Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Το σχέδιο του Στρατηγού Πετρέους





Από τότε που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις  του Αφγανιστάν μετέπεσαν σε επιχειρήσεις σταθεροποίησης, πολλές κριτικές έχουν ασκηθεί από τα ΜΜΕ προς τους στρατιωτικούς διοικητές  της ISAF για την ανεξέλεγκτη  άσκηση βίας των  στρατιωτικών δυνάμεων προς τον άμαχο πληθυσμό. Αποτέλεσμα αυτού είναι, να θεωρούνται οι επιχειρήσεις σταθεροποίησης, κυρίως παροχή προστασίας και ασφαλείας στον πληθυσμό, ξεχνώντας ότι ο κύριος στόχος είναι η εξουδετέρωση και η καταστολή της ανταρσίας των Ταλιμπάν, προς την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση.

Δεν είναι όμως έτσι, τη στιγμή που οι αντάρτες, εκμεταλλευόμενοι τις δυτικές "ευαισθησίες" και τους συναισθηματισμούς, προχωρούν αμείλικτοι στην εκπλήρωση του σκοπού τους με τρεις κύριες βασικές κατευθύνσεις της ηγεσίας τους:
  1. Ιερός πόλεμος ενάντια στους "άπιστους" με συνεχή ένταση, χωρίς ίχνος υποχώρησης.
  2. Θάνατος και παραδειγματική τιμωρία στους προδότες και συνεργάτες των "άπιστων", είτε είναι άνδρες είτε γυναίκες.
  3. Προσέλκυση του πληθυσμού στις παραδόσεις και διατήρηση της εμπιστοσύνης στην αληθινή πίστη του Ισλάμ.
Έξω από τα φώτα της δημοσιότητας όμως, οι ειδικές δυνάμεις, μέσα στο όλο φάσμα των επιχειρήσεων σταθεροποίησης, δίνουν τον δικό τους θανάσιμο αγώνα, που οι κανόνες είναι τελείως διαφορετικοί από αυτά που ισχύουν στις συμβατικές επιχειρήσεις. Είναι οι κανόνες των ανταρτών.

Οι ειδικές επιχειρήσεις είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης ανταρτών στα πλαίσια του αντιανταρτοπολέμου, δήλωσε ο Στρατηγός Πετρέους, ο διοικητής της ISAF, σε πρόσφατη συνέντευξή του. Και αυτό διότι στοχεύουν ακριβώς στους αντάρτες, όπου και αν βρίσκονται, χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους με αυτούς, με σύμμαχο όμως την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Οι "παράπλευρες απώλειες" σε πληθυσμό είναι ελάχιστες σε σχέση με την διενέργεια μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεων και αυτές οφείλονται περισσότερο στη χρησιμοποίηση του αμάχου πληθυσμού από τους αντάρτες ,σαν "κάλυμμα".  Το αποτέλεσμά τους όμως είναι πολύ θετικό. Τις τελευταίες  100 ημέρες, από τις ειδικές επιχειρήσεις που διεξήχθησαν, οι απώλειες των ανταρτών  είναι: 335 οπλαρχηγοί (ληστές ή Ταλιμπάν) νεκροί ή αιχμάλωτοι,  1.335 αντάρτες αιχμάλωτοι και  1.031 νεκροί.




Οι αντάρτες αποφεύγουν την κατά μέτωπο αντιμετώπιση του τακτικού στρατού και όταν αντιλαμβάνονται ισχυρές δυνάμεις αυτοδιαλύονται και διαφεύγουν σε άλλους ασφαλείς χώρους αποκρύψεως. Χρησιμοποιούν κυρίως την τεχνική των ενεδρευτικών προσβολών και παρενοχλήσεων και ειδικότερα  των εκρηκτικών ενεδρών με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Από αυτές τις αυτοσχέδιες βόμβες προέρχονται και τα περισσότερα θύματα σε στρατιωτικό προσωπικό και σε αμάχους.  Επομένως μόνο οι ειδικές δυνάμεις μπορούν να τους εντοπίζουν , να τους εξουδετερώνουν και να τους αποστερούν από τα κρησφύγετα τις εγκαταστάσεις κατασκευής αυτοσχέδιων βομβών και τις πηγές ανεφοδιασμού τους. Και αυτό το εδειξε ο Στρατηγός κατά την ενημέρωση, σε  ένα χάρτη  του Αφγανιστάν, γεμάτο με έγχρωμες παραστάσεις. Σχεδόν καθημερινά διεξάγεται και μία ειδική επιχείρηση.

Η διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων απαιτεί τη συλλογή ακριβών, λεπτομερών και προσφάτων πληροφοριών. Η συνεχής και εντατική αναζήτηση πληροφοριών, είναι ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου ενεργείας του Στρατηγού Πετρέους, ο οποίος χαρακτηριστικά το τόνισε, λέγοντας ότι ο διοικητής πρέπει να "καταβροχθίζει" καθημερινά τεράστιο όγκο πληροφοριών, για να μπορεί να έχει καλύτερη επιχειρησιακή εικόνα και να αποφασίζει ορθότερα τις παραπέρα κινήσεις του ,αποφεύγοντας να επιβαρύνει και να προκαλεί θύματα στον ντόπιο πληθυσμό.


Γι΄αυτό το σκοπό χρησιμοποιούνται τα τελειότερα μέσα αναζήτησης πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης του αμερικανικού στρατού. Μόλις εντοπίζεται ανταρτική ομάδα να "φυτεύει" βόμβες,  τμήμα ειδικών δυνάμεων άμεσης αντίδρασης, κινείται για την εξουδετέρωσή τους. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις επιχειρήσεων, αλλά η Δύναμη Επιχειρήσεων ODIN (Task Force ODIN) που διαθέτει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα και άλλα τηλεκατευθυνόμενα ιπτάμενα μέσα , δίνει πολύτιμες πληροφορίες  σ' αυτόν τον τομέα. Η επιδίωξη είναι να απενεργοποιηθεί το κύκλωμα προμήθειας πρώτων υλών, κατασκευής και διανομής βομβών για τοποθέτηση, που διαθέτουν οι Ταλιμπάν. Σ΄αυτό συμβάλλει και η Δύναμη Επιχειρήσεων Paladin (Task Force Paladin) που ασχολείται με την συλλογή τεχνικών, βιολογικών, βιομετρικών και χημικών πληροφοριών, δηλαδή εργάζεται όπως οι εγκληματολογικές υπηρεσίες και εντοπίζει πηγές πρώτων υλών, υλικών και  ταυτότητες ατόμων, στοιχεία απαραίτητα για τον εντοπισμό των ανταρτών.




Αυτό που πρέπει να διατηρηθεί, είναι το επιθετικό πνεύμα εναντίον των ανταρτών. Πρέπει να αισθάνονται οι αντάρτες ανασφαλείς και να προσπαθούν να φυλάγονται, έτσι ώστε να μειωθούν οι δικές τους επιθετικές ενέργειες. Ο διοικητής της ISAF, δίνει μεγάλη έμφαση στα μέσα επιτήρησης κάθε είδους και στα όργανα πληροφοριών και έχει ζητήσει την ενίσχυσή τους.

Τέλος ο τρίτος πυλώνας του σχεδίου, είναι η ανάπτυξη του αισθήματος ασφάλειας του πληθυσμού και η επιβολή του νόμου κα της τάξης, καθήκοντα των συμβατικών στρατευμάτων και των δυνάμεων ασφάλειας της χώρας.

Για το όλο θέμα του ανταρτοπολέμου στο Αφγανιστάν είχα αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα μου  και όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, είχαν και τότε περιγραφεί σε ανύποπτο χρόνο, γιατί απλούστατα οι αρχές του ανταρτοπολέμου παραμένουν ίδιες μέχρι σήμερα. 

Το γεγονός είναι, ότι το θέατρο επιχειρήσεων του Αφγανιστάν  παραμένει ανοικτό για δέκατο χρόνο και δεν φαίνεται εύκολο το κλείσιμο της "πληγής".


 Ανιχνευτής


Πηγή: Wired News







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.