτιοανατολική Τουρκία ενώ έντεκα ακόμη Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν χθες στην ίδια περιοχή από έκρηξη που έπληξε το όχημά τους. Τα τουρκικά ΜΜΕ διαψεύδουν κουρδική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία πραγματοποιήθηκε επίθεση με εκρηκτικά κατά του αγωγού φυσικού αερίου που κατασκευάζει η τουρκική εταιρεία BOTAS στην περιοχή Bulancak της πόλης (Aydındere) της επαρχίας Κερασούντος στις 17 Ιουλίου.

Πηγή: Strategy report

Σχόλιο Ανιχνευτού

Αν δεν υπάρχουν λαϊκά ερείσματα αυτών των ειδικών τμημάτων και δεν υποστηρίζονται από τον τοπικό πληθυσμό, που όπως εκτιμώ είναι Κούρδοι, δεν υπάρχει περίπτωση να "ορθοποδήσουν" ό,τι και να κάνουν. Θα θεωρούνται εχθροί και θα συσπειρώσουν τον πληθυσμό κοντά στους αντάρτες. Ιδιαίτερα αν  προβούν σε πράξεις βίας κατά των αμάχων με δολοφονίες, καταστροφές περιουσιών και συλλήψεις προσωπικοτήτων της περιοχής, που διάκεινται ευμενώς προς το ΡΚΚ, τουλάχιστον πολιτικά.

Δεν είναι όπως στο Αφγανιστάν, που ο πληθυσμός έχει κουραστεί από τους Ταλιμπάν και θέλει να "ξεφύγει" για μια καλύτερη ζωή. Οι Κούρδοι πολεμούν για την κατοχύρωση δικαιωμάτων τους σαν λαός. Το κίνημα αντιστάσεως έχει ξεφύγει από τα σύνορα της Τουρκίας και υπάρχει και αναπτύσσεται σε τρία κράτη.

 Το "κλειδί" της επιτυχίας είναι να κερδίσεις τις καρδιές και τα "μυαλά" του πληθυσμού. Δεν φαίνεται να έχει γίνει ακόμη! Θα αναφερθώ σ' αυτό σε επόμενο άρθρο.

        Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.