Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Ανταρτοπόλεμος: Η "πάλη" των συναισθημάτων

Bookmark and Share

Μία από τις επιδιώξεις των ανταρτών στον αγώνα τους, είναι να κατακτήσουν την συμπάθεια του πληθυσμού και να την μετατρέψουν σε ενεργητική συμμετοχή για την ευόδωση του αγώνα τους.

Αυτό το πέτυχαν  στην πόλη Τερενκότ του ανατολικού Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, με διαδηλώσεις του πληθυσμού πριν από λίγες ημέρες, κατά των συμμαχικών δυνάμεων, διότι έδειξαν ασέβεια στο κοράνι. Ένας διαδηλωτής που ρωτήθηκε, είπε ότι είδε στρατιώτες της  ISAF να σχίζουν ένα κοράνι και να το πατούν με τα πόδια τους.

Αγριεμένοι διαδηλωτές, κρατώντας στα χέρια τους ένα διαλυμένο βιβλίο που ισχυρίζονταν ότι ήταν ότι απέμεινε από το κοράνι, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του επάρχου της επαρχίας Ουρουζγκάν στην Τερενκότ, την πρωτεύουσα της επαρχίας. Η αστυνομία αναγκάσθηκε να τους διαλύσει. Το πλήθος επιτέθηκε στους αστυνομικούς και τραυμάτισε τέσσερις, με πέτρες.

Στην Καμπούλ, άλλοι  διαδηλωτές, διαδήλωσαν κατά του ΝΑΤΟ για την πρόκληση θανάτων σε 52 αμάχους στα νότια της χώρας από προσβολή πυραύλου. Αρχίζει η αντιπάθεια να γίνεται μίσος , ιδιαίτερα κατά των Αμερικανών  διότι, όπως ισχυρίζονται, σκοτώνουν αδιάκριτα  κόσμο κάθε ημέρα, κυρίως γυναίκες, χωρίς να αναγνωρίζουν αν είναι Ταλιμπάν ή όχι. Αυτά συμβαίνουν αν και το ΝΑΤΟ κατηγορηματικά έχει δηλώσει ότι δεν βρέθηκαν αποδείξεις γι' αυτό.

Οι Ολλανδοί ανακοίνωσαν προχθές επίσημα την αναχώρηση τους από το Αφγανιστάν. Η ολλανδική αποστολή έχει γύρω στις 2000 άτομα στην επαρχία Ουρουζγκάν. Κατά την τετραετή παραμονή τους είχαν 24 νεκρούς. Την αποχώρησή τους από την περιοχή, θα την αναπληρώσουν αμερικανικά και αυστραλιανά στρατεύματα. Το ΝΑΤΟ είχε ζητήσει από την Ολλανδία να παρατείνει την παραμονή των στρατιωτών της, θέμα  το οποίο προκάλεσε την πτώση της  προηγούμενης ολλανδικής κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος τύπου των Ταλιμπάν , σχολίασε θετικά την απόφαση των Ολλανδών τονίζοντας το..."κουράγιο" τους να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν και κάλεσε όλες τις άλλες χώρες που έχουν στρατιωτικές αποστολές, να τους μιμηθούν. Όπως βλέπετε, καταβάλλεται προσπάθεια δημιουργίας ευμενών εντυπώσεων για την αποτελεσματικότητα του ανταρτικού αγώνα προς τον πληθυσμό και διάβρωση του ηθικού των συμμαχικών στρατευμάτων για συνέχιση των επιχειρήσεων.

Δεν σταματάει όμως η κατάσταση εδώ. Πριν από λίγες ημέρες σχολίασαν όλα τα ΜΜΕ για την διαρροή στρατιωτικών εγγράφων από τη Wikileaks και συζητήθηκε η μυστική μονάδα ειδικών δυνάμεων 373, που "εκτελεί", αρχηγούς Ταλιμπάν, γεγονός που επηρεάζει ήδη το αντίπαλο στρατόπεδο σε σημείο, που υπάρχει πλέον διστακτικότητα στις τάξεις των ανταρτών ν' αναλαμβάνουν  ηγετικά καθήκοντα, οι επόμενοι ιεραρχικά.

Αυτό όμως ακριβώς κάνουν  οι αντάρτες στις επαρχίες Χελμάντ. και Κανταχάρ. Έχουν οργανώσει τμήμα εκτελεστών με σκοπό την δολοφονία αρχηγών φυλών  "γηραιών" και διαφωνούντων προεστών. Και  έχουν πετύχει τον στόχο τους Έχουν εξασθενήσει σ' αυτές τις περιοχές και έχουν μεταστρέψει τις πολιτικοκοινωνικές τάσεις των συμπαθούντων τα συμμαχικά στρατεύματα. Αυτή η τακτική έχει χαλαρώσει τους δεσμούς αλληλεγγύης ανάμεσα στους Παστούνς, της φυλής, με το περισσότερο πληθυσμό εκεί.  Έχει "αλλοιωθεί" η ηγεσία.

Αρχηγοί οικογενειών έχουν σκοτωθεί και αντικατασταθεί με νεότερους που έχουν προσχωρήσει στους Ταλιμπάν. Κοινότητες ολόκληρες μένουν χωρίς αρχηγούς, ευάλωτες στα χέρια των ανταρτών για εργασίες και στρατολόγηση. Οι νεκροί, επίσημα καταγεγραμμένοι, από τέτοιες δολοφονικές επιθέσεις και εκρηκτικές ενέδρες, έχουν ξεπεράσει τους 400. Αλλά συνολικά, μαζί με τους "εξαφανισμένους" ίσως είναι χιλιάδες. Ποιος έχει ακούσει στη δύση  γι'αυτά; Σας θυμίζουν  κάτι από τη δική μας Ελληνική ιστορία;

Τέλος οι άστοχοι βομβαρδισμοί και οι  λανθασμένες προσβολές αμάχων, οδηγούν τους συγγενείς των θυμάτων στην παράταξη των ανταρτών για εκδίκηση. Χρειάζεται πολύ καλός σχεδιασμός πλέον και οι πληροφοριακές και ψυχολογικές επιχειρήσεις κατά τη γνώμη μου πρέπει να επανεξετασθούν ως προς τον στόχο τους και τις επιδιώξεις τους. Ίσως, τ' αποτελέσματα των ειδικών επιχειρήσεων θα  πρέπει να αποτελούν αντικείμενο πλήρους εκμεταλλεύσεως, όπως και οι πράξεις των Ταλιμπάν, αν και οι τελευταίοι, κάνοντας χρήση του "τακφίρ", του μουσουλμανικού νόμου που δικαιολογεί τον θάνατο μουσουλμάνων "αποστατών",  είναι απόλυτα καλυμμένοι.


Ανιχνευτής

Πηγή: RFE


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.