Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Αλλες τρεις απαγωγές Γάλλων στη Νιγηρία

Bookmark and Share


Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, η Γαλλία πλήττεται από απαγωγές υπηκόων της στη Δυτική Αφρική.

Μετά την απαγωγή πέντε Γάλλων και δύο Αφρικανών στον Νίγηρα στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις Γάλλοι ναυτικοί απήχθησαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη από πλοίο ανεφοδιασμού πετρελαιοπηγής στα ανοιχτά της Νιγηρίας. Το πλοίο «Alexandre» της γαλλικής εταιρείας Bourbon δέχθηκε επίθεση από ταχύπλοα κοντά σε πετρελαιοπηγή της εταιρείας Addax. Κατά τη διάρκεια της επιδρομής απήχθησαν οι τρεις Γάλλοι, ενώ τα υπόλοιπα 13 μέλη του πληρώματος είναι σώα και αβλαβή. Η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν κι άλλα τέτοια περιστατικά στην περιοχή, όπου το φαινόμενο των απαγωγών είναι συνηθισμένο. Εκατοντάδες άνθρωποι, η πλειονότητα των οποίων εργάζονται στον πετρελαϊκό τομέα, έχουν απαχθεί τα τελευταία χρόνια από ένοπλες ομάδες στο Δέλτα του Νίγηρα και στις περισσότερες περιπτώσεις αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την καταβολή λύτρων. 

Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ερβέ Μορέν, χαρακτήρισε την επίθεση «κλασική περίπτωση πειρατείας» καθώς δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία που να τη συνδέουν με την απαγωγή στον Νίγηρα όπου οι εφτά όμηροι -εργαζόμενοι του πυρηνικού ομίλου Areva- δέχτηκαν επίθεση μέσα στα σπίτια τους. Την ευθύνη για την επίθεση εκείνη έχει αναλάβει η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μπαγκρέμπ (AQMI), η οποία προανήγγειλε την προσεχή διατύπωση αιτημάτων προς τη γαλλική κυβέρνηση. 

Ανεξαρτήτως δραστών, το Παρίσι βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπο με το πρόβλημα 11 απαχθέντων υπηκόων του, καθώς πέραν των οκτώ ομήρων των τελευταίων ημερών, υπάρχουν δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι που κρατούνται όμηροι στο Αφγανιστάν κι ένας πράκτορας των υπηρεσιών πληροφοριών στη Σομαλία. Εν αναμονή της γνωστοποίησης των όποιων αιτημάτων, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί διαβεβαίωσε ότι όλες οι κρατικές υπηρεσίες έχουν κινητοποιηθεί για την κατά το δυνατόν ταχύτερη απελευθέρωση των ομήρων της AQMI, οι οποίοι φέρονται να έχουν μεταφερθεί στο γειτονικό Μάλι. Αν και στην πρωτεύουσα του Νίγηρα έχουν αποσταλεί από μέρες 80 μέλη των γαλλικών ειδικών δυνάμεων με αναγνωριστικά αεροσκάφη, το Παρίσι αποκλείει προς το παρόν το ενδεχόμενο της χερσαίας επέμβασης. 



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.