Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ειδικές Επιχειρήσεις στην κατεχόμενη Ελλάδα κατά τον 2ο ΠΠ

 Η κατάληψη της Αστυπάλαιας


Με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, ανιχνεύοντας στο διαδίκτυο για ειδικές επιχειρήσεις εκείνης της περιόδου στην Ελλάδα, βρήκα ένα πολύ καλό ιστολόγιο που περιέχει ιστορικά γεγονότα, όχι και τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό. Και όμως είναι γεγονότα που σημάδεψαν την ζωή  όσων τα έζησαν από κοντά, αλλά ίσως και την ιστορία του τόπου μας. Ένα από αυτά τα γεγονότα ήταν η κατάληψη της Αστυπάλαιας τον Οκτώβριο του 1943 από τις γερμανικές ειδικές δυνάμεις της Βέρμαχτ, τους Βραδεμβούργιους (Βrandeburgers).   




Όλα ξεκίνησαν μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας με τους συμμάχους τον Σεπτέμβριο του 1943. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, παρά τις επιφυλάξεις των Αμερικανών συμμάχων, έδωσε το πράσινο φώς για την επιχείρηση "Accolade" (Επιβράβευση) που είχε σαν σκοπό την κατάληψη και απελευθέρωση των Δωδεκανήσων από τον άξονα. Ήταν θέμα  μεταπολεμικής βρετανικής επιρροής μάλλον, παρά μείζονος στρατιωτικής αξίας, την στιγμή που είχε ήδη εκτελεσθεί η  επιχείρηση "Husky" δηλαδή η απόβαση στην Ιταλία και έπαιρνε την τελική ευθεία το σχέδιο "Overlord" για την απόβαση στην Νορμανδία.

Ο Τσόρτσιλ αποφάσισε να προχωρήσει έχοντας υπόψη του την προδιάθεση των ιταλικών στρατευμάτων που υπήρχαν στα νησιά για συνεργασία με τους Βρετανούς και βασιζόμενος στις δυνάμεις που μπορούσε να διαθέση για την επιχείρηση που ήταν ο κυρίαρχος  αγγλικός στόλος,  1 εώς 2 Ταξιαρχίες Πεζικού και οι  Δυνάμεις Καταδρομών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η  συμμαχική Διοίκηση Καταδρομών συγκρότησε  για την επιχείρηση τη "Δύναμη 292" στην οποία διέθεσε:

Εκτός από τους παραπάνω  στη Διοίκηση Καταδρομών (Διοικητής ο Σχης και αργότερα Ταξίαρχος Τέρνμπουλ) υπάγονταν:
  • Το Συγκρότημα Ερήμου Μακράς Ακτίνας Δράσης
  • Η 30 Μοίρα Κομάντος των βασιλικών Πεζοναυτών
  • Μία Ειδική Ναυτική Μοίρα
  • Ο 42 ΣτολίσκοςΒενζινακάτων
  • Ο Στολίσκος Σκουνών
  • Μονάδα Υποστήριξης
 Δυστυχώς παρά τις προσπάθειές τους οι Βρετανοί με αιχμή του δόρατος τις ειδικές δυνάμεις, δεν πέτυχαν τους  αρχικά τεθέντες στόχους τους. Είχαν υποτιμήσει τον αντίπαλο. Οι Γερμανοί κατόρθωσαν πρώτοι να καταλάβουν την Ρόδο από τους Ιταλούς, και στη συνέχεια ξεκίνησαν με ειδικές ενέργειες, τον αγώνα ανακατάληψης της Κώ, της Σάμου και της Λέρου, που είχαν περιέλθει σε συμμαχικά χέρια .




Ενδιάμεσος στόχος η Αστυπάλαια που αποτελούσε απειλή στις νηοπομπές τους. Κύριο πλεονέκτημά τους η αεροπορική υπεροχή της Λουφτβάφε, της πολεμικής τους αεροπορίας στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, αποδεικνύοντας ότι  στο Αιγαίο, χωρίς αεροπορική υπεροχή η ναυτική υπεροχή και οι χερσαίες δυνάμεις ελάχιστα μπορούν να πετύχουν. Υπάρχει και ένα πολύ ωραίο βιβλίο για το θέμα, με τον τίτλο "Το Ολίσθημα του Τσόρτσιλ" εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ, για όποιον ενδιαφέρεται πιο πολύ. Αξίζει!



Όπως γίνεται αντιληπτό, οι επιχειρησιακές απαιτήσεις στο Αιγαίο τότε, επέβαλαν διακλαδικό σχήμα  ειδικών δυνάμεων, υπό ενιαία διοίκηση. Κάτι ανάλογο έκαναν και οι Γερμανοί όπως θα διαπιστώσετε, διαβάζοντας την εξέλιξη της μάχης. Πόσο μάλλον σήμερα! Μεγάλη δυστοκία για το αυτονόητο!

Αλλά ας αφήσουμε την θαυμάσια αφήγηση της μάχης όπως περιγράφεται στο ιστολόγιο "ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ"

Επίσης δείτε και κάποια ιστορικά βίντεο από γερμανικές πηγές, για την κατάληψη της Κω της Σάμου και της Λέρου.









    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου

    Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.