Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ανταρτοπόλεμος: Η Ενέδρα στο Τατζικιστάν

Bookmark and Share

Σαράντα Τατζίκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα στις 19 Σεπτ. 2010 που είχαν "στήσει" Ισλαμιστές μαχητές, που  συνδέονται με  το Ισλαμιστικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν. 

Οι στρατιώτες αποτελούσαν μέρος αποσπάσματος  75 ανδρών κινούμενου μέσα από την κοιλάδα Ραστ στο Τατζικιστάν, περιοχή που θεωρείται χώρος αποκρύψεως ανταρτών Ισλαμιστών. Ερευνούσαν την περιοχή, για την ανακάλυψη μελών του Ισλαμικού Κινήματος του Ουζμπεκιστάν, που είχαν αποδράσει από φυλακή του Ντουσανμπέ τον περασμένο Αύγουστο, αφού σκότωσαν 5 φρουρούς.

Οι Ισλαμιστές μαχητές  εκτιμάται ότι ανήκουν στο ανταρτικό σώμα του Μουλά Αμπντουλά, στρατιωτικού διοικητού του Ισλαμιστικού Κινήματος του Ουζμπεκιστάν,που έχει στενές σχέσεις με την Αλ Κάιντα και που μέχρι πέρυσι είχε μεταφέρει τη βάση του στο Αφγανιστάν, συνεργαζόμενος με τους Ταλιμπάν. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας στη 10ετία του'90, δεν συμβιβάστηκε με την νέα διακυβέρνηση και έφυγε προς το Αφγανιστάν με 100 άνδρες. Έχει εξακριβωθεί ότι επέστρεψε τον Μάιο του 09, με 300 περίπου αντάρτες και μάλιστα τότε εκτέλεσε   προσβολή σε αστυνομικό σταθμό στην πόλη Ταβίλ-Ντάρα. Λέγεται ότι έχει οργανώσει τη βάση του σήμερα κάπου μέσα στην κοιλάδα Ραστ.

Αρχές Σεπτεμβρίου ένας μαχητής έκανε επίθεση αυτοκτονίας στο διοικητήριο της Αστυνομίας στην πόλη Κουζάντ τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Τατζικιστάν, όπου δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πάνω από τριάντα τραυματίσθηκαν. Εκείνη την εβδομάδα οι συνοριακοί φρουροί σκότωσαν 20 Ταλιμπάν και Ισλαμιστές μαχητές, όταν αντιλήφθηκαν την διέλευση ενός ανταρτικού σώματος από το Αφγανιστάν προς το Τατζικιστάν, αποτέλεσμα εκκαθαριστικής επιχείρησης της ISAF στο Βόρειο Αφγανιστάν στην περιοχή της Κοντούζ.

Η  κλιμάκωση τρομοκρατικών ενεργειών και η αύξηση των Ισλαμιστών ανταρτών στο Τατζικιστάν είναι πλέον ανησυχητική. Περισσότερο ανησυχεί την ISAF, αφού από εφέτος την άνοιξη έχει δημιουργηθεί νέα γραμμή επικοινωνιών και ανεφοδιασμού από Τατζικιστάν προς το Βόρειο Αφγανιστάν προς αποφυγή των προσβολών που δέχονταν οι φάλαγγες από τους Ταλιμπάν κατά μήκος της κεντρικής γραμμής ανεφοδιασμού του Τζαλαλαμπάντ, μέσω Πακιστάν.
Στο στόχαστρο των Ειδικών Δυνάμεων βρίσκεται τώρα το Ισλαμιστικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν στις βόρειες επαρχίες του Αφγανιστάν, Κοντούζ, Μπαγλάν και Τακχάρ. Ήδη στις 2 Σεπτεμβρίου εξουδετερώθηκε ένας Ισλαμιστής αρχηγός, που είχε τα καθήκοντα του "σκιώδους" Ταλιμπάν συγκυβερνήτου της επαρχίας Τακχάρ.
Ανιχνευτής

Πηγή: Τhe Long War Journal


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.