Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Υλικά που σώζουν ζωές


Βρετανοί  γιατροί και νοσοκόμοι μάχης σε δράση στο Αφγανιστάν το 2009 (Πηγή)
Μόνο ένας εμπειροπόλεμος στρατιωτικός γιατρός θα μπορούσε να σκεφτεί, να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ιατρικές συλλογές, υλικά και εργαλεία χρήσιμα για να σώζουν την ζωή του μαχητού, στο πεδίο της μάχης.

Ένας τέτοιος είναι και ο απόστρατος Αντισυνταγματάρχης του Υγειονομικού σώματος του βρετανικού στρατού Μάλκολμ Ράσελ (Malcolm Russell) ο οποίος χρησιμοποίησε την μεγάλη εμπειρία που απόκτησε κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του σε διάφορα θέατρα επιχειρήσεων, πέραν του ιατρικού λειτουργήματος και στην σχεδίαση μικρών σε μέγεθος και πρακτικών σε χρήση εργαλείων και υλικών για στρατιωτική χρήση και όχι μόνο. Σαν απόστρατος ίδρυσε και μία εταιρία την Prometheus Medical και μεταξύ αυτών που κατασκευάζει, θεωρώ ότι τα παρακάτω παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις ειδικές δυνάμεις:



Σύστημα Θέρμανσης Παροχής Αίματος ( En Flow IV)



Το αίσθημα της ζέστης αναπτερώνει το ηθικό ενός τραυματία και τον βοηθάει να επιβιώσει. Επειδή λοιπόν το κρύο μπορεί να επηρεάσει την πηκτικότητα του αίματος, είναι πολύ καλύτερο αυτό να χορηγείται σε ένα τραυματία, με ρυθμιζόμενη και ελεγχόμενη θερμοκρασία.

Αυτή η μικρή συσκευή που βλέπετε στη φωτογραφία,   προσαρμόζεται σε σωλήνα που μεταφέρει αίμα ή άλλο υγρό στο σώμα του ασθενούς και  θερμαίνει το υγρό που διέρχεται απ' αυτήν, μέχρι και 40 βαθμούς Κελσίου, σε χρόνο μικρότερο από 4 δευτερόλεπτα.

Επειδή δε προσαρμόζεται απ' ευθείας σε ενδοφλέβια παροχή αίματος, το αίμα διοχετεύεται ακριβώς στη θερμοκρασία που δείχνει ο πίνακας ελέγχου της συσκευής. Μπορεί η κυρία προσπάθεια στην διάσωση ενός τραυματία να είναι το σταμάτημα της αιμορραγίας και  ο έλεγχος τραύματος στήθους, για παράδειγμα, αλλά ένας τραυματισμένος μαχητής που τοποθετείται στο ελικόπτερο διακομιδής, σκεπασμένος με ένα κάλυμμα, μπορεί να κρυώνει πολύ, ενώ είναι με ορό ή με "φιάλη" αίματος και αυτή η κατάσταση μπορεί τώρα, εύκολα ν' αντιμετωπισθεί.

Ειδικό φορείο (Team-8-Strecher)


Πηγή

Ζυγίζει λιγότερο από 2,5 κιλά είναι κατασκευασμένο από ελαφρύ και ανθεκτικό  υλικό και συσκευασμένο με τρόπο, που αναπτύσσεται στη στιγμή! Οι έγχρωμες πόρπες των ιμάντων ασφαλείας που διαθέτει, , βοηθούν στην ασφαλή  πρόσδεση του ασθενούς κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Η σχεδίασή του επιτρέπει  την μεταφορά του τραυματία είτε με σήκωμα από 2 και περισσότερα άτομα, είτε και από ένα ακόμη άτομο, που μπορεί να σύρει το φορείο, με ειδικό ιμάντα έλξης, όπως φαίνεται στην αρχική φωτογραφία.

Ειδικό τρυπάνι έγχυσης ΕΖ-10 (Intra Osseous EZ-10)


Πηγή

Αυτό το μικροσκοπικό ιατρικό τρυπάνι, που ήδη ο βρετανικός στρατός το διαθέτει, έχει τη δυνατότητα πραγματικά να σώσει τη ζωή ενός σοβαρά τραυματισμένου ατόμου.

Χρησιμοποιείται όταν ο ασθενής βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και οι φλέβες του καταρρέουν, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο για τους γιατρούς να του διοχετεύσουν αίμα. Το τρυπάνι εφαρμόζεται απ' ευθείας σε οστό όπως η κνήμη, μέχρι να διατρήσει τον μυελό του οστού, δηλαδή κοινώς το "μεδούλι". Στη συνέχεια παρέχεται  μέσω σωλήνα αίμα, από ειδικό ιατρικό προσωπικό.

"Ο μυελός των μεγάλων οστών, μοιάζει σαν μία μεγάλη φλέβα, και ό,τι ρίξεις μέσα, φτάνει στην καρδιά, σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα", λέει ο γιατρός κ. Ράσελ.


Συλλογή πρόληψης και περίθαλψης υποθερμίας (Hypothermia prevention and management kit)
Πηγή

Είναι μία χημικά αυτοθερμαινόμενη "κουβέρτα" κατασκευασμένη από ένα πολύ ανθεκτικό, ειδικό συνθετικό υλικό. Αποτελείται από το εξωτερικό κάλυμμα και από την εσωτερική επένδυση. Η αεροστεγής συσκευασία είναι μεγέθους 25x8 εκατοστά και μόλις κάποιος την ανοίξει ενεργοποιείται   η "αυτοθέρμανση", χάρις σε τέσσερα ειδικά συστατικά που περιέχει η επένδυση και διαρκεί για 6 ώρες. Το εξωτερικό κάλυμμα αντανακλά την θερμότητα και δεν επιτρέπει την διαρροή της στο περιβάλλον. Διαθέτει και κουκούλα. Πολύ κατάλληλη για άμεση εφαρμογή σε τραυματία στο πεδίο ή σε πάσχοντα από υποθερμία.


Ειδική γάζα κάλυψης τραυμάτων στήθους (Russel Chest Seal)



Πηγή

Είναι μία μονωτική γάζα με ισχυρή κολλητική ικανότητα, που "σφραγίζει" οπές τραυμάτων στήθους στις πιο δύσκολες και αντίξοες καιρικές συνθήκες. Είναι συσκευασμένη μέσα σε ανθεκτική νάιλον θήκη, που ανοίγει εύκολα και επιτρέπει την ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του είδους τραυμάτων.



Αιμοστατικός ιμάντας ειδικών δυνάμεων ( SOF Tactical Tourniquet)


Πηγή

Ανθεκτικότατος αιμοστατικός ιμάντας, εύκολος στη χρήση, κατάλληλος για προσωπικό ειδικών δυνάμεων που δρουν στα πιο δύσκολα φυσικά περιβάλλοντα. Μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλα τα άκρα του σώματος. Η τάση διατηρείται με μεταλλικά εξαρτήματα και δεν επηρεάζεται από νερό , σκόνες, λάσπη ή από ακραίες θερμοκρασίες και καιρικές συνθήκες. Συσκευασμένος έχει μέγεθος 13x5x5 cm και ζυγίζει 200 γραμμάρια.


Συλλογή βελόνας αποσυμπίεσης (Needle Decompression kit 3.25)

Πηγή

Επιτρέπει την ταχεία αποσυμπίεση του τραυματία σε περίπτωση περιστατικού πνευμοθώρακος εξ αιτίας κυρίως διάτρησης στήθους. Η συλλογή περιέχει βελόνα- καθετήρα για την θωρακοκέντηση, προστατευτικό σωλήνα της βελόνας και ειδικό αναλάμπον καπάκι που μετακινούμενο  κατά την εφαρμογή, επιβεβαιώνει τη χρήση της βελόνας.


Ανιχνευτής


Πηγή


 
















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.