Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Αφγανιστάν: Η τελμάτωση

Bookmark and Share

Ο ανταρτοπόλεμος στο Αφγανιστάν "τραβάει" σε μάκρος. Οι Τάλιμπαν είναι το πιο οργανωμένο και δικτυωμένο ανταρτικό σώμα στο νότο, όπου η φυλή των Παστούν έχει την πλειονότητα του πληθυσμού. Στην επαρχία Χελμάντ τους Βρετανούς, αντικατέστησαν οι Αμερικανοί Πεζοναύτες. Παρά την προσπάθεια των τελευταίων εννέα χρόνων και τον θάνατο τόσων ανθρώπων, εξακολουθεί η περιοχή να ελέγχεται από τους αντάρτες. Γιατί; Έχουν, όντας και αυτοί Παστούν, ακόμη με το μέρος τους, μεγάλο ποσοστό ομοφύλων κατοίκων. Η κεντρική κυβέρνηση του Καρζάϊ δεν τους έπεισε για την αποτελεσματικότητά της. Οι ξένοι, που δεν "σέβονται" τα ήθη και τα έθιμα αλλά και την θρησκεία τους, ίσως δεν τους "φέρονται" καλά.

Η εκκαθάριση της επαρχίας Χελμάντ( περίπου σε έκταση όσο η  μισή  Ελλάδα), απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο. Οι Πεζοναύτες υπολογίζουν ότι θα τους πάρει  τέσσερα χρόνια να ολοκληρώσουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Κινούνται με ρυθμό....20 χιλιομέτρων  το χρόνο! 

 Δεν θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου, να επικεντρώνονται στο έδαφος αλλά σε αυτόν τούτον τον αντάρτη. Αυτός πρέπει να τεθεί  σαν ΑΝΣΚ (αντικειμενικός σκοπός). Ό,τι και να καθαρίσεις, ο αντάρτης φεύγει και ξανάρχεται! Εξουδετερώνεις παγιδεύσεις, αυτός θα ξαναβάλει στον ίδιο χώρο μόλις εσύ φύγεις. Το κυριώτερο είναι να πάρεις τον κόσμο με το μέρος σου.  Πρέπει να έχεις πολύ καλές πληροφορίες! Πρέπει να οργανωθούν οι ίδιοι οι Αφγανοί και να αποφασίσουν τι θέλουν! Θα αναφερθούμε πιο καλά σε αυτό  το θέμα σε άλλο άρθρο.

Οι περίπολοι μάχης των Πεζοναυτών κινούνται για 8 έως 10 ώρες ημερησίως δίνοντας μάχες ή εκκαθαρίζοντας παγιδευμένες περιοχές. Κινούνται με πλήρη φόρτο, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και με θερμοκρασίες που φτάνουν στους 55 βαθμούς Κελσίου την ημέρα.

Υπάρχουν απώλειες, από τις αυτοσχέδιες παγιδεύσεις και τους αντάρτες ελεύθερους σκοπευτές. Έχουν και οι αντάρτες απώλειες, αλλά δυστυχώς και οι άμαχοι όταν είναι άτυχοι και βρεθούν ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά.  Είναι ένας αδυσώπητος πόλεμος που η αντιπαράθεση των όπλων δεν έχει τελειωμό.Τραυματίες μεταφέρονται από εναέριους διασώστες των ειδικών δυνάμεων. Οι περισσότεροι γλυτώνουν ίσως  με μερική αναπηρία. Άλλοι δυστυχώς καταλήγουν από την αιμορραγία. 

Ο δημοσιογράφος Sean Smith της εφημερίδας Guardian, έζησε πέντε εβδομάδες στο Αφγανιστάν, μοιρασμένες με εναέριους διασώστες και με Αμερικανούς Πεζοναύτες. Στο Βίντεο που ακολουθεί, θα δείτε σκηνές πολέμου, σκληρές σκηνές που άνθρωποι χάνουν την ζωή τους. Δείτε το έργο των εναέριων διασωστών που τους αποκαλούν "Φύλακες Αγγέλους" οι Πεζοναύτες. Δείτε την εμπλοκή μίας περιπόλου μάχης με αντάρτες σε ανταλλαγή πυρών και τις ενέργειες του τμήματος.

Ιδιαίτερα όλοι οι κομάντος πρέπει να το δουν και να κάνουν συγκρίσεις.

    Ανιχνευτής

 Πηγή: Guardian






.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.