Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Γυναίκες στις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνας, ενώπιον 1200 μαθητών υποψηφίων αξιωματικών του Στρατού, μεταξύ των άλλων έθιξε και το θέμα υπηρέτησης γυναικών στις Ειδικές Δυνάμεις.

Έθεσε το ζήτημα με βάση τα αποτελέσματα που είχε το"άνοιγμα" τοποθέτησης γυναικών σε καθήκοντα πληρώματος υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Το πρόγραμμα θεωρείται επιτυχές, αλλά εφαρμόσθηκε μόνο για γυναίκες αξιωματικούς και μόνο σε μεγάλα υποβρύχια όπου υπάρχει δυνατότητα χώρου ενδιαίτησης για γυναικείο προσωπικό.

"Θα έλθει και ο χρόνος που οι γυναίκες θ' αναλάβουν πιο μάχιμες θέσεις στις Ειδικές Δυνάμεις. Απαιτείται πολύ προσεκτική προσέγγιση και δοκιμή" είπε. Επί του παρόντος γυναίκες υπηρετούν στις Ειδικές Δυνάμεις μόνο σε θέσεις γραφείων και ειδικότερα σε μονάδες πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας και ψυχολογικών επιχειρήσεων.

Περισσότερη πρόοδο στο θέμα αυτό, έχουν κάνει οι Αμερικανοί Πεζοναύτες, που από το 2009 έχουν ξεκινήσει το πρόγραμμα τοποθέτησης γυναικών στο χώρο των Ειδικών Δυνάμεων. Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των Πεζοναυτών αποφάσισε την ενσωμάτωση των γυναικών σε  μονάδες της, μετά τα συμπεράσματα που αποκόμισε από τις επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Αν και η ομοσπονδιακή αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει την τοποθέτηση γυναικών σε στρατιωτικές μονάδες εκστρατείας "πρώτης γραμμής", στις οποίες συγκαταλέγονται κατά προτεραιότητα οι μονάδες ειδικών δυνάμεων, τα θέατρα επιχειρήσεων στις παραπάνω χώρες είναι τόσο "ασύμμετρα" που δεν υπάρχει κάτι σαφές στον προσδιορισμό του όρου "πρώτη γραμμή". Οι γυναίκες Πεζοναύτες χρησιμοποιούνται στα πλαίσια των επιχειρήσεων σταθεροποίησης για να προσεγγίζουν τον γυναικείο πληθυσμό που λόγω θρησκείας, είναι  αδύνατον να γίνει  από  άντρες. Ο ανταρτοπόλεμος όμως είναι ίδιος και δεν γνωρίζει φύλα. Σε συμπλοκές με αντάρτες βρέθηκαν και γυναίκες και έπρεπε να πολεμήσουν το ίδιο καλά στο πλευρό των ανδρών συναδέλφων τους.

Η εθελοντική προσφορά ήταν  ικανοποιητική από πλευράς Πεζοναυτών γυναικών, μόλις ανακοινώθηκε επίσημα η προκήρυξη θέσεων . Τα κριτήρια όμως είναι πολύ απαιτητικά και ανελαστικά. Πρέπει να έχουν άριστη φυσική κατάσταση και στην συγκεκριμένη περίπτωση προϋπηρεσία σε θέατρο επιχειρήσεων. Οι ειδικότητες νοσοκόμου, χειριστού ασυρμάτου, διερμηνέα, χειριστών μηχανημάτων, οδηγών, ήταν κάποιες απ' αυτές που σε μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των Πεζοναυτών  πλαισιώθηκαν από γυναίκες. Στην φωτογραφία βλέπετε την πρώτη ομάδα γυναικών Πεζοναυτών που τοποθετήθηκαν στο 1ο Τάγμα Ειδικών Επιχειρήσεων των Πεζοναυτών το οποίο ανέλαβε υπηρεσία τέλος του 2009,  στο βόρειο και δυτικό Αφγανιστάν.

Η επιλογική διαδικασία και εκπαίδευση διαρκεί περίπου 9 μήνες με σκληρό προπονητικό πρόγραμμα και βολές ιδιαίτερα τυφεκίου και πιστολίου για τα οποία, η μόνη αποδεκτή βαθμολογία είναι το "άριστα", όπως και στους άνδρες. Η εκπαίδευση επικεντρώνεται κυρίως στην γνώση του χώρου ενεργείας, δηλαδή Αφγανιστάν και Ιράκ, συνήθειες ήθη έθιμα, τρόπους προσέγγισης κατοικημένων τόπων, γλώσσα, τεχνικές και τακτικές περιπόλων και ενεδρών, αιτήσεις πυρών υποστηρίξεως, Α' βοήθειες και άλλα χρήσιμα αντικείμενα. Η ειδικότητα είναι προαπαιτούμενο και θεωρείται ότι οι υποψήφιες την έχουν αποκτήσει στο Σώμα με την αρχική τους κατάταξη.


Ανιχνευτής

Πηγή: US DoD 
          Marine Corps Times

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.