Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Ο "Άγγελος Θανάτου"



Το τελευταίο μεγαλύτερο όπλο των ειδικών δυνάμεων των Βρετανών και των ΗΠΑ είναι το "ιπτάμενο" πυροβόλο howitzer των 105χιλ., εγκατεστημένο επί αεροσκάφους C-130 Hercules, γνωστού , σαν "Άγγελος Θανάτου", από το πτερυγωτό σχήμα  που παρουσιάζει, όταν εκτοξεύει αντιπυραυλικές φωτοβολίδες.

Το αεροσκάφος, που σπάνια πετάει ημέρα, μπορεί να βάλει με το πυροβόλο του κατά στόχων εδάφους, σε απόσταση 1200 γιαρδών, δηλαδή 1097 μέτρων.

Καθώς το αεροσκάφος κατεβαίνει από τα 2000 πόδια μέχρι και στα 80 πόδια από το έδαφος, το πυροβόλο, που συνήθως κατευθύνεται από τα επίγεια στρατεύματα, μπορεί να βάλει μέχρι 10 βλήματα  ανά λεπτό και παράλληλα σαν εφεδρικά, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα τρία πυροβόλα των 25 χιλ. τύπου Gatling που διαθέτει, τα οποία "ψεκάζουν" τον στόχο με 7500 βολίδες ανά λεπτό το καθένα. Έτσι  το AC-130 μεταμορφώνεται στο "υπέρτατο" εναέριο πυροβόλο. Η κάμερα που διαθέτει κάτω από την άτρακτό του εγκλωβίζει το στόχο, υπολογίζονται οι συντεταγμένες του στόχου από ηλεκτρονικό υπολογιστή και ο "Άγγελος Θανάτου" είναι έτοιμος να εξακοντίσει τα πυρά του.

 Το πρόβλημα της οπισθοδρόμησης του πυροβόλου, που θα μπορούσε να προκαλέσει παρέκκλιση  της πορείας του αεροσκάφους, λύνεται με την τοποθέτηση κυλιομένων ραγών, επάνω στις οποίες κυλίεται το πυροβόλο. Η πολύ γερή κατασκευή της ατράκτου, το επιτρέπει αυτό. Μόλις ο στοιχειάρχης δώσει το παράγγελμα "Πυρ", το πυροβόλο βάλει ολισθαίνοντας προς τα πίσω, προσκρούει σε ένα απορροφητήρα κραδασμών, και επανέρχεται στην αρχική του θέση για γέμιση. Το κάθε βλήμα 105 χιλ. που περιέχει 2,5 κιλά εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, εκσφενδονίζεται προς το στόχο με ταχύτητα 1548 πόδια ανά δευτερόλεπτο.

Όταν το βλήμα προσκρούει στο στόχο, μπορεί να καταστρέψει κτίρια και να διασπείρει θραύσματα σε ακτίνα 1500 γιαρδών.



Το αεροσκάφος αυτό, έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές από τις ειδικές δυνάμεις τόσο των Αμερικανών όσο και των Βρετανών για την προσβολή και εξουδετέρωση ανταρτικών αρχηγείων των Ταλιμπάν αλλά και της Αλ Κάιντα κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν. Ιδιαίτερα για τους "πρωτοκλασσάτους" οπλαρχηγούς, όπως τους ονομάζουν, που τους καταδιώκουν οι Βρετανικές μονάδες ειδικών δυνάμεων με την κωδική ονομασία "Δύναμη επιχειρήσεων 42" και "Δύναμη επιχειρήσεων 444". Θεωρείται για την κοινότητα των ειδικών δυνάμεων, το καλύτερο όπλο υποστήριξης σε αγώνα ανταρτοπόλεμου. 


Ο "Άγγελος Θανάτου", υπηρετείται από 12μελές πλήρωμα. Προβλέπονται 5 αξιωματικοί:  κυβερνήτης, συγκυβερνήτης, πλοηγός, αξιωματικός-ελεγκτής πυρών, και αξιωματικός ηλεκτρονικού πολέμου. Υπάρχουν 7 υπαξιωματικοί: μηχανικός, χειριστής οθόνης, χειριστής υπέρυθρου ανιχνευτή , αρχηγός φόρτου,(load master) και 3 εναέριοι πυροβολητές. Το αεροσκάφος μπορεί να παραμείνει σε πτήση μέχρι 12 ώρες. Προς το παρόν θεωρείται το μεγαλύτερο εναέριο πυροβόλο στον κόσμο.Στο αεροσκάφος,μεταφέρονται 10 τόνοι πυρομαχικά. Το κάθε βλήμα πυροβόλου ζυγίζει γύρω στα 20 κιλά. Επομένως μπορεί να μεταφέρει αρκετές χιλιάδες βλημάτων 105χιλ. Οι πυροβολητές διαθέτουν φτυάρια για να καθαρίζουν τον μεγάλο σωρό καλύκων που δημιουργείται από τις βολές.

Οι πιλότοι βασίζονται σε υψηλής τεχνολογίας ραντάρ για τον εγκλωβισμό των στόχων.Επιπλέον το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με ειδικό σύστημα αισθητήρων νύκτας. Ακριβώς κάτω από το πιλοτήριο υπάρχουν  δύο περιστρεφόμενα πυροβόλα των 20 χιλ. με ταχυβολία 7500 βολίδων ανά λεπτό, που προσδίδουν ακόμη μεγαλύτερο όγκο πυρός.  Το πυροβόλο των 105χιλ. είναι εφοδιασμένο με ειδικό αισθητήρα  σκόπευσης που λειτουργεί από το πιλοτήριο, αποστασιόμετρο LASER και ένα ισχυρό Όργανο Νυκτερινής Παρατήρησης και Σκόπευσης (ΟΝΥΠΑΣ) που παρέχει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για στόχους επιφανείας στον αξιωματικό-ελεγκτή πυρών, ο οποίος κάθεται πίσω από τους πιλότους στο κέντρο διευθύνσεως πυρών.

Δίπλα  από το πυροβόλο των 105 χιλ. στο αριστερό μέρος της ατράκτου, είναι εγκατεστημένο ένα ακόμη πυροβόλο Bofors των 40 χιλ.  Στην ουσία μιλάμε για μία "πυροβολαρχία" ειδικής συνθέσεως. 

Ένα όμως μειονέκτημα, που κατά τη γνώμη μου  υπάρχει, είναι το ευάλωτο του αεροσκάφους, όταν ό αντίπαλος είναι εφοδιασμένος με πολλά  φορητά αντιαεροπορικά  κατευθυνόμενα βλήματα μιας χρήσεως.


    Ανιχνευτής

Πηγή: Daily mail



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.