Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν επιμένουν

Bookmark and Share

talibanΜαχητές των Ταλιμπάν εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον δύο βάσεων της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) στα ανατολικά της χώρας, τα ξημερώματα του Σαββάτου, όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ. Δέκα εξ αυτών σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.

Τουλάχιστον τριάντα μαχητές των Ταλιμπάν, ανάμεσα τους και βομβιστές αυτοκτονίας και άνδρες οπλισμένοι με ρουκέτες και πολυβόλα, επιτέθηκαν σε βάση των ΗΠΑ στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Η επίθεση είχε ως πρώτο στόχο την Προκεχωρημένη Επιχειρησιακή Βάση Τσάπμαν στην επαρχία Χοστ, κοντά στο νοτιοανατολικό τμήμα της μεθορίου με το Πακιστάν, όπου οι ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των Ταλιμπάν. Στη βάση αυτή είχαν σκοτωθεί επτά στελέχη της CIA τον περασμένο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, τα στρατεύματα της ISAF τους απώθησαν και σκότωσαν τουλάχιστον δέκα από αυτούς, ενώ συνέλαβαν πολλούς άλλους.

Παρά την παρουσία 150.000 ξένων στρατιωτών, η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι ανεξέλεγκτη. Αντάρτες εξαπολύουν όλο και πιο τολμηρές επιθέσεις σε όλη τη χώρα σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την κυβέρνηση και να εκδιώξουν τα ξένα στρατεύματα. Περισσότεροι από 2.000 ξένοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, κατά κύριο λόγο Αμερικανοί, από την έναρξη του πολέμου. Οι θάνατοι αμάχων αυξήθηκαν κατά 31% το πρώτο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ.

Η ISAF ανακοίνωσε επίσης ότι οι δυνάμεις της σκότωσαν κατά λάθος δύο εργαζόμενους σε ιδιωτική εταιρία ασφάλειας στην επαρχία Ουαρντάκ. Όχημα κινούμενο με μεγάλη ταχύτητα πλησίασε πυροβολώντας μια περίπολο. Η περίπολος άνοιξε πυρ σκοτώνοντας δύο άτομα που αργότερα έγινε γνωστό ότι ήταν υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρίας ασφάλειας οι οποίοι πυροβολούσαν εναντίον ανταρτών.


Πηγή: The Insider


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.