Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Ο καλύτερος ελεύθερος σκοπευτής στον κόσμο

Ο ελεύθερος σκοπευτής είναι χωρίς αμφιβολία  ο πιο επίφοβος  και αποτελεσματικότερος αντίπαλος στο πεδίο της μάχης. Με μικρό κόστος, επιφέρει ανυπολόγιστες ζημιές στον αντίπαλό του προκαλώντας φθορές, μεγαλύτερες ίσως από αυτές που θα μπορούσε να προκαλέσει μία ολόκληρη μονάδα που επιχειρεί στο ίδιο χώρο, τον ίδιο χρόνο. Κτυπά τον στόχο του με κάθε βολή,  με σφαίρες που κοστίζουν γύρω στα 2 ευρώ η μία.

 Ακόμη περισσότερο η δράση των ελευθέρων σκοπευτών "γεννά" στον αντίπαλο ψυχολογικά τον τρόμο και μειώνει την ικανότητά του τελευταίου, να ενεργεί αποτελεσματικά. Όταν επίλεκτοι ελεύθεροι σκοπευτές είναι σε δράση , είναι αθέατοι και μπορούν να προσβάλουν από μεγάλες αποστάσεις. Κανείς δεν είναι ασφαλής.

 Αν και οι ικανότητες ενός ελεύθερου σκοπευτή  δεν μπορούν να μετρηθούν με ένα μόνο στοιχείο, έχει επικρατήσει διεθνώς, να λαμβάνεται υπ' όψη η μεγαλύτερη απόσταση που "εξουδετερώθηκε" ποτέ στόχος . 'Ετσι σήμερα ο "πρωταθλητής" στον χώρο των ελεύθερων σκοπευτών, θεωρείται ο Βρετανός δεκανέας, Κρέγκ Χάρισον  ο οποίος, χρησιμοποιώντας το τυφέκιο  τύπου L 115A3 εξουδετέρωσε 2 αντάρτες Ταλιμπάν με διαδοχικές βολές στην απόσταση 2.470 μέτρων, στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν τον Νοέμβριο του 2009. Αμέσως μετά έβαλε και τρίτη βολή και "κτύπησε" το πολυβόλο ΡΚΜ που είχαν, σε μία ίσως ανεπανάληπτη περίπτωση σκοπευτικής ικανότητας. Ο ίδιος ο Χάρισον στάθηκε τυχερός μετά από σφαίρα που του διαπέρασε το κράνος σε άλλη εμπλοκή, όπως και από προσβολή του σε εκρηκτική ενέδρα των Ταλιμπάν, που του στοίχισε δύο σπασμένα χέρια. Συνήλθε όμως, ανάνηψε και επανήλθε στο θέατρο επιχειρήσεων να ολοκληρώσει τον κύκλο παραμονής του εκεί.

Το προηγούμενο καταγεγραμμένο ρεκόρ αποστάσεως, το είχε ένας Καναδός δεκανέας ο Ρομπ Φέρλογκ , ο οποίος εξουδετέρωσε το στόχο του, ένα μαχητή της Αλ Κάϊντα, κατά την επιχείρηση "Ανακόντα" στο Αφγανιστάν το 2002, από απόσταση 2.430 μέτρων. Έγραψε και αυτός ιστορία.  Πιο παλιά υπήρξε ο  Πεζοναύτης Κάρλος Χάτσοκ  που είχε προσβάλει στο Βιετνάμ στόχο σε απόσταση 2,29 χλμ. αλλά και κατά τον πόλεμο του Ιράκ έγινε γνωστός για την προσβολή στόχου με δυνατό άνεμο, ο επιλοχίας Τζέημς Γκίλιαρντ. Δεν υπάρχει όμως στρατιωτικός στον κόσμο, σχετικός με το αντικείμενο, που να μην θεωρεί το κατόρθωμα του Χάρισον ιστορικό με 3 διαδοχικές επιτυχείς βολές σε απόσταση 2,5 χλμ και μάλιστα η 3η σε πολύ μικρότερο σε μέγεθος στόχο.

Ας μιλήσουμε όμως  για τα όπλα των σκοπευτών, που πρέπει και αυτά να μοιρασθούν την επιτυχία. Ο Φέρλογκ χρησιμοποίησε τυφέκιο τύπου Mc Millan Bros Tac-50, που χρησιμοποιείται από τις ειδικές δυνάμεις του Καναδικού στρατού διαμετρήματος .50. Το τυφέκιο του Χάρισον είναι το ΑΙ L115A3 των 8,59χιλ., που  στοίχισε στο Βρετανικό ΥΕΘΑ 23.000 λίρες Αγγλίας το ένα ( 34000$ ).  Ζυγίζει 6,8 κιλά  και λόγω της βαρύτερης βολίδας του, έχει πολύ μικρή απόκλιση σε μεγάλες αποστάσεις, σε σύγκριση με το διαμέτρημα 7,62χιλ. Το τυφέκιο αυτό διαθέτει γεμιστήρα των 5 φυσιγγίων που επιτρέπει την ταχεία βολή, αν και  σχεδόν ποτέ δεν πρόκειται να συμβεί στην περίπτωση ελεύθερου σκοπευτή. Eπίσης διαθέτει προσαρμοζόμενο υποστήριγμα προσώπου, για να διευκολύνει τον σκοπευτή στη λήψη της σκοπευτικής γραμμής και πτυσσόμενο κοντάκιο που επιτρέπει την άνετη μεταφορά. Έχει και πτυσσόμενο δίποδα και μειωτήρα ήχου -λάμψης για να εμποδίζει τον εντοπισμό του σκοπευτού από τον αντίπαλο. Η διόπτρα του ημέρας είναι  τύπου S&B 5-25x56, μεγενθυντικότητας 25x



Σε καλά εκπαιδευμένα χέρια μπορεί να προσβάλει στόχο ανθρωπίνων διαστάσεων στα 1400 μέτρα με δύναμη που ένα Magnum .44  κτυπά στόχο σε δωμάτιο. Οι βολές του Χάρισον που έγιναν σε διπλάσια σχεδόν απόσταση, αποτελούν "υπεράνθρωπο" κατόρθωμα. Φαντασθείτε ότι αν και η βολίδα αφήνει το στόμιο της κάνης με ταχύτητα τριπλάσια αυτής του ήχου, σε τέτοιες αποστάσεις κάνει 2,5 δευτερόλεπτα να κτυπήσει το στόχο. Αν και η ημέρα ήταν καθαρή και ο αέρας αραιός στο υψόμετρο που συνέβη το γεγονός, ο Χάρισον είχε να σκοπεύσει 3 μέτρα υψηλότερα από τους στόχους του και 60 εκατοστά προς τα αριστερά, για να εξισορροπήσει την ελαφριά πνοή του ανέμου εκείνη τη στιγμή.

Η άριστη εκπαίδευση και ίσως λίγο η "θεά τύχη",  εξασφάλισαν την αποτελεσματική και επιτυχή υποστήριξη  των Βρετανικών τμημάτων, που ενεργούσαν στην περιοχή.



   Ανιχνευτής






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.