Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Τα ιπτάμενα οχήματα

Bookmark and Share

Το όνειρο του ανθρώπου για ένα αυτοκίνητο που πετάει, βάλθηκε να κάνει πραγματικότητα το αμερικανικό Πεντάγωνο προκηρύσσοντας διαγωνισμό 40 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του


Αυτό που αποτελούσε μια τεχνολογική φαντασίωση τύπου Τζέιμς Μποντ, τώρα μπαίνει οριστικά στη φάση της πραγμάτωσης. Η Υπηρεσία Στρατιωτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του αμερικανικού Πενταγώνου άναψε το πράσινο φως για την κατασκευή του πρώτου ιπτάμενου στρατιωτικού τζιπ.

Το όνομά αυτού ΤΧ-Α. Θα είναι το πρώτο τετραμελές τεθωρακισμένο όχημα που θα μπορεί να οδηγείται ως αυτοκίνητο, να απογειώνεται κάθετα ως ελικόπτερο και στη συνέχεια να πετάει ως αεροπλάνο!



Το ΤΧ-Α θα χρησιμοποιείται για μάχη σε κατοικημένο τόπο, δηλαδή για το πλέον δύσκολο και απαιτητικό είδος επιχείρησης στο σύγχρονο πόλεμο, και με βάση τις προδιαγραφές του, θα είναι σε θέση να χτυπά αιφνιδιαστικά και να διαφεύγει αστραπιαία διά του αέρος αποφεύγοντας τις βόμβες που είναι τοποθετημένες στην άκρη των δρόμων – οι οποίες κόστισαν τις ζωές πολλών Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ήδη η DARPA έχει εισέλθει στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την ανάληψη της πρώτης φάσης του προγράμματος με δυο κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες στο χώρο της κατασκευής αμυντικών συστημάτων: με τη Lockheed Martin και την AAI Corp, θυγατρική της Textron Systems.

Οι δυο εταιρείες εκπονούν ένα κοινό σχέδιο για το ιπτάμενο όχημα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα εμπλακούν και άλλες μικρότερες εταιρείες κυρίως για τις τεχνολογικές απαιτήσεις της κάθετης προσγείωσης/απογείωσης.

Η συνολική χρηματοδότηση για το πρωτότυπο ΤΧ-Α θα ανέλθει στα 40 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή : News 247


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.