Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Ανταρτοπόλεμος: Η Αλ Κάϊντα στη Σομαλία

Bookmark and Share



Τουλάχιστον 31 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων βουλευτών, σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι που φορούσαν στολές του κυβερνητικού στρατού επέδραμαν σε ξενοδοχείο στο οποίο συχνάζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η ισλαμική ριζοσπαστική οργάνωση Αλ Σαμπάαμπ που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, διεξάγει πόλεμο εδώ και τρία χρόνια κατά της υποστηριζόμενης από τη Δύση εύθραυστης κυβέρνησης της χώρας και ελέγχει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του Μογκαντίσου. 

Μέχρι στιγμής ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για τη χθεσινή  επίθεση από την οποία σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφόρησης, 31 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 6 βουλευτές και 5 μέλη του προσωπικού ασφαλείας της κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αμπντιραχμάν Χάτζι Αντάμπ Ίμπι οι νεκροί ανέρχονται σε 30 και μεταξύ αυτών βρίσκονται, εκτός των έξι βουλευτών, και τέσσερις ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

"Τα υπόλοιπα 20 θύματα είναι αθώοι πολίτες, οι οποίοι σκοτώθηκαν στο τρομερό αυτό περιστατικό", προσέθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Οι επιτιθέμενοι, οι οποίοι φορούσαν στολές των κυβερνητικών δυνάμεων εισέβαλαν στην αίθουσα υποδοχής του ξενοδοχείου Huna Hotel στο Μογκαντίσου και άνοιξαν πυρ εναντίον των ανθρώπων που ήταν παρόντες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

"Ενώ το κτίριο ήταν περικυκλωμένο από κυβερνητικές δυνάμεις, οι δύο επιτιθέμενοι ανατίναξαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί", εξήγησε κυβερνητικός αξιωματούχος. Το ξενοδοχείο αυτό βρίσκεται σε μία από τις λίγες περιοχές της πρωτεύουσας που ελέγχει η κυβέρνηση, ανάμεσα στο προεδρικό μέγαρο και τον Ινδικό Ωκεανό.

Η επίθεση αυτή υπογραμμίζει την αποτυχία της κυβέρνησης και των περισσότερων από 6.300 κυανοκράνων της Αφρικανικής Ένωσης, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την Ουγκάντα, να επαναφέρουν την τάξη στη Σομαλία έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες αναρχίας, η οποία την καθιστά μια συνεχή πηγή αστάθειας στην ανατολική Αφρική.

Νέες σφοδρές μάχες έχουν ξεσπάσει από χθες στο Μογκαντίσου μετά τη δήλωση εκπροσώπου της Αλ Σαμπάαμπ ότι οι δυνάμεις της οργάνωσης από ολόκληρη τη χώρα θα επιχειρήσουν να διώξουν τη δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης από το Μογκαντίσου.

"Διατάσσω όλους τους σομαλούς μουσουλμάνους και τις δυνάμεις της αλ-Σαμπάαμπ να διεξαγάγουν πόλεμο και να καταστρέψουν τα στρατεύματα των αποστατών και τους χριστιανούς στρατιώτες στο Μογκαντίσου", δήλωσε ο σεΐχης Μοχαμούντ Ρέιτζ σε δημοσιογράφους στο Μογκαντίσου αργά χθες το βράδυ.

Οι νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν στη σομαλική πρωτεύουσα είναι οι σκληρότερες που σημειώνονται εδώ και μήνες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, καθώς οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν αυτοπροωθούμενες βομβίδες, όλμους και αυτόματα όπλα

Πηγή: The Insider


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.