Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Η αξία του νερού



Ο μαχητής στο θέατρο επιχειρήσεων μπορεί να διαθέτει τα τελειότερα οπλικά συστήματα, οχήματα και πυρομαχικά. Χωρίς νερό όμως, δεν μπορεί να επιζήσει για πολύ. Έχουν καταβληθεί μεγάλες προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος ανεύρεσης και ανεφοδιασμού με καθαρό νερό καθώς και της απολύμανσης νερού που βρίσκεται στο πεδίο ή της αφαλάτωσης θαλασσινού νερού. Συνεχώς οι μέθοδοι βελτιώνονται και προσαρμόζονται στις νέες  επιχειρησιακές απαιτήσεις που προβάλλουν.

Τα συστήματα απολύμανσης που κυκλοφορούν προς το παρόν, για τον καθαρισμό όγκου νερού σε συνθήκες εκστρατείας, (500- 12000 κιλά/ώρα) ,δεν είναι κατάλληλα για θαλασσινό νερό και στηρίζονται στην αρχή της "αντίστροφης όσμωσης"

  Επιδιώκεται πλέον η εκμετάλλευση κάθε είδους υδάτινου πόρου και του θαλασσινού νερού , με συσκευές καθαρισμού, που θα μπορούν να ανιχνεύουν και να κατακρατούν όλα τα είδη βλαβερών για την υγεία βακτηριδίων, μικροβίων, βιολογικών, ραδιολογικών και χημικών ουσιών, ενώ παράλληλα θα είναι ανθεκτικές σε όλες τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και περιβάλλοντα. Επί πλέον θα έχουν την δυνατότητα να διατηρούν το νερό για αρκετό χρονικό διάστημα σε άριστη κατάσταση και κατάλληλο για πόση.

Ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιεί για τις ανάγκες των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ δύο νέα συστήματα καθαρισμού νερού, τον "Ελαφρύ Καθαριστή" (Lightweight Water Purifier LWP)  που μπορεί να προσαρμοσθεί σ' ένα όχημα τύπου Hummer, κατάλληλος για επίπεδο μονάδας και το πιο βαρύ, "Τακτικό σύστημα καθαρισμού,(Tactical Water Purification System, TWPS ) που είναι κατάλληλο για περιοχές ΔΜ.(Διοικητικής Μέριμνας) Και τα δύο συστήματα χρησιμοποιούν την αρχή της "αντίστροφης όσμωσης" με τεχνολογία "μεμβρανών κοίλων ινών"

Για τις ειδικές επιχειρήσεις όμως, ο μαχητής, που δεν έχει εύκολη πρόσβαση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις για ανεφοδιασμό σε νερό, πρέπει να διαθέτει συσκευές που θα μπορούν εύκολα να μεταφέρονται με τον ατομικό φόρτο και να καθαρίζουν όποιο νερό βρεθεί στην διάθεσή του, από λιμνάζοντα κατάλοιπα σε λακκούβες του εδάφους και πηγάδια, μέχρι στην καλύτερη περίπτωση τρεχούμενο από ρυάκια, πηγές και υπαίθριες βρύσες. 

Ως τώρα, το μόνο εύκολο στη χρήση απολυμαντικό υλικό ήταν και εξακολουθεί να είναι ,τα δισκία χαλαζόλης που  χορηγούνται μαζί με τη συλλογή πρώτων βοηθειών  αλλά και με την ατομική μερίδα ξηράς τροφής. Για να γεμίσει όμως κάποιος το παγούρι του με νερό χωρίς χώματα, πρέπει να έχει μεγάλη υπομονή, για να το διυλίσει ίσως με κάποιο μαντήλι. Υπάρχουν και οι ατομικές αντλίες καθαρισμού  με ειδικά φίλτρα, που επιτρέπουν την ευκολότερη συλλογή νερού αλλά και αυτές έχουν συγκεκριμένη δυνατότητα σε χρόνο και ποσότητα.

Τώρα πλέον υπάρχει η τεχνολογία της "εμπρόσθιας όσμωσης"  Με τη μέθοδο αυτή, το μόνο που χρειάζεται είναι να γεμίσεις τον ασκό σου τύπου Camelback, με ό,τι νερό βρείς και να αφήσεις...την βαρύτητα, να κάνει τα υπόλοιπα, χωρίς να χάνεις χρόνο για διυλίσεις, απολυμάνσεις και αντλήσεις. Η μέθοδος αυτή που χρησιμοποιεί ειδικές μεμβράνες νανοτεχνολογίας και φίλτρα που αντέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και για μεγάλες ποσότητες νερού έχει κερδίσει έδαφος στο χώρο των ειδικών δυνάμεων και όχι μόνο. 

'Όσο για τη θάλασσα, καλές είναι οι αντλίες που κυκλοφορούν με τελευταία μία, που όχι μόνο αφαλατώνει και απολυμαίνει, αλλά δίνει και πιο καλή γεύση στο νερό και όχι την αίσθηση της λεμονάδας που δεν είναι και ιδιαίτερα ελκυστική!  Παρ'όλα αυτά καλόν είναι κομάντος να μαθαίνετε και πιο πρακτικούς τρόπους συλλογής νερού, σε περιπτώσεις ανάγκης επιβίωσης! 

"Μάθε τέχνη κι' άστηνε... "

     Ανιχνευτής


Πηγή: SOF Technology


1 σχόλιο :

  1. Στν αγορά υπάρχουν διάφορα φίλτρα όπως της Ελβετικής Katadyn (www.katadyn.com) και το LifeSaver Bottle (www.lifesaversystems.com).

    Το δεύτερο ήδη χρησιμοποιείται από τις Βρετανικές Δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

    H Katadyn προσφέρει συστήματα αφαλάτωσης αλλά η τιμή του είναι απαγορευτική (τουλάχιστον 1000 Ευρώ).

    Σε διάφορες ιστοσελίδες μπορείτε να βρείτε και φίλτρα τύπου στυλό, αν και προϋποθέτει χρήση χαπιών χαλαζόλης ή ιωδίου.

    Προσωπικά έχω ένα Lifesaver Bottle που απολυμάνει περί τα 4000 λίτρα βρώμικου νερού, αν και δυστυχώς δεν αφαλατώνει ούρα ή θαλασσινό νερό. Ναι μεν μπορείς σε έκτακτες περιπτώσεις να το κάνεις, αλλά θα αφαιρέσει μόνο τις βρωμιές και τα βακτηρίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.