Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Ειδικές Επιχειρήσεις: Ψυχολογικές Επιχειρήσεις

Bookmark and Share

Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, γνωστή σαν SOCOM ( Special Operations Command), αντικατέστησε τον όρο "Ψυχολογικές Επιχειρήσεις" (ΨΕΠ) { psychological operations ( PSYOPS) } με τον όρο  " στρατιωτική υποστήριξη στις πληροφοριακές επιχειρήσεις" {military support to information operations (MISO)}.

Ο λόγος της αλλαγής είναι αποσαφήνιση του σκοπού και ρόλου των ψυχολογικών επιχειρήσεων και η οριοθέτηση τους σ' ένα πλαίσιο δράσεως σε σχέση με τις πολιτικοστρατιωτικές επιδιώξεις σ' ένα θέατρο επιχειρήσεων. Η αλλαγή του ονόματος δεν σημαίνει υποβάθμιση, αλλά μάλλον μετεξέλιξη, αναφέρουν οι ειδικοί επί του θέματος. Άλλωστε το Σύνταγμα ψυχολογικών επιχειρήσεων της SOCOM, έχει λειτουργήσει ως τώρα με απόλυτη επιτυχία.

Οι μονάδες ψυχολογικών επιχειρήσεων που κατά κάποιο τρόπο λειτουργούσαν χωρίς απόλυτο συντονισμό με το κέντρο πληροφοριακών επιχειρήσεων, τα τμήματα πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας, (SIMIC) και τα γραφεία τύπου και δημοσίων σχέσεων των επιτελείων, καλούνται τώρα να συνεργασθούν στενά με απόλυτο συντονισμό και συνταύτιση προσπαθειών υπό ενιαία διοίκηση. Η αφορμή δόθηκε από τα  μη ικανοποιητικά αποτελέσματα των ψυχολογικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, και την ακόμη υπάρχουσα δυσπιστία στο πληθυσμό, απέναντι στα συμμαχικά στρατεύματα, με τα λάθη προσέγγισης που κάνουν. 

Αυτό ήταν κάτι που μας απασχολούσε στο επιτελείο της ISAF στην Καμπούλ το 2006 και είχαμε θεσπίσει κανόνες και εκδόσει οδηγίες επιχειρήσεων, σχετικά με το θέμα. Είχαμε θέσει όρια μεταξύ των ειδικών τμημάτων και ενεργειών. Οι ΨΕΠ απευθύνονταν στον ευρύτερο πληθυσμό. Οι πληροφοριακές επιχειρήσεις, στόχευαν στην ηγεσία των διαφόρων παρατάξεων, αρχηγών τοπικής αυτοδιοίκησης, και γενικά σε ηγήτορες. Τα γραφεία δημοσίων σχέσεων και τύπου λειτουργούσαν με βάση τις προηγούμενες ενέργειες ενώ οι της πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας, συμπλήρωναν το έργο στην πράξη, όλων των προηγουμένων. Υπήρχε μία διαδραστικότητα και συνέργεια  με ομαλή αλληλουχία ενεργειών με στόχο το τρίπτυχο: " Πείθω, Αλλάζω, Επηρεάζω".

Η αποτυχία της πειθούς στον Αφγανικό λαό, ο οποίος αυτό που επιθυμεί είναι πρωτίστως ειρήνη, ασφάλεια και δουλειά για να ζήσει την οικογένεια του, οφείλεται στην ανικανότητα των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας να επιβάλουν τον νόμο και την τάξη και στα λάθη συμπεριφοράς των συμμαχικών στρατευμάτων που θεωρούνται ότι προσβάλλουν τα ήθη, τα έθιμα και τη θρησκεία τους. Ακόμη χειρότερα στους θανάτους, αδόκητους μεν αλλά υπαρκτούς, ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό. Αυτό διευκολύνει πολύ το έργο των Ταλιμπάν που πασχίζουν πολύ να πείσουν με τις δικές τους μεθόδους, το δίκαιο του αγώνα τους και να παρουσιάσουν όλους τους ξένους, σαν κατακτητές.

Στον ανταρτοπόλεμο αυτό που τελικά οδηγεί στη νίκη, είναι η "κατάκτηση" των καρδιών και του μυαλού των ανθρώπων. Απαιτείται το ταχύτερο δυνατόν, η παράδοση των εθνικών ευθυνών του λαού τους, στους ίδιους τους Αφγανούς και η απεμπλοκή των συμμάχων από την περιοχή, αν θέλουν να μην τοποθετηθούν στην κατηγορία των μισητών κατακτητών.

Η αλλαγή ορολογίας βάζει θεωρητικά και οργανωτικά τα πράγματα σε μια τάξη. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Το αποτέλεσμα μετράει.


   Ανιχνευτής

Πηγή: Layalina












Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.