Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Τουρκία: Θητεία αλά..Ελληνικά;

Bookmark and Share
Στρατιωτική θητεία αλά…ελληνικά διάρκειας 9 μηνών θα ισχύει από την 1η Οκτωβρίου στην Τουρκία. Το νομοσχέδιο προωθείται άμεσα από τον Ταγίπ Ερντογάν προς ψήφιση στο τουρκικό κοινοβούλιο ύστερα από μελέτες και σχετικές συνεννοήσεις με τους Τούρκους στρατηγούς.
Ως εκ τούτου, με την εφαρμογή του νόμου, αναμένεται ότι χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες θα απολυθούν πρόωρα από το στράτευμα. Η θητεία στη γείτονα θα είναι πλέον ενιαία, βάζοντας τέλος στις θητείες διαφορετικών ταχυτήτων που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Και αν στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατες επίσημες δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη, η μείωση της θητείας στους 9 μήνες, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση των μονάδων, σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα και τη διαρκώς μειούμενη απόδοση των κλάσεων, στην Τουρκία το μέτρο δεν θα έχει καμία ουσιαστική επίπτωση στη λειτουργία και το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων.

Η απάντηση στην εύλογη απορία είναι απλή: υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ατόμων που φθάνουν σε ηλικία στράτευσης στην Τουρκία ανέρχεται σε 1.054.750 (!).  Ναι, καλά διαβάσατε, η απόδοση των ετήσιων κλάσεων ξεπερνά το ένα εκατομμύριο άντρες…

Με βάση αυτά τα μεγέθη, είναι φυσιολογικό που ο τουρκικός στρατός παραμένει ο 2ος στους κόλπους του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ, καθώς αριθμεί 496.000 άντρες. 

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία ολοκληρώνει και την πλήρη «επαγγελματοποίηση» των ειδικών δυνάμεων. Μέχρι το τέλος του έτους δεν θα υπηρετεί κανείς φαντάρος στα επίλεκτα σώματα και όλοι οι Τούρκοι καταδρομείς θα είναι επαγγελματίες. Ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 20.000, αριθμός που αντιστοιχεί σε 6 ταξιαρχίες καταδρομών, πλήρως στελεχωμένες.

Πηγή: SIGMALIVE





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.