Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Bookmark and Share

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο για την υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο ρυθμίζει και θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατολογίας και περιέχει συναφείς διατάξεις. Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης καταψήφισαν επί της αρχής και αναμένεται στις επόμενες δύο συνεδριάσεις να τοποθετηθούν και στα άρθρα του νομοσχεδίου. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «τεράστια καινοτομία».

 

Βενιζέλος: Καινοτόμο το νομοσχέδιο


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι επιδίωξη και φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να επιλύσει με μια οριζόντια παρέμβαση πολλά και χρονίζοντα προβλήματα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και πρόσθεσε πως η αρχή του νομοθετήματος είναι η επιβολή κανόνων διαφάνειας, νομιμότητας, αξιοκρατίας και επαγγελματισμού σε όλα τα θέματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ με τις ρυθμίσεις ιεραρχικής εξέλιξης υπογράμμισε ότι «όλοι ωφελούνται, κανείς δεν αδικείται».

Απαντώντας στις αιχμές από μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την υπηρεσιακή εξέλιξη των στελεχών επεσήμανε ότι όλες οι επιλογές ανώτατων αξιωματικών είναι αιτιολογημένες και κάλεσε τα κόμματα να μην εμφανίζεται κανένα σαν αυτόκλητος προστάτης συγκεκριμένων αξιωματικών και να μη ενδίδουν στις πελατειακές σχέσεις.

«Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι η Πολιτεία είναι ενιαία, συντεταγμένη, δημοκρατική και την εκφράζουμε όλοι μαζί ενωμένοι, με συναίνεση, με το ίδιο πατριωτικό αίσθημα και με την ίδια συνείδηση της Ιστορίας», είπε.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως μεγαλύτερη τομή εκείνη που αφορά τη δομή διοίκησης και την δομή δυνάμεων.Πρόσθεσε ακόμη ότι η διακλαδικότητα πρέπει να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο και αυτό απαιτεί διακομματική στήριξη διότι πρέπει αυτή η λογική να επιβληθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις. «Όταν έχεις ένα θέατρο κρίσης, όπως είναι το Αιγαίο, η διακλαδικότητα είναι όρος ύπαρξης, το ίδιο που συμβαίνει και με την δομή δυνάμεων», είπε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε ότι δομή δυνάμεων είναι και η εκλογίκευση των προμηθειών αμυντικού υλικού.

Ανέφερε ακόμη, πως το γεγονός ότι στην «αγορά επικρατεί νευρικότητα, πρέπει να εξηγούμε στον Έλληνα πολίτη το κάθε ευρώ που πηγαίνει και πώς πηγαίνει. Και θα πρέπει η κάθε εξήγηση να είναι αναλυτική, πειστική, έντιμη. Γι' αυτό θα φέρουμε στη Βουλή τον απολογισμό των επενδύσεων της τελευταίας εικοσαετίας ως όρο για να καταρτίσουμε την νέα δομή δυνάμεων».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στις ρυθμίσεις που αφορούν στο καθεστώς των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ).

Στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται και η τροπολογία με την οποία απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, από 1-1-2010 και κατά ποσοστό 65% τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας (πτητικό, καταδυτικό, ναρκαλιείας, αλεξιπτωτιστών, δυτών κ.λ.π.), καθώς και η ειδική αποζημίωση των ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ, που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με αεροπορικά μέσα για παροχή Πρώτων Βοηθειών σε άτομα που ασθενούν. Ο κ. Βενιζέλος δεν απέκλεισε, από την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, την αύξηση από 1/1/2011 του πτητικού επιδόματος, ώστε να μηδενιστεί η επίπτωση από την φορολογία.

 

Αντιδράσεις κομμάτων


Ο εισηγητής της ΝΔ, Θ. Λεονταρίδης ανέφερε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής καθώς δεν θα συμπράξει στην αλλοίωση κορυφαίων θεσμών που οι Έλληνες πολίτες σέβονται. Συμπλήρωσε ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εξομοιώνονται με τους δημόσιους υπάλληλους, ενώ ούτε η αξιοκρατία και η αντικειμενικότητα εξασφαλίζονται.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευρυπίδης Στυλιανίδης είπε πως «σκοτώνετε την ιεραρχία, πληγώνετε το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν άκουσε τις εισηγήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για σημαντική τομή για την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια τη χώρας και την τιμή των ενόπλων δυνάμεων, μίλησε απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Ευθυμίου.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι και χωρίς το «Μνημόνιο της τρόικας» την ίδια πολιτική θα είχε και ανέφερε ότι μιλάει για μια πατρίδα χωράφι - μέρος μια βρυξελιώτικης και άλλης περιφέρειας. Υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο γυρνάει σε μια μορφή διοίκησης και οργάνωσης του στρατεύματος που θυμίζει δεκαετία του '60 και πρόσθεσε ότι η νέα δομή διοίκησης και τρόπου οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων εξυπηρετεί αμιγώς νατοϊκά συμφέροντα.

Από τον ΛΑΟΣ ο Γ. Χρυσανθακόπουλος είπε πως η επόμενη ημέρα θα είναι μια ημέρα ανασφάλειας για όσους υπηρετούν την εθνική ασφάλεια.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Δρίτσας ζήτησε διευκρινίσεις αναφορικά με το Προεδρικό διάταγμα, για το οποίο ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως αποτελεί εγγύηση για τους αξιωματικούς, επισημαίνοντας ότι δεν δίνεται εξήγηση για το ποιες είναι οι διακομματικές και διαχρονικές ανάγκες που ανέδειξαν τις ρυθμίσεις εκείνες τις οποίες άφησε ανολοκλήρωτες η ΝΔ και έρχεται τώρα να ολοκληρώσει το ΠΑΣΟΚ.

Πηγή : ΕΡΤ 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.