Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Αποκαλύψεις από Τούρκο Στρατηγό ε.α για προβοκάτσιες στη Κύπρο

Bookmark and Share


Αίσθηση προκάλεσαν στην κυπριακή κοινή γνώμη οι αποκαλύψεις του Τούρκου Στρατηγού ε.α Sabri Yirmibeşoğlu, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Ειδικού Πολέμου (Özel Harp Dairesi/ΟΗD), ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προέβησαν συστηματικά σε προβοκατόρικες ενέργειες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο εμπρησμός τεμένων.

Μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο Haberturk για τη δράση της υπηρεσίας του, ο Yirmibeşoğlu παραδέχτηκε: «Στις Ειδικές Επιχειρήσεις υπάρχει ένας κανόνας: Για να ενισχύσεις το αντιστασιακό φρόνημα του λαού κάνεις δολιοφθορές σε συμβολικούς στόχους δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για έργο του εχθρού. Για παράδειγμα βάζεις φωτιά σε ένα τζαμί. Εμείς κάψαμε τζαμιά στην Κύπρο».

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι η αποκάλυψη του Τούρκου Στρατηγού έγινε στην προσπάθεια του ιδίου να διαψεύσει προηγούμενη δημόσια ομολογία του, το 2006, ότι το πογκρόμ των Σεπτεμβριανών το 1955 εις βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης ήταν έργο της ΟΗD.

«Το 1971 ανέλαβα επιτελάρχης της Διεύθυνσης Ειδικού Πολέμου. Τα Σεπτεμβριανά έγιναν το 1955. Άλλωστε την εποχή εκείνη δεν υπήρχε αυτή η Διεύθυνση. Υπήρχε το Συμβούλιο Αξιολόγησης Στρατιωτικής Κινητοποίησης» δήλωσε.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, η οποία έφερε στη δημοσιότητα τις αποκαλύψεις του Τούρκου Στρατηγού ε.α., το εν λόγω Συμβούλιο ιδρύθηκε το 1953 στην Άγκυρα από τρεις αξιωματικούς του Τουρκικού Στρατού και τροφοδότησε την τουρκοκυπριακή οργάνωση Volkan και στην συνέχεια την TMT (Turk Mukavement Teskilati: Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης) με όπλα. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος τoυ Συμβουλίου ήταν η ένοπλη αντιμετώπιση της ΕΟΚΑ.

Ο Στρατηγός Yirmibeşoğlu προέβη στην αποκάλυψη αυτή λίγα εικοσιτετράωρα μετά τους ισχυρισμούς του υιού του πρώην Προέδρου της Τουρκίας Τurgut Özal, ότι η OHD είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία του πατέρα του. O Ahmet Özal ζητά την επανεξέταση των συνθηκών του θανάτου του πατέρα του, ισχυριζόμενος ότι ο Yirmibeşoğlu -τότε Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας- είχε ενεργό ανάμειξη στο σχέδιο δολοφονίας του Τούρκου προέδρου ενώ αποκαλύπτει ότι είχε προηγηθεί αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του το 1988 και ότι οι σχετικές καταθέσεις υπάρχουν ακόμη στα αρχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας και της ΜΙΤ, τα οποία έχουν αποσιωπηθεί σκόπιμα από το βαθύ κράτος της Τουρκίας και την υπόγεια δράση της Ergenekon.

Πηγή: Strategy Report


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.