Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Χειριστές Σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων.

Bookmark and Share

 Οι Χειριστές Σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, (Special Warfare Combatant-craft Crewmen, SWCC), που  για συντομία τους φωνάζουν "Σουίκ" από την προφορά των αρχικών γραμμάτων της σύντμησης του ονόματός της ειδικότητάς τους,  αποτελούν ένα κομμάτι των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Αρχικά αποτελούσαν μονάδα του ΠΝ προς υποστήριξη αποκλειστικά των βατραχανθρώπων SEALs. Σήμερα, στα πλαίσια της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων υποστηρίζουν και συνεργάζονται με όλες τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων κατά περίπτωση. Tο κύριο έργο τους είναι να διεισδύουν από θαλάσσης, μεταφέροντας τμήματα ειδικών επιχειρήσεων και να παραλαμβάνουν αντίστοιχα τέτοια τμήματα κατά την αποχώρησή τους, για επάνοδο στις φίλιες γραμμές.

Εκπαιδεύονται κυρίως σε τακτικές αφανούς και μυστικής προσέγγισης ακτών και κινήσεως κατά μήκος ποταμών, σε τεχνικές απομάκρυνσης υπό την εχθρική πίεση, στη χρήση των ομαδικών όπλων που διαθέτουν τα σκάφη τους και στη συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία για μεταφορά και ρίψη λέμβων και με την Αεροπορία Στρατού Ειδικών Επιχειρήσεων, επίσης για την μεταφορά σκαφών και λέμβων.





H ιστορία των "Σουίκ" ξεκινάει από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα στον Ειρηνικό, στον πόλεμο εναντίον των Ιαπώνων, μεταφέροντας καταδρομικά τμήματα. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν πολύ στον πόλεμο του Βιετνάμ και απέκτησαν μεγάλη ικανότητα στη δράση κατά μήκος των ποταμίων γραμμών επικοινωνιών. Από τότε μέχρι σήμερα οι "Σουίκ" έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλα σχεδόν τα θέατρα επιχειρήσεων με θαλάσσιο χώρο,όπως στον Περσικό κόλπο, αλλά και σε επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών  στην Κολομβία. Εκεί το1996, σε μια μάχη, 6 χειριστές λέμβων, μπόρεσαν και κράτησαν για πολλές ώρες δύναμη 150 ανταρτών μέχρι συνενώσεως με φίλια τμήματα. Για τον ηρωισμό που επέδειξαν, παρασημοφορήθηκαν. Τα πληρώματα των σκαφών ειδικών επιχειρήσεων, δρουν πάντοτε στα πλαίσια των ειδικών επιχειρήσεων διεθνώς. Έχουν όμως χρησιμοποιηθεί από τη χώρα τους και σε μείζονες φυσικές καταστροφές. Το έμβλημά τους που το φέρουν στο στήθος, φαίνεται στην πρώτη εικόνα.

Εκπαίδευση

Η απόκτηση της ειδικότητας χειριστού σκαφών ειδικών επιχειρήσεων, προϋποθέτει την επιτυχή επιλογή και στη συνέχεια αποφοίτηση συγκεκριμένων σχολείων. Η επιλογή γίνεται μόνο σε άρρεν προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού από ηλικία 17 έως 30 ετών με αρίστη όραση. Γυναίκες δεν επιτρέπεται επί του παρόντος να λαμβάνουν αυτή την ειδικότητα. Η επιλογή διαρκεί 2 εβδομάδες συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης φυσικής κατάστασης και της ενημέρωσης για την αποστολή και τα καθήκοντα. Η φυσική εξέταση εισόδου στο βασικό σχολείο περιλαμβάνει:
  • 500 γιάρδες(457 μέτρα) ελεύθερη κολύμβηση κάτω από 13 λεπτά
  • 42 κάμψεις τουλάχιστον σε 2 λεπτά
  • 50 αναδιπλώσεις τουλάχιστον σε 2 λεπτά
  • 6 έλξεις στο μονόζυγο
  • 1,5 μίλια (2,4 χλμ) τρέξιμο με αθλητικά.
Στη συνέχεια οι αρχικά επιλεγέντες διέρχονται:
  •   5 εβδομάδες βασική εκπαίδευση πληρώματος σκαφών ειδικών επιχειρήσεων
  • 14 εβδομάδες προκεχωρημένη εκπαίδευση πληρώματος
Η βασική εκπαίδευση(Basic Crewman Training, BCT) περιέχει βελτίωση φυσικής κατάστασης και αύξηση αντοχής, διέλευση στίβου εμποδίων, κολύμβηση μάχης, φυσική αγωγή μάχης με ξύλινους κορμούς και άλλα όργανα, χρήση ελαστικών λέμβων , λεμβοδρομίες, τακτική και τεχνική ελαστικών λέμβων, πλοήγηση , ελεύθερες καταδύσεις και εκτέλεση απλών εργασιών στο βυθό. Όσοι ολοκληρώσουν επιτυχώς, μεταβαίνουν στο προκεχωρημένο σχολείο.




Το Προκεχωρημένο Σχολείο(Crewman Qualification Training, CQT) περιλαμβάνει την εκμάθηση  σκαφών,φορητού και ομαδικού οπλισμού, καθήκοντα πληρώματος, πρώτες βοήθειες, ατομική τακτική και τακτική μάχης μικρών κλιμακίων. Η φυσική κατάσταση που απαιτείται έχει πιο ψηλές προδιαγραφές και η αξιολόγηση είναι πολύ αυστηρή. Η εκπαίδευση επικεντρώνεται επίσης στις επικοινωνίες,  πλοήγηση, τεχνικές περιπολιών σκαφών, βολές, και στην τεχνική κατάρτιση επί των μηχανών των χρησιμοποιουμένων σκαφών. Επίσης οι εκπαιδευόμενοι διδάσκονται την τακτική των ειδικών επιχειρήσεων, την εκτίμηση κατάστασης και την σχεδίαση αποστολών, ώστε να είναι ικανοί να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις εκδόσεως διαταγών. Έμφαση δίδεται και στην συνεργασία με τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και θαλάσσης, για την εκτέλεση καταδρομών, αναγνώρισης και ελέγχου πλοίων με όλους τους τύπους σκαφών και φερόμενου οπλισμού. Οι επιτυχόντες τοποθετούνται σε μία από τις Ομάδες Σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Boat Teams, SBT), που είναι ισοδύναμες  Λόχου.

Περαιτέρω εκπαίδευση γίνεται σε συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως χειρισμός σταθμών ασυρμάτων, επιβίωση σε θάλασσα, ζούγκλα και έρημο, διαφυγή απόδραση, αντίσταση σε ανάκριση, νοσοκόμου ειδικών δυνάμεων, αλεξιπτωτιστού, συσκευαστού και ρίπτου σκαφών από αέρα, συσκευαστού εξάρτησης σκαφών σε ελικόπτερα κλπ.

Υπάρχουν τρεις Ομάδες Σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων:
  • SBT 12 με έδρα το Κορονάντο καλιφόρνια
  • SBT 20 με έδρα το Λιτλ Κρικ στη Βιρτζίνια
  • SBT 22 με έδρα  στο Μισισίπι (John C. Stennis Space Center) Ειδικοί για ποτάμιες επιχειρήσεις.
Κάθε Ομάδα, αποτελείται  από ένα αριθμό υποομάδων( 3 έως 5 διμοιριών). Κάθε υποομάδα χωρίζεται σε δύο αποσπάσματα, αποτελούμενα από δύο σκάφη το καθένα.

Τα σκάφη που χρησιμοποιούνται είναι:







Εκτός από τα παραπάνω σκάφη, χρησιμοποιούν και μικρότερες ελαστικές λέμβους 7-10 ανδρών, διαφόρων τύπων.

Κάπως έτσι διακλαδικά χρειάζεται ν΄αντιμετωπίζεται η ανάγκη αμφίβιας μεταφοράς ειδικών δυνάμεων όλων των κλάδων. Μου θυμίζει λίγο τον Ιερό Λόχο, που χρησιμοποιούσε για την μεταφορά του, στολίσκο ημιολιών του τότε βασιλικού Ναυτικού.

Ανιχνευτής


Πηγή: Wikipedia
          American Special Ops 
          Shadowspear






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.