Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Ανταρτοπόλεμος: Η άλλη όψη του νομίσματος

Bookmark and Share

Ένας Νορβηγός δημοσιογράφος, κατόρθωσε να γίνει αποδεκτός από τους αντάρτες Ταλιμπάν και να ζήσει μαζί τους για λίγo χρόνο, τον περασμένο Οκτώβριο, στο ανατολικό Αφγανιστάν. Κατέγραψε σ' ένα βίντεο σκηνές της ζωής των ανταρτών από φάσεις σχεδίασης αποστολών, εκτέλεση ενεδρών και ελεύθερου χρόνου, παίζοντας με τα παιδιά τους.

 Ο Πώλ Ρέντσφαλ είναι ένας αυτόνομος δημοσιογράφος, ο οποίος έγραψε από τους πρώτους ρεπορτάζ  και παρακολούθησε μαζί με τους Μουζαχεντίν στο Αφγανιστάν την 10ετία του '80, τον αγώνα  τους εναντίον των Σοβιετικών. Ένας οπλαρχηγός, ο Νταουράν Σάφι, στην ορεινή περιοχή της επαρχίας  Κουνάρ, του έδωσε την άδεια να τραβήξει το βίντεο. Λόγω εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των συμμαχικών στρατευμάτων, ανγκάστηκε να φύγει από τους αντάρτες, για να επανέλθει μετά από ένα μήνα και να πιασθεί σαν "όμηρος" από τους Ταλιμπάν. 

Στη συνέχεια, αφέθηκε ελεύθερος μετά από έξι ημέρες και φαίνεται, κατά δήλωση του παραπάνω οπλαρχηγού σε συνέντευξη νορβηγικού περιοδικού, ότι ο Ρέντσφαλ, ασπάσθηκε την μουσουλμανική θρησκεία, διότι "κατάλαβε την καλοσύνη του Ισλάμ και την αγνότητα του αγώνα των Ταλιμπάν". Ο ίδιος δεν αναφέρει κάτι ισχυριζόμενος ότι τα "πιστεύω" του κάθε ανθρώπου είναι προσωπικό θέμα.

Τα συμμαχικά στρατεύματα με αεροπορική προσβολή εξουδετέρωσαν τους αντάρτες που θα δείτε στο βίντεο παρακάτω. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος του οπλαρχηγού, αλλά η γυναίκα του τα παιδιά του σκοτώθηκαν.

Ο Ρέντσφαλ που όπως είπαμε έζησε με τους αντάρτες την 10ετία του '80, ξαναπήγε, για να δεί τι άλλαξε από τότε, που κάποιοι σημερινοί οπλαρχηγοί Ταλιμπάν,  θεωρούνταν "ήρωες της Δύσης" και σήμερα "τρομοκράτες", "φανατικοί" και "εχθροί της Δύσης". Τι έφταιξε άραγε;

Το σίγουρο είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν παρουσιάζεται σαν ένα "ανδρείκελο" των δυτικών συμφερόντων και δεν πείθει για το ενωτικό πνεύμα το λαό. Ο αφγανικός λαός που τόσο έχει υποφέρει από τα 32 σχεδόν χρόνια συνεχών πολέμων, έχει μάθει κάτι πολύ σημαντικό γι' αυτόν: Να επιβιώνει! Γι' αυτό τελικά θα διαλέξει την πλευρά που θα τον πείσει ότι μπορεί να  του προσφέρει την επιβίωση, την ασφάλεια και την ευημερία. Μπορεί η συμμαχία να το επιτύχει;

Παρακολουθείστε το βίντεο, δείτε τα υλικά και τον εξοπλισμό των ανταρτών και συγκρίνετε με τα αντίστοιχα των συμμαχικών στρατευμάτων. Ποιό είναι το πλεονέκτημα των ανταρτών; Η άριστη γνώση του εδάφους, η κοινή γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα με την τοπική κοινωνία, τα λάθη των συμμαχικών στρατευμάτων με προσβολές αμάχων. Τι πρέπει να γίνει; Έχω εκφράσει τη γνώμη μου στο παρελθόν και το ξαναλέω: 
  • Καλά μελετημένες επιχειρήσεις σταθεροποίησης, ανάπτυξη του κοινωνικού ιστού και των υποδομών
  • Προσέγγιση στο μυαλό και στις καρδιές του πληθυσμού
  • Εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων κατά των ανταρτών με συγκεκριμένους στόχους και με αποφυγή θυμάτων μεταξύ αμάχων.
  • Πλήρης εμπλοκή των εθνικών Αφγανικών δυνάμεων και απόσυρση το ταχύτερον των συμμαχικών στρατευμάτων
  • Καταπολέμηση της διαφθοράς και επιβολή του νόμου και της τάξης
  • Προσέλκυση των Ταλιμπάν στην πολιτική ζωή της χώρας και διάλυση των ληστοσυμμοριών
Η ανάπτυξη κινήματος αντίστασης και η δημιουργία ανταρσίας, όπως και η καταπολέμησή της, είναι ένα από τα κατ' εξοχήν θέματα των ειδικών επιχειρήσεων και πρέπει να ενδιαφέρει το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων. Πρέπει να μελετούν και να εκπαιδεύονται σ' αυτά! Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα χρειασθούν. Πολλά γίνονται και μαγειρεύονται προς τα βόρεια όπως ακούμε και βλέπουμε δυστυχώς!

Με καταδρομικούς χαιρετισμούς,

   Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.