Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Αφγανιστάν: Απώλειες Αμάχων

Bookmark and Share

Δραματική αύξηση στις απώλειες μεταξύ των αμάχων στο Αφγανιστάν διαπιστώνει ο ΟΗΕ με έκθεσή του που δημοσιεύεται σήμερα και σύμφωνα με την οποία το πρώτο εξάμηνο του 2010, 1.200 πολίτες έχασαν τη ζωή τους, καθιστώντας υπεύθυνους κατά ένα μεγάλο ποσοστό τους Ταλιμπάν και άλλες εξεγερμένες ομάδες. 

Επίσης όπως αναφέρει η έκθεση ο αριθμός των τραυματιών ανήλθε στους 1,997. Σύμφωνα με την έκθεση 386 ή 12% των απωλειών αποδίδεται στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τις υπόλοιπες συμμαχικές δυνάμεις. Επιπλέον όπως αναφέρεται στην έκθεση ο αριθμός των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίσθηκαν αυξήθηκαν κατά 55% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Συγκεκριμένα 176 παιδιά σκοτώθηκαν και 389 τραυματίσθηκαν.


Επανειλημμένα ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι έχει προειδοποιήσει τις δυτικές δυνάμεις που επιχειρούν στη χώρα του ότι οι απώλειες μεταξύ των αμάχων που προκαλούνται από τις Νατοϊκές επιδρομές, έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταστροφή του κλίματος μεταξύ του λαού και τη στήριξη των ανταρτών.

Και ο Αμερικανός στρατηγός Πετρέους έχει δηλώσει ότι κάθε απώλεια μεταξύ των πολιτών αποδυναμώνει τη στρατηγική των ΗΠΑ και των υπόλοιπον δυνάμεων που επιχειρούν στο Αφγανιστάν. Λίγες ημέρες έπειτα από τις δηλώσεις του Πετρέους νατοϊκή αεροπορική επιδρομή είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 25 Αφγανών που πήγαιναν να παραστούν σε μια κηδεία.

Από την πλευρά τους οι Ταλιμπάν έχουν δημιουργήσει το δικό τους κώδικα επαφής με το λαό με εντολή από την ηγεσία να προστατεύονται οι πολίτες. Όσον αφορά στα σημερινά νούμερα του ΟΗΕ το Αφγανικό παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι το ποσοστό των θανάτων μεταξύ αμάχων πολιτών έχει αυξηθεί ελάχιστα συγκρινόμενο με την ίδια περίοδο του 2009.

Επίσης η έρευνά του διαπιστώνει ότι ο αριθμός των απωλειών μεταξύ των πολιτών από τις Νατοϊκές επιδρομές την ίδια περίοδο μειώθηκε στο μισό. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη έκθεση του ΟΗΕ το 2009 διαπίστωσε ότι ο αριθμός των αμάχων πολιτών που έχασαν τη ζωή τους ανήλθε στο 14% συγκριτικά με το 2008. Τότε και πάλι είχε επισημάνει ότι η πλειονότητα των απωλειών, περισσότεροι από 2,400 θάνατοι, οφείλονταν στις επιθέσεις των Ταλιμπάν. 

Πηγή: Ελευθεροτυπία 
          Al jazeera


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.