Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Η αναδιοργάνωση των Βρετανών

Bookmark and Share

 Το βρετανικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζει την μείωση  της δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας τους κατά 30.000 προσωπικό, γεγονός που βρίσκει αντίθετη την στρατιωτική ηγεσία, ενώ επιχειρήσεις βρετανικών στρατευμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορα θέατρα επιχειρήσεων.

Οι σχεδιαζόμενες περικοπές δαπανών στην άμυνα κατά 20%, οδηγούν στην παραπάνω λύση και είναι επόμενο ότι προκαλούν και την αναδιοργάνωση μέσα στο στράτευμα. Ήδη οι πρώτες μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και  επηρεάζουν τη δομή των επίλεκτων δυνάμεων που διαθέτει ο βρετανικός στρατός.

 Μία περίπτωση που εξετάζεται είναι η μεταφορά της διοικητικής υπαγωγής των βασιλικών πεζοναυτών (Royal Marines) από το βασιλικό ναυτικό στο στρατό ξηράς και η "συγχώνευσή" τους, στα πλαίσια μίας  ταξιαρχίας εκστρατείας, με τους αλεξιπτωτιστές, τους γνωστούς "Paras". Αυτό στο παρελθόν ήταν ..αδιαπραγμάτευτο, αν ληφθεί υπ' όψη ότι οι πεζοναύτες ανήκουν στο ναυτικό από το 1755.

Στον στρατιωτικό κύκλο της Βρετανίας, το να κάνει κάποιος, έστω και την σκέψη συγχώνευσης αυτών των δύο ειδών, περήφανων, λαμπρών σε κατορθώματα και  με εξαιρετικά "ανεξάρτητο" και μοναδικό πνεύμα, μονάδων, προκαλεί μεγάλη αναστάτωση και αντίδραση.

Ήδη το Βασιλικό Ινστιτούτο Άμυνας, που αποτελεί "δεξαμενή σκέψεων" για την άμυνα στην Βρετανία, σχολίασε το θέμα και διατύπωσε επιφυλάξεις, για την διατήρηση της μαχητικής ικανότητας των πεζοναυτών, αν γίνει αυτή η μεταστροφή. 

Λόγω των σημαντικών οικονομικών περικοπών όμως, οι σρατιωτικοί επιτελείς-σχεδιαστές εξετάζουν την μείωση των οκτώ ταξιαρχιών μάχης του στρατού ξηράς, σε πέντε και τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ταξιαρχίας επιλέκτων μονάδων όπως αναφέρθηκε παραπάνω.


Η σκέψη δημιουργίας "πολυεργαλείου", δεν είναι πρωτόγνωρη σε μας! Ήδη από τη δεκαετία του '80 είχε δημιουργηθεί η άριστη ΙΙΙ Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων (ΙΙΙ ΜΕΔ)  που συμπεριλάμβανε καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές και πεζοναύτες  με υψηλότατο  ηθικό και ενιαίο πνεύμα που διατηρείται μέχρι σήμερα! Αποτελούσε πραγματικά την αιχμή του δόρατος.  Δυστυχώς όμως , καθαρά πολιτικοί λόγοι, από όσο γνωρίζω, επέβαλαν την διάλυσή της μετά από κάποια χρόνια. Κρίμα και μέγιστο  στρατιωτικό και πολιτικό λάθος!  Εάν είχε διατηρηθεί, φαντάζομαι ότι θα  είχε εξελιχθεί σε κάτι  το εκπληκτικό! Ενώ εμείς "γκρεμίζαμε" άλλοι "έκτιζαν" με την ίδια φιλοσοφία, και μάλιστα μεγάλοι στρατοί, όπως οι ΗΠΑ.

Μετά από χρόνια, υπάρχει άλλο παρεμφερές μοντέλο  και θέλω να πιστεύω αποδοτικό, με μία μόνο προσωπική μου παρατήρηση. Όσοι βρίσκονται στα επιτελεία πρέπει να έχουν απαραίτητα υπηρετήσει σε μονάδες των ειδικών δυνάμεων και να έχουν το ίδιο και κοινό πνεύμα! Μη μπερδεύουμε τα "τσαρούχια" με τον πράσινο μπερέ, αν με καταλαβαίνετε!   Αναρωτιέμαι όμως, τι εμποδίζει την επανίδρυσή της ΙΙΙης ΜΕΔ σήμερα, αν αυτό μας ικανοποιεί! Υπάρχουν ακόμη πολιτικοί λόγοι;Ίσως όμως θα πρέπει σήμερα να συζητάμε για κάτι πιο διακλαδικό σε τακτικό αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο!  Το ελπίζω με το νέο νομοσχέδιο περί ενόπλων δυνάμεων που ψηφίζεται.

Και κάτι άλλο! Είδατε ότι οι Βρετανοί μιλάνε για ταξιαρχίες! Ταξιαρχίες  ισχυρές, που λειτουργούν, λόγω άριστης εκπαίδευσης και μέσων, σαν πολλαπλασιαστές ισχύος. Αυτό είναι το σωστό. Λίγοι και καλοί, ευκίνητοι, ευέλικτοι. Η δύναμη μειώνεται,  ο αριθμός διοικήσεων αλλάζει! Τόσες, όσες χρειάζονται! Όσοι σχηματισμοί όμως μένουν, είναι δυνατοί!

Ανιχνευτής

Πηγή: Mail




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.